Donderdag 17/06/2021

Update

Rebellen omsingelen hoofdkwartier Kadhafi

Het complex van Kadhafi ligt onder vuur. Beeld AP
Het complex van Kadhafi ligt onder vuur.Beeld AP

In de Libische hoofdstad Tripoli zijn de rebellen het bolwerk Bab al-Azizyah van dictator Mouammar Kadhafi binnengedrongen, meldt persbureau Reuters. Er wordt hevig gevochten, waarbij onder meer in het wilde weg geschoten wordt met raketten. De NAVO voerde vandaag nog luchtaanvallen uit op het grote complex waar Kadhafi zich vermoedelijk schuilhoudt. De strijd om de hoofdstad zou al tot 2.000 doden hebben geëist.

Rebellen hebben de residentie van Kadhafi omsingeld, en zijn opgerukt voorbij de eerste ingang. De strijders vuren in de lucht om dit te vieren. Bab al-Aziziya ligt in de buurt van het hotel Rixos, waar veel buitenlandse journalisten verblijven. Het gebouw werd rond 11.00 uur opgeschrikt door een zware explosie die ophef veroorzaakte bij de reporters.

Luidens al-Jazeera steeg er rook op uit de buurt van Bab al-Aziziya, en zijn er zware gevechten in de wijk al-Mansoera. Volgens het Britse SkyNews schieten troepen van Kadhafi zonder gericht doel met luchtafweergeschut en raketwerpers vanuit het bolwerk. Ze maken daarbij slachtoffers bij de burgerbevolking. Zowat anderhalve kilometer van de vesting vindt een uitgebreide samentrekking plaats van manschappen, voertuigen en wapens. Volgens een verslaggeefster van Sky zijn bij die aanvallen in één huis twee mensen gedood en de rest van het gezin gewond, onder wie een meisje van zowat drie jaar.

CNN meldt nog gevechten ten noorden van de internationale luchthaven van Tripoli, langs de hoofdweg naar de hoofdstad alwaar er ook twee militaire installaties zijn. De rebellen veroverden gisteren de vlieghaven. Oppositiestrijders van steden buiten Tripoli stromen naar de hoofdstad toe om te helpen de regeringstroepen te bekampen, weet al-Jazeera ook.

Volgens onbevestigde berichten van de leiding van de Libische rebellen heeft de strijd om de hoofdstad al tot 2.000 doden geëist. Precieze gegevens zijn er nog niet, zegt een woordvoerder van de Nationale Overgangsraad in Benghazi. Al-Jazeera meldde eerder dat de troepen van Kadhafi zich hadden teruggetrokken naar Syrte en al-Jafra in het zuiden.

NAVO: "Kadhafi geen doelwit meer"
Ondertussen blijft de NAVO opereren boven Libië en Tripoli, vernam CNN van een hoge functionaris van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap. De NAVO heeft ook vannacht en in de loop van de dag bombardementen uitgevoerd op het complex van Kadhafi, waar Kadhafi zich vermoedelijk heeft verschanst in ondergrondse bunkers.

Volgens de Arabische nieuwszender al-Arabiya vlogen gevechtstoestellen van de NAVO laag over het Kadhafi-bolwerk en is van binnenuit een luide explosie te horen geweest.

De NAVO laat nog weten geen pogingen te doen om Kadhafi uit te schakelen. "Hij is geen doelwit voor ons", zegt een militaire woordvoerder. Hij zegt ook niet te weten waar Kadhafi zich nu bevindt. "Maar dat doet er ook niet meer toe. Kadhafi speelt geen rol meer. Hij is hooguit van symbolische waarde voor zijn aanhangers." Volgens de NAVO moeten de Libiërs zelf over het lot van Kadhafi beslissen. Als Kadhafi erin slaagt Libië te verlaten, vindt de NAVO dat geen probleem. "Daar zullen we blij om zijn."

Andere steden
Ook in andere steden wordt nog gevochten. De opstandelingen hebben de controle verworven over al-Akila in het oosten van Libië, meldt al-Jazeera. Na de inname van al-Akila rukken de rebellen nu op naar de oliehaven Ras Lanuf.

Ook in een stad op ongeveer 80 kilometer ten westen van Tripoli wordt hevig gevochten, meldt de rebellenraad. Het geweld zou zijn uitgebroken nadat mensen op straat waren gegaan om steun te betuigen aan Kadhafi. Er wordt ook nog gevochten op de kustweg van de stad Zlitan naar de hoofdstad.

De troepen van Kadhafi hebben gisteravond nog drie Scud-raketten afgevuurd, zegt de NAVO. De raketten werden vanuit Sirte richting Misurata gelanceerd, maar volgens de NAVO zijn ze in de woestijn of de Middellandse Zee beland.

Tegenstrijdige berichten Kadhafi
Over Kadhafi zijn er inmiddels erg tegenstrijdige berichten. De voormalige Kroatische president Stipe Mesic, een vertrouweling van Kadhafi, stelt dat de Libische leider hem heeft laten weten dat hij zich "volledig" terugtrekt uit het politieke leven, als er een einde komt aan de NAVO-aanvallen. Het is de eerste keer dat Kadhafi, die steeds sprak van vechten tot het einde, een dergelijke boodschap laat horen.

Voorzitter Kirsan Ilioemjinov van de Internationale Schaakfederatie Fide meldt dan weer aan het Russische persbureau Interfax dat ook hij een telefoontje kreeg van Kadhafi. "Ik ben levend en wel. Ik bevind me in Tripoli en ik ben niet van plan Libië te verlaten. Geloof niet de leugenachtige berichten van de westerse televisiemaatschappijen", zou hij hebben gezegd. De schaakfunctionaris speelde in juni nog een partijtje schaak met Kadhafi, zegt de BBC.

In het land was verder ophef over de 'gevangengenomen' zoon van Mouammar Kadhafi, die even later doodleuk journalisten kwam rondleiden in Tripoli. De rebellen melden nu dat bij de opstandelingen geïnfiltreerde agenten van Kadhafi klaarblijkelijk het gerucht hadden verspreid dat Saif al-Islam was gearresteerd. De rebellen zijn naar eigen zeggen in de fout gegaan door het bericht over de arrestatie te verspreiden zonder in eigen rangen een bewijs te vragen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini meldt nog dat twee belangrijke legerfiguren en een dicht familielid van Kadhafi zijn overgelopen. Hij voegt eraan toe dat Kadhafi's strijdkrachten nog slechts 8 tot 10 procent van Tripoli controleren. Volgens Frattini wijst het inzetten van huurlingen erop dat het volk niet achter de kolonel staat.

Medische hulp
De gevechten hebben al veel slachtoffers geëist, en Tripoli kampt met een groot tekort aan medisch personeel. "De situatie is zeer slecht", zegt de arts Mohmad Harisha, werkzaam in een ziekenhuis in de hoofdstad. "We hebben meer artsen, chirurgen, orthopedisten en anesthesisten nodig." Volgens de dokter is er ook een groot gebrek aan verpleegkundigen en röntgenapparatuur en ander materiaal.

Artsen Zonder Grenzen zal vanuit Tunesië en Malta meer personeel en materiaal naar Tripoli sturen zodra de veiligheidssituatie dat toelaat. AzG heeft al wel medische teams gestuurd naar de frontlijn ten zuiden van de westelijke Libische stad al-Zawiyah en naar het ziekenhuis van die stad. "De voorzieningen voor gezondheidszorg worden overweldigd door de grote nood aan chirurgische ingrepen. Het medisch personeel is volledig uitgeput", zegt Mike Bates, coördinator van de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen in Libië. "We hebben een chirurgisch team ter plaatse gestuurd, en een ander team zal het ziekenhuis helpen met de triage van patiënten, de spoeddienst en postoperatieve zorgen".

AzG werkt sinds 25 februari in Libië. Om de onafhankelijkheid te vrijwaren, gebruikt de organisatie naar eigen zeggen uitsluitend private financiering en neemt ze geen geld aan van regeringen. Op dit moment zijn er in Libië 44 Libische en 33 internationale medewerkers van de ngo actief.

Evacuaties
Ondertussen loopt de evacuatie van buitenlanders uit Tripoli vertraging op, meldt een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De IOM heeft een boot naar Tripoli gestuurd, maar het is nog te onveilig om aan te meren. Meer dan 5.000 Egyptenaren, Filipino's en Bengalezen hebben de IOM laten weten uit Tripoli te willen vertrekken. (sps/dpa/afp/sam)

Het is niet duidelijk of Kadhafi zich in het complex bevindt. Beeld REUTERS
Het is niet duidelijk of Kadhafi zich in het complex bevindt.Beeld REUTERS
Kadhafi's zoon Saif al-Islam blijkt toch niet gevangengenomen. Beeld AFP
Kadhafi's zoon Saif al-Islam blijkt toch niet gevangengenomen.Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld AP
Beeld AP
Aanhangers van Kadhafi troepten vannacht samen bij Bab Azizia. Beeld REUTERS
Aanhangers van Kadhafi troepten vannacht samen bij Bab Azizia.Beeld REUTERS
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Rebellen bewaken toegangswegen tot Tripoli in het oosten van de hoofdstad. Beeld PHOTO_NEWS
Rebellen bewaken toegangswegen tot Tripoli in het oosten van de hoofdstad.Beeld PHOTO_NEWS
null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234