Dinsdag 21/01/2020

Rebekka de Wit: 'Niet alles is al gezegd'

Ze valt niet zo op, dat kleine blonde meisje, maar ze noemt de dingen wel helder bij naam: schrijfster Rebekka de Wit pakt TAZ#12 in met twee intelligente en eloquente voorstellingen.

In Stel je voor, ik zoek een staat zoekt ze samen met Freek Vielen en Maarten Ketels naar een meer democratische staatsstructuur. In de zelfgeschreven monoloog Hoe dit het verhaal werd ontluistert ze de onechtheid van de zelfgeschapen mediarealiteit.

In Hoe dit het verhaal werd ontrafel je de retoriek van de media, maar zelf maak je er net zo goed gebruik van.

Rebekka de Wit (°1985) : "Daar heb ik erg mee geworsteld. Ik maak zowel inStel je voor als in Hoe dit het verhaal werd gebruik van fictieve elementen om de werkelijkheid scherper in beeld te brengen - soms kom je op die manier dichter bij een bepaalde waarheid dan door de documentaire aanpak. Maar in het geval van Hoe dit het verhaal werd stelde de retoriek van de voorstelling zelf me voor een probleem. Een probleem dat ik alleen maar heb kunnen tonen aan het publiek."

Voor Stel je voor, ik zoek een staat woonde je net als Freek en Maarten een tijdje in een huisje in het Centraal Station Amsterdam. Wat leerde je daar?

"Ik ben vooral luisterend oor geweest voor veel mensen. Die persoonlijke ontmoetingen waren erg ontroerend, maar het was ook beangstigend om te merken dat luisteren op dit moment de grootste nood is. Wat Stel je voor ook verbindt met Hoe dit het verhaal werd is de vaststelling dat veel ideeën je worden ingefluisterd. Op het moment dat wij in ons huisje gingen wonen, was net de hele polemiek aan de gang over kunst als 'linkse hobby', en we dachten dat elk gesprek met passanten over deze nieuwe verspilling van belastinggeld zou gaan. Maar de mensen die we ontmoetten waren erg open. De polarisering zat meer in ons hoofd dan in de realiteit."

Beide voorstellingen raken een onderwerp aan dat erg actueel is.

"Ik merk dat veel schrijvers om me heen zich met taligheid bezighouden, en zelf ben ik ook voortdurend op zoek naar de wetten en grenzen van het medium waarmee ik me uitdruk. Maar naast de vraag hoe ik iets wil vertellen, ben ik minstens even hard op zoek naar wat ik wil vertellen. Ik vind niet dat alles al gezegd is."

Tijdens deze TAZ pleitte curator Adriaan Van Aken meermaals voor de 'taaldaad' - woorden die de kracht hebben van daden. Is dat ook wat jij beoogt?

"Dat is een conflict waar ik niet uitkom. Is het bewust maken van mensen voldoende? Gaan we dan wachten tot iedereen netjes bewust is om iets te doen? Ik heb soms het gevoel dat iets zeggen niet genoeg is, hoe straf je het ook zegt. Het moeilijke punt is evenwel dat ik niet zo geschikt ben om iets te doen dat buiten mijn eigen kracht ligt. Ik ben geschiedenis gaan studeren om de wereld beter te begrijpen en daar dan ook iets zinnigs over te kunnen zeggen. Zodat ik in discussies dingen zo kan formuleren dat ze zich voortplanten."

Stel je voor, ik zoek een staat en Hoe dit het verhaal werd, tot en met vrijdag 3/8 op locatie in Oostende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234