Woensdag 23/10/2019

"Recht op zelfbeschikking is te zware last die op kinderschouders wordt gelegd"

Beeld THINKSTOCK

De groep kinderartsen onder leiding van Stefaan Van Gool, het kliniekhoofd kinder-hemato/neuro-oncologie van het UZ Gasthuisberg, die gisteren reeds uithaalde naar de uitbreiding van de euthanasiewet, heeft er vanmorgen bij de partijvoorzitters nog eens op aangedrongen om de uitbreiding naar minderjarigen uit te stellen. CdH dringt alvast aan op een uitstel van de stemming.

In hun oproep aan de partijvoorzitters herhaalt de groep kinderartsen de argumenten van gisteren dat het begrip wilsonbekwamen bij minderjarigen onvoldoende uitgewerkt is en wijzen ze op het gevaar van beïnvloeding van de minderjarigen. Ze laken ook de juridisering van de geneeskunde "met het opvoeren van een kind als autonoom subject op het moeilijkste moment van een minderjarige".

Oproep tot uitstel
Volgens hen hebben de volksvertegenwoordigers "zich niet persoonlijk op het werkterrein op de hoogte gesteld om situaties in het echt te beleven en te evalueren". Daarom dringen ze aan op uitstel.

De oproep werd intussen reeds ondersteund door CdH, die in een mededeling oproept om het wetsontwerp opnieuw naar de commissie te verwijzen voor verdere behandeling.

Kans op misbruik
Intussen haalt ook Els Van Hoof, die het verzet van CD&V in de Senaat aanvoerde tegen de uitbreiding, op haar website andermaal het ontwerp aan: "Wanneer sentiment overheerst, is de rede en de moraal ver zoek. Het recht op zelfbeschikking is een te zware last die op de schouders van kinderen wordt gelegd. De kans op misbruik is zeer groot, aangezien de bestaande euthanasiewet reeds gebreken vertoont. Was het niet logischer geweest eerst deze gebreken aan te pakken, alvorens er een delicate uitbreiding zou worden gestemd? Ook op juridisch vlak is de wet een draak, maar de Raad van State mocht zich daar niet over uitspreken wegens tijdsgebrek."

 
Was het niet logischer geweest om eerst de gebreken van de bestaande euthanasiewet aan te pakken, alvorens over een delicate uitbreiding te stemmen?
Els Van Hoof
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234