Zondag 20/06/2021

Rebellen: eensgezind tegen Kadhafi, verscheiden in hun overtuigingen

Militaire oppositie

Generaal Abdel Fatah Younis heeft de leiding over de rebellen die de wapens opnemen tegen Kadhafi’s troepenmacht. Younis was tot voor kort minister van Binnenlandse Zaken en Kadhafi’s rechterhand. Tegelijk was hij een belangrijke officier in het leger van de kolonel. Op zijn hoofd staat een beloning van 4 miljoen dollar.

Het is niet bepaald een regulier leger dat Younis nu leidt: de revolutionairen bestaan uit overgelopen militairen, maar ook studenten, boekhouders, ingenieurs, arbeiders en werklozen. Mannen die tot voor kort vaak nog nooit een wapen in de handen hadden gehad, laat staan dat ze zouden weten hoe een luchtafweergeschut te bedienen. Ze werden getraind in snel opgezette trainingskampen in Benghazi en gebruiken voertuigen en wapens die ze konden buit maken op regeringstroepen of door verovering van wapendepots. Vaak gaat het om oude T55-tanks van Sovjetmakelij, oude trucks en gewone auto’s.

Het ‘rebellenleger’ is onderverdeeld in een aantal divisies, al klinken de namen ‘Free Libyan Air Force’ en ‘Libyan People’s Army’ veel gewichtiger voor wat ze zijn. De ‘luchtmacht’ zou over twee gevechtsvliegtuigen en twee helikopters beschikken. Toch konden de rebellen, waarvan het aantal onbekend is maar wordt geschat op nog geen tienduizend, tot nu toe Benghazi uit handen van Kadhafi’s leger houden.

Een deel van de rebellen in Benghazi bestaat uit islamisten. En dat is op zich niet verwonderlijk: de stad was in de tweede helft van de jaren negentig het centrum van een islamitische opstand tegen Kadhafi. Tijdens felle protesten tegen de de publicatie van de Deense Mohammedcartoons vielen in 2006 in Benghazi verschillende doden en werd het Italiaanse consulaat in brand gestoken na berichten dat Rome de spotprenten steunde. Uit Libië vertrokken ook meer strijders naar Irak dan uit enig ander moslimland om daar tegen de Amerikanen te vechten. De meesten, zo bleek, kwamen uit het oosten van het land, uit steden als Darnah en ook Benghazi.

Politieke oppositie

De politieke oppositie is vertegenwoordigd door de Transitional National Council, ook wel de Libyan National Council genoemd, die op 27 februari werd gevormd in Benghazi. Deze overgangsregering, die gevestigd is in het gerechtsgebouw van de tweede grootste stad van het land, noemt zich de enige vertegenwoordiging van heel Libië. De Raad werd gevormd na een bijeenkomst van oppositieleden, stammenleiders, academici en zakenmannen in februari en wordt voorgezeten door ex-minister van Justitie Mustafa Abdul Jalil. De man liep over naar de rebellenzijde nadat hij naar eigen zeggen het buitensporige geweld dat Kadhafi gebruikte op zijn eigen bevolking, niet meer kon aanzien.

De overgangsregering bestaat uit dertig leden. “Ofwel bereiken we vrijheid en beginnen we aan de race om de menselijkheid en de ontwikkelingen in de rest van de wereld bij te benen”, zo staat in de verklaring die de Raad op de website heeft gezet. “Ofwel blijven we geboeid en slaaf onder de voeten van de tiran Muammar Kadhafi waar we zullen leven in het midden van het verleden.”

Internationaal genoot de Raad al enige erkenning: Frankrijk erkende, tot nu toe als enige land ter wereld, de Raad als enige legitieme vertegenwoordiger van het land en verklaarde dat Parijs van plan was een ambassadeur te sturen naar Benghazi. De Raad heeft het vertrouwen van de VS en ook de Arabische Liga en de Europese Unie hebben hun politieke steun geuit. In de afgelopen dagen werd duidelijk dat de leden van de Raad het lang niet altijd met elkaar eens zijn. Zo was er interne onenigheid over een eventuele buitenlandse militaire actie. Wel was iedereen het eens dat er een no-flyzone moest komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234