Maandag 29/11/2021

Receptieweekend zet toon voor gemeenteraadsverkiezingen

Antwerpse partijen zetten zich in de startblokken

Het was het weekend van de nieuwjaarsrecepties in Antwerpen. Zowel Spirit, CD&V als VLD toastten op het nieuwe jaar en speechten zich richting gemeenteraadsverkiezingen. Inhoudelijk werden er actiepunten naar voren geschoven, maar er werden ook vijanden uitgezocht en posities ingenomen. Een overzicht door Liesbeth Van Impe.

CD&V

proper Antwerpen

Het idee: lijsttrekker en huidig cultuurschepen Philip Heylen schoof een properder Antwerpen als prioriteit naar voren. Hij wil een ander afvalbeleid en kondigde aan dat hij over een paar weken met een concreet actieplan komt. Heylen wil ook "meer respect" voor de districten in Antwerpen en wil hen een stem geven in de cultuurcentra en bibliotheken. Heylen nam ook afstand van recente pleidooien, onder meer door de Antwerpse bisschop, om bepaalde uitgeprocedeerde asielzoekers toch een tijdelijke verblijfsvergunning te geven. "Illegaliteit kan geen systeem worden dat naast het wettelijke systeem bestaat."

Het profiel: wie iets zegt over afvalinzameling, waagt zich duidelijk op het terrein van de groenen, die met Erwin Pairon de bevoegde schepen leveren, en zelfs zeer specifiek in de achtertuin van Mieke Vogels, die de Antwerpenaren leerde sorteren. Toch mocht het niet als een aanval gezien worden, volgens Heylen. CD&V kandideert wel openlijk naar de bevoegdheid in een volgende legislatuur. "Als CD&V-N-VA bevoegd wordt voor stadsreiniging mogen we afgerekend worden op de resultaten", klonk het.Spirit

kleurrijk Antwerpen

Het idee: Spirit trekt in kartel met sp.a naar de stembus en wil daarbij zoveel mogelijk allochtonen op de lijst om de districtsraden en de gemeenteraad wat meer kleur te geven. Er liepen dan ook heel wat allochtonen op de receptie rond, die volgens senator Fauzaya Talhaoui "gepolitiseerd" moeten worden. De interculturele samenleving stond trouwens centraal, met het eigen 70-puntenplan. Buurten en wijken moeten volgens Spirit ook meer medezeggenschap krijgen, met wijkbudgetten en buurtrechten.

Het profiel: Spirit kwam onzacht in aanvaring met CD&V rond het spreidingsplan van de bibliotheken en haalde dan ook uit naar de christendemocratische schepenen. "Het ging niet over de inhoud, het doel was om ons onderuit te halen", zei lokaal voorzitter Joris Giebens. Marc Van Peel noemde Spirit "een wazig partijtje" en die uitspraak schoot blijkbaar zo erg in het verkeerde keelgat dat Spirit die zaterdag op een scherm projecteerde. Staatssecretaris Els Van Weert noemde Spirit "een kleine rebelse partij".

VLD

veilig Antwerpen

Het idee: VLD staat voor minder belastingen, meer veiligheid en een kordate aanpak van illegalen. Dat was de boodschap van schepen en lijsttrekker Ludo Van Campenhout. Met de veiligheisschepen in eigen rangen worden de dalende criminaliteitscijfers in de verf gezet en met een liberale schepen van Begroting is ook de financiële gezondheid van Antwerpen het vermelden waard.

Het profiel: de VLD profileert zich als het alternatief tussen rood-groen en zwart, de middenweg tussen links en extreem rechts. Een aanval op burgemeester Patrick Janssens (sp.a) is dat niet, de liberalen benadrukken net dat zo ook onder een socialistische burgemeesters "een liberaal beleid" hebben kunnen voeren. Maar, alsof het nog gezegd moest worden, Groen! hoeft er de volgende keer niet opnieuw bij te zijn. "De VLD zal na de verkiezingen waarschijnlijk moeten toetreden tot een regenboogcoalitie, maar die mag uit een kleurtje minder bestaan", zei lokaal voorzitter Stephan Bogaert.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234