Vrijdag 31/03/2023

Wildlife

#realgirlshunt: Doden voor een hashtag

► De foto die de heisa veroorzaakt: Aryanna Gourdin en de door haar gedode giraf. Beeld rv
► De foto die de heisa veroorzaakt: Aryanna Gourdin en de door haar gedode giraf.Beeld rv

Een 12-jarig Amerikaans meisje dat wereldwijd kritiek kreeg omdat ze in Zuid-Afrika een giraf doodde verdedigt zich nu met het argument dat ze "het wildlevenbestand helpt onderhouden". Maar dat klopt niet. Het voortbestaan van de herbivoren wordt in Afrika steeds meer bedreigd door jagers en stropers.

Maarten Rabaey

Aryanna Gourdin (12) kreeg half augustus globaal kritiek, zelfs doodsbedreigingen, omdat ze op sociale media selfies postte waarop ze te zien is met een giraf die ze in Zuid-Afrika doodschoot. Later poseerde ze met het hart van het dier. Zo kon ze opvallen onder de - in de VS trending - hashtag #realgirlshunt waarop meisjes hun jachttrofeeën tonen.

Terug in de VS verdedigt ze nog steeds haar omstreden trofeeën: naast de giraf een zebra, een impala en een wildebeest die ze afhankelijk van haar humeur met jachtgeweer of pijl en boog ombracht. "Ik jaag, niets zal dat veranderen. Ik zal nooit stoppen", tweette ze. Het doden van de giraf verdedigt ze met het argument dat het dier "oud" was en een "gevaar" voor de rest van de kudde. Door het te doden "hielp" ze de soort overleven, is haar argument.

Maar dat klopt niet. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) geeft de giraf weliswaar een lage prioriteit op haar globale 'rode lijst' van bedreigde diersoorten, ze is wel in toenemende mate bezorgd om het welzijn van de dieren. Waar het giraffenbestand in 1998 nog meer dan 140.000 exemplaren bedroeg, was dat tegen 2012 al gedaald naar 80.000. In sommige gebieden daalde hun bestand in de voorbije vijftien jaar zelfs met 65 procent.

De IUCN richtte daarom een expertenpanel op, dat later dit jaar met een nieuwe telling zal uitpakken. De vooruitzichten zijn somber. Volgens de Giraffe Conservation Foundation is het nog niet te laat om zijn overleven te garanderen, maar is de giraf wel in gevaar. Van de Zuid-Afrikaanse giraf, waar Gourdin op jaagde, leven nog minder dan 12.000 dieren.

Als herbivoren zijn giraffen cruciaal voor de instandhouding van het Afrikaanse ecosysteem, omdat ze enerzijds de vegetatie schoon houden waardoor het risico op vernietigende wildbranden drastisch wordt beperkt, en ze anderzijds via hun uitwerpselen over grote afstanden zaden voor nieuwe fauna en flora verspreiden. Zelf zijn ze ook voedsel voor krachtiger carnivoren, zoals de leeuwen.

Naast sportjagers worden de giraffensoorten in Afrika ook bedreigd door stropers die jagen op bush meat, huiden of lichaamsdelen die ze drogen en bijhouden voor bijgelovige tradities. Stropers zorgden bijvoorbeeld in het Congolese Garambapark voor een ware slachting. Daar zijn nu nog maar een veertigtal van de oorspronkelijke giraffes meer in leven.

Het gaat daar om Kordofangiraffen, een subsoort die met uitsterven is bedreigd omdat de totale populatie in Centraal-Afrika minder dan tweeduizend dieren bedraagt. De meeste worden gedood door stropers uit Zuid-Sudan die hun verhongerende dorpen met alle mogelijke middelen willen voeden, andere door bijgelovige, lokale, Congolezen die de giraffenstaart als bruidsschat te pakken willen krijgen.

Maar het is de Zuid-Afrikaanse giraf die nu bedreigd wordt door de meest zinloze dood, voor de selfies van meisjes die op Facebook en Twitter stoer willen doen met de hashtag #realgirlshunt.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234