Woensdag 07/12/2022

Recht op zijn doel af

Iemand vergelijkt hem met Kuifje, maar is er ook een voetballer aan wie Kevin De Bruyne (24) doet denken? Neen, dat ziet niemand. Wel dat hij straks met Eden Hazard onze ster van het EK moet zijn. En dat hij uniek is. 'Kevin heeft geen tattoos nodig.'

Tackling. Op www.whoscored.com is het, bij Kevin De Bruyne, het enige waar 'very weak' achter staat. 'Does not dive into tackles', lees je. Ook 'weak' (maar dus niet véry weak) zijn 'aerial duels' (al toont hij kleiner dan zijn 181 centimeter) en 'defensive contribution'. Aan de andere kant staan bij 'Strengths' acht pluspunten en al die statistieken tonen wat Marc Degryse in woorden zegt: "Kevin versnelt het spel, hij denkt en speelt snel en kan het ook snel uitvoeren. Hij zoekt geen omwegen om richting doel te gaan."

De eerste keer dat voetbalcommentator Filip Joos Kevin De Bruyne aan het werk zag, was de Supercup-match tussen Standard en Racing Genk. Het was 2009, de Rouches wonnen met 2-0 en Joos herinnert zich geen wonderbaarlijke dingen van De Bruyne die dag. "Wat me wel opviel, en me voor hem innam, was zijn nukkigheid", zegt Joos, die op 16 april in zijn zaterdagse column in De Standaard schreef: 'Nu zie je Agüero zelfs stralen als De Bruyne scoort, heel Manchester kijkt naar hem op.'

We zijn amper zeven jaar na die Supercup en de straks 25-jarige Drongenaar is de duurste Belgische voetballer ooit. En met dezelfde 'o' is hij omnipresent op het veld, outstanding, overheersend en voor de Rode Duivels straks onmisbaar. "Samen met Eden", zegt ex-bondscoach Georges Leekens. "Wie zegt dat die twee niet samen passen, heeft het fout. Die passen net wél goed samen. En we hebben het voordeel dat Hazard na een minder seizoen nu goed is en dat Kevin even gedwongen gerust heeft door die blessure. Dat komt nu samen."

Kleine volwassene

Wie had dat ooit gedacht?

Iedereen.

"Het was precies een kleine volwassene", herinnerde Rudy Schelstraete, de allereerste jeugdtrainer van De Bruyne bij KVV Drongen zich vorig jaar in Zeno, net voor het debuut van De Bruyne met Manchester City op het veld van Crystal Palace. "Je moet die jongens leren de bal aan te nemen en rond kegels te spelen, maar Kevin was meteen tweevoetig. Het enige wat wij hem konden leren, was meespelen met anderen. Voetballen kon hij al."

Michel Louwagie, algemeen manager van AA Gent, had rond 2005 zelfs met de middenmoter van toen geen tijd om naar jeugdmatchen te gaan kijken. De Bruyne, die op zijn achtste al bij Gent zat, zag hij niet spelen. "Ik herinner me alleen dat op een dag een vraag kwam. Of we voor hem niet iets extra's konden doen? Dan bedoelden ze wat betalen of gratis op stage sturen. Maar dat kon écht niet. Gent zat in volle sanering, we moesten nog 15 miljoen wegwerken, en we konden voor niemand iets doen."

De Bruyne vertrok naar Genk, dat is bekend, en dankzij de Franse 'r' kan de Gentse tongval soms op de Limburgse lijken. En dat is geen slecht symbool. Want werd hij als voetballer nu vooral gekweekt door Gent of door Genk? "Dat etiket 'product van' wil ik zeer relativeren", zegt Louwagie vandaag. "Kevin was nog maar 14 toen hij naar Genk verhuisde. Wie heeft dan de meeste verdienste?"

Talent zit in de genen en het talent van Kevin De Bruyne zit volgens iedereen met wie we spreken in een paar steekwoorden. Snelheid. Traptechniek. Motor. Vista. Op 11 augustus 2010 mocht De Bruyne debuteren in de nationale ploeg onder, wat Jan Mulder zo mooi zegt, 'keuzeheer' Georges Leekens. Toevallig de coach van Gent toen De Bruyne er in de jeugd speelde. Die eerste match bij de Rode Duivels was een vriendschappelijke tegen Finland. "Zoals elke beginner moest hij de eerste avond aan tafel een liedje zingen", zegt Leekens. "Wat hij zong, weet ik niet meer. Maar terwijl veel anderen dát lastiger vinden dan een Champions League-wedstrijd spelen, deed hij dat probleemloos. Hij werd ook onmiddellijk aanvaard."

Dát tekent de groten, zegt Stijn Indeherberge, clubdokter bij Racing Genk die bijna samen met De Bruyne en Thibaut Courtois de stap van de jeugd naar het eerste elftal zette. Hij dan als dokter. "Jongens als Elyaniv Barda en João Carlos, toen de grote namen van Genk, hadden metéén respect voor Kevin, ook al was hij pas zestien. Alleen al daaraan zie je of zo'n speler grote klasse heeft of niet. Vandaag zien we bij Genk net hetzelfde met Leon Bailey."

Vandaag speelt hij tussen Agüero, Yaya Touré en, soms, Vincent Kompany. Na 22 wedstrijden in de Premier League had De Bruyne zeven goals gemaakt, negen assists gegeven en kreeg hij op www.whoscored.com een rating van 7,45. Agüero kwam aan 7,39, weliswaar met zeven matchen meer. Jamie Vardy, het fenomeen van de verrassende kampioen Leicester, haalde 7,51.

Dat allemaal vergelijken is natuurlijk onzinnig en gevaarlijk, maar de cijfers zeggen wel dat De Bruyne een succes is bij Manchester City. Dat hij zich niks heeft aangetrokken van al die verhalen over die 74 miljoen euro die hij moest kosten. Dat hij zich niks aantrok van het feit dat José Mourinho hem doorstuurde bij Chelsea en dat hij na Wolfsburg (waar hij betrokken was bij 30 van de 72 goals in de competitie) opnieuw klaar was voor de volgende stap.

Ford Focus

"Maar hij doet dat zonder revanchebelust te zijn", zegt Georges Leekens. "Hij wil gewoon altijd zijn limieten verleggen en hij laat zich niet uit het lood slaan. Hoe hij met dat statuut van duurste Belgische voetballer is omgegaan, is misschien nog het allerstrafste. Hij trekt er zich niks van aan."

Louwagie: "Toen de anderen al met een Mercedes reden, bleef hij met een Ford Focus rijden."

Indeherberge: "Of het nog zo is, betwijfel ik, maar als jeugdspeler raakte hij nooit een druppel alcohol aan. Hij wilde zich perfect kunnen verzorgen."

Degryse: "Hij is een simpele gast gebleven. (lacht) Hij heeft zelfs geen tattoos nodig. Of hij heeft er een, maar dan toch op een plek die we niet willen zien. Ja, hij verdient miljoenen, maar Kevin heeft geen behoefte om in de kranten te staan. Hij wil winnen en hij wil doen wat hij goed kan. Hij is niet te snel tevreden en ook dat zie je bij veel toppers. Ze zijn perfectionistisch."

Leekens: "Op het veld kan hij niet tegen onrecht. Winnaars moeten dat hebben."

Wat goed is, komt vroeg. "Bij de beloften gaf hij al passes van 40 meter", zegt dokter Indeherberge. "En toen hij 17 was, durfde hij aan Barda te zeggen hoe die moest spelen. Hij scoorde ook sterk wanneer we de inspanningscapaciteit maten en toen hij bij Genk wegging, kon hij 90 minuten blijven lopen. Dat was wel in de Belgische competitie, maar dat zag ik nog weinig 18-jarigen doen."

Volgens Michel Louwagie heeft hij bij Werder Bremen en Wolfsburg en nu bij Manchester City die motor alleen maar verder uitgebouwd. Ook daar loopt De Bruyne nu 90 minuten.

Marc Degryse herinnert zich de eerste keer dat De Bruyne écht indruk op hem maakte. "In het begin van het seizoen 2010-2011 kwam Genk op Gent spelen. Hij scoorde de eerste goal, het werd 0-4 en hij speelde Gent op een hoopje."

Toch voetbalt hij bedrieglijk eenvoudig. Filip Joos schreef dat zo: "Voor Kevin De Bruyne is een voetbalveld simpel. Zijn grote kracht is dat hij alles herleidt tot de essentie.' En iets verder: "... we zouden haast vergeten dat het (voetbalspel, RVP) ook à la De Bruyne kan: ogenschijnlijk simpel, rechttoe, rechtaan, droit au but. Kevin De Bruyne is de triomf van de klare lijn, niet toevallig de stijl van Hergé. Kevin Kuifje, de gelijkenis is treffend."

Tegenstander pijn doen

In die eenvoud kan iedereen zich vinden. "Het Engelse voetbal is altijd wel rechttoe, rechtaan geweest, vaak met ballen in de lucht", zegt Degryse. "Maar je kunt ook over de grond snel spelen, waarbij je de tegenstander geen tijd geeft om zich te positioneren. Dat is de grote kracht van De Bruyne. Hij kan zo snel iemand voor doel in positie zetten, een voorzet geven of snel zélf trappen. Bovendien heeft hij twee goeie voeten. De positie maakt dus voor hem zelf niet zoveel uit. Hij houdt het inderdaad simpel, maar heeft hij daarom minder techniek? Wat is techniek? Vijf keer de bal in de lucht kunnen houden en trappen van achter het steunbeen? Dat vind ik geen efficiënte techniek. De Bruyne heeft techniek, maar hij heeft geen behoefte om iets te tonen wat niet efficiënt is."

Die snelheid is opvallend en zit, voor een deel, in zijn hersenen. Uit een verhaal in Knack, van december vorig jaar, bleek dat Leuvense psychologen hadden vastgesteld dat De Bruynes hersenen sneller analyseren en reageren.

"Hij denkt voortdurend, sneller dan anderen: hoe kan ik de tegenstander pijn doen?" zegt Degryse, die overigens ook De Bruynes traptechniek looft. "Die is perfect. Ik heb ooit met Luc Nilis gespeeld en dat was vergelijkbaar."

Verdeel en dirigeer

Zo zijn we. We vergelijken graag. Georges Leekens zegt dat je niet groot moet zijn om sterk te zijn ("Ik heb gisteravond nog zo'n kleine zien domineren, hij heet Messi, maar dát gaan we niet vergelijken") en dat hij wél tijdens de finale van de Copa del Rey aan De Bruyne moest denken toen hij Iniesta zag spelen.

Filip Joos kan er niet meteen een naam op kleven. "Dat is moeilijk", zegt Joos. "Hij is nogal atypisch."

Ook Degryse ziet in de generaties voor De Bruyne geen voorbeeld. "Hij is gewoon de moderne en verbeterde versie van de nummer 10. Het verschil is dat de 10 vroeger dirigeerde door wat langer in balbezit te blijven en dat Kevin wel verdeelt en dirigeert, maar dat hij het niet nodig heeft om de bal bij te houden en zo tijd te winnen. Ik zou eerder iemand die nog wat jonger is met hém willen vergelijken. Dele Alli van Tottenham is vijf jaar jonger dan De Bruyne en die heeft een beetje hetzelfde: loopvermogen, traptechniek, vista en snel spel."

Daarnet viel even het woord motor. Dat kun je kracht en inhoud noemen, maar het heeft ook met karakter te maken. "Ooit had hij een scheurtje in een kuitspier", herinnert Genk-dokter Indeherberge zich. "Maar hij zei dat hij er alleen bij het trappen last van had. Dus vroeg hij of hij toch niet mocht spelen. 'Ik zal alleen met mijn andere been trappen', zei hij."

Al in Drongen moesten ze hem van het veld sleuren. Dat heeft hij nog. "Op een training met de Rode Duivels merkten we dat zijn recuperatie wat minder was. In overleg met Genk hebben we hem toen getest en bleek hij klierkoorts te hebben. Dat is zwaar en hij is van ver moeten terugkomen. Maar het is wel gelukt.

"Daarom denk ik dat we nu op het EK, samen met Hazard, de beste Kevin gaan zien. We moeten daar niet bescheiden over doen en zo zit De Bruyne ook niet in elkaar. Ik herinner me een interview na het WK in Brazilië. Iedereen was content, maar hij straalde uit dat het WK toch niet goed genoeg was geweest. 'Het had nog beter gekund', zei hij. Dat is typisch voor Kevin. 'Waarom zouden we op het EK niet voor de titel gaan?'"

Slotwoord van Filip Joos, in zijn column: "De Bruyne wordt alleen maar beter."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234