Zaterdag 25/06/2022

Kritiek binnen CD&V

'Rebelse' CD&V-burgemeester Francis Benoit: "Als niemand iets zegt, blijft er niets meer over"

Francis Benoit (CD&V), burgemeester van Kuurne. Beeld cd&v west-vlaanderen
Francis Benoit (CD&V), burgemeester van Kuurne.Beeld cd&v west-vlaanderen

"Beke luistert niet naar partijbasis", zo foeterde Francis Benoit, de burgemeester van Kuurne, dit weekend op Facebook. Een daad van 'rebellie' binnen de CD&V die niet onopgemerkt voorbijging. Vandaag gaf hij toelichting in 'De Ochtend' op Radio 1. "Jezelf een keer kwaad maken, betekent ook dat je ervan wakker ligt."

Stefan Grommen

Het was een opmerkelijk statement van Benoit, net op het moment dat CD&V zijn gezinsdag hield. "Het is tijd voor leiderschap en luisterbereidheid. Stop deze valse partijdemocratie. Stop het Plopgedoe, CD&V. Wees meer", klonk het op Facebook.

"Ik hoop dat ze luisteren", verzucht de Kuurnse burgemeester vandaag in 'De Ochtend'. "Ik verwoord het gevoel van veel militanten en mensen aan de basis. Ik capteer als burgemeester veel. Er is meer armoede, er zijn meer problemen. Ik heb niet de indruk dat mijn partij daar altijd oor naar heeft."

Benoit verwijst onder meer naar 'uitspraken die veel pijn doen', zoals die van Kris Peeters dat "we allemaal wat boven onze stand leven". Vergaderingen zijn volgens de burgmeester "infomomenten" geworden. "Burgers hebben niet meer het gevoel dat ze gehoord worden."

Terug naar de basis

Hij parafraseert ook het gedicht van de Duitse predikant Martin Niemöller: "Als er niemand iets zegt, blijft er niets meer over. Hier in West-Vlaanderen, nog een bastion van CD&V, voelen we nog veel, er zijn veel trouwe militanten. We staan nu lokaal nog heel sterk. Maar als wij niet reageren, gaan wij in 2018 ook dat lokale weggeven."

Wat er dan wel moet gebeuren? Benoit houdt het vaag. "We moeten capteren wat er leeft. Daar slagen we nu niet in. We moeten terug naar de basis."

Benoit heeft zijn voorzitter Wouter Beke ook aan de lijn gehad. Hij is uitgenodigd voor een gesprek met hem. "Ik hoop op een positief gesprek. Dit was een noodkreet van een lokale mandataris, als burgemeester voor zijn inwoners, maar ook voor zijn partij. Jezelf een keer kwaad maken, betekent ook dat je ervan wakker ligt."

Beke reageert: "Er is voldoende intern overleg"

Ook CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert in 'De Ochtend'. Hij spreekt van een "eerlijke bezorgdheid van een burgemeester". "Ik heb intern debat als partijvoorzitter altijd zeer ter harte genomen", klinkt het zalvend.

De kritiek op de beperkte dialoog binnen CD&V vindt hij daarom onterecht. "Drie jaar geleden hebben we een congres gehouden. Vooraf zijn we in debat gegaan met duizenden leden én niet-leden. Ook in Plopsaland dit weekend was dat zo." Dat vergaderingen bij CD&V "infomomenten" zijn, wil Beke tegenspreken. "Iedereen mag daarop zijn zeg doen, maar dan volgt natuurlijk ook wederwoord."

Over de positie van CD&V binnen de Vlaamse en federale regering is Beke ook duidelijk: "We zitten met twee liberale partijen samen die een andere agenda hebben. Wij zitten daar met onze eigen agenda om het geheel te bewaken." Hij wijst naar cijfers die bewijzen dat de koopkracht van de burgers er de laatste jaren op vooruit gegaan is en dat het leefloon opgetrokken is door de welvaartsenveloppe.

Dat gezegd zijnde, wil Beke wel even met Benoit samenzitten. "Maar er zijn voldoende momenten van intern overleg, ik ga daar geen gewoonte van maken", klinkt het kordaat. Of de partij dan geen nood heeft aan zo'n openlijk debat? "We hebben zo'n debat gehad bij de voorzittersverkiezingen, waar ik de enige kandidaat was. Dat was een moment van evaluatie. Onze leden hebben zich daar massaal achter ons project geschaard."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234