Maandag 14/10/2019

Recht van antwoord

In De Morgen van 28/2/2001 staat in het artikel 'De schromelijke minimalisering van Birkenau' te lezen, dat "Het enige geval waarin een correctionele rechtbank de wet (tot beteugeling van het revisionisme, SV) diende toe te passen, was de zaak-Siegfried Verbeke. Deze 'peetvader' van de Vlaamse holocaustontkennersclub Vrij Historisch Onderzoek (VHO) werd in 1996 op basis van publicaties en wetsites (sic) veroordeeld omdat hij in twijfel trok dat er gaskamers bestonden in Auschwitz."

Ik antwoord hierop dat ik tot dusver nooit in België veroordeeld werd op basis van deze wet (tenzij De Morgen beter geïnformeerd is dan ikzelf).

Wél werden bij mij tussen november '97 en januari '98 vier huiszoekingen uitgevoerd, waarbij zowat alles wat gedrukt was werd meegenomen. Dat is dus drie jaar geleden. Inmiddels wacht ik zowel op een proces als op de teruggave van mijn in beslag genomen eigendom.

Dit illustreert het paradoxale van onze democratische samenleving, waarbij men in theorie geniet van vrijheid van meningsuiting en vrijheid van drukpers, maar waarbij de overheid alles in beslag kan nemen, en de benadeelde jaren moet wachten op rechtsbedeling. De media zijn hiervan op de hoogte, en dus medeplichtig wegens hun stilzwijgen. Ik veronderstel dat ik blij moet zijn dat ik nog niet ben gecolloqueerd of gegoegaliseerd.

Siegfried Verbeke

Naschrift BDS: Siegfried Verbeke van Vrij Historisch Onderzoek werd inderdaad niet veroordeeld in België. Verbeke werd wél veroordeeld door de Hoge Raad, het hoogste Nederlandse rechtscollege, voor het verspreiden van revisionistisch materiaal. In zijn arrest van 25 november 1997 vermeldde de Raad dat Verbeke vanuit België revisionistische pamfletten verstuurde, die ook ongevraagd de brievenbussen van onder meer joodse Nederlanders in Den Haag bereikten. Verscheidene organisaties, zoals de Anne Frank Stichting en het Landelijk Bureau Racismebestrijding, spanden daartegen een gerechtelijke procedure aan. De rechters schrijven verder in hun arrest: "De bewezenverklaring houdt in dat de verdachte op 10 maart 1994 te 's Gravenhage in het openbaar ter openbare terechtzitting van het Hof aldaar, zich mondeling opzettelijk beledigend heeft uitgelaten over een groep mensen, te weten joden, wegens hun ras."

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234