Maandag 30/01/2023

Real Software in Amerikaanse handen

Real Software is gered. De aandeelhouders zijn unaniem tevreden, 'dwarsligger' Hageman werd gesust met een job bij de nieuwe moedergroep Gores en het bedrijf krijgt nog minstens twee jaar respijt om 45 miljoen euro schulden af te betalen.

Ronald Meeus

Na maanden van mislukte aandeelhoudersstemmingen, kleine paleisrevoluties en verregaande rivaliteit tussen clans van meerderheidsaandeelhouders, vond de Kontichse it-groep Real Software de reddende engel in de Amerikaanse investeringsmaatschappij Gores Technology Group. Die had in februari al een intentieovereenkomst getekend met het bestuur van Real Software, waarin ze het belangrijkste deel van de schulden die het bedrijf heeft uitstaan zou overnemen van de banken, maar de aankondiging dat ze dat onvoorwaardelijk zouden doen, bleek een fijne geste. Aanvankelijk hing Gores nog een aantal voorwaarden vast aan zijn ingreep, waaronder een goedkeuring tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering, maar de aankondiging dat al die voorwaarden wegvielen, trok alle aandeelhouders over de streep. Er werd dinsdagavond, zowel door de meerderheids- als de minderheidsaandeelhouders, unaniem voor een 'overname' door Gores gestemd.

"Zonder dat signaal van Gores was er een beetje een pokersfeer blijven hangen en waren we in een minder riante situatie terechtgekomen", zegt Theo Dilissen, gedelegeerd bestuurder van Real Software. "Afhankelijk van het aantal neen-stemmen hadden we dan procedures te elfder ure moeten in gang trekken, of tot een concordaat of een faillissement moeten overgaan. Ik ben blij dat Gores dat extra risico heeft willen nemen."

Gores neemt de volledige 202 miljoen euro aan bankschulden over die boven het bedrijf hangen, en zet daarvan iets meer dan 157 miljoen euro om in aandelen. Op die manier verwerft het bedrijf meteen 83 procent van de aandelen in Real Software, en wordt het dus de nieuwe meerderheidsaandeelhouder. Gores kwam ook over de brug door 10 miljoen euro onmiddellijk ter beschikking van het bedrijf te stellen. De overige 45 miljoen euro aan schulden blijven uitbetaalbaar aan Gores, dat pas tegen juni 2006 een eerste aflossing verwacht. Gores doet daarmee een prima deal, want het heeft de schuldvorderingen van de banken voor zo'n 20 miljoen euro kunnen overnemen. "Gores is een financieel fonds, dat zijn risico's wil dekken en zijn investering te gelde wil maken. Dat is normaal", zegt Dilissen. "Het is voor ons vooral een draagbare schuld. Gores heeft ons een grace period toegestaan van twee jaar, en als we sneller dan die termijn 22,5 miljoen euro kunnen afbetalen wordt die 45 miljoen tenietgedaan. We zullen dus proberen om die portefeuille voor een stuk te herfinancieren. De eerste maanden wordt dat moeilijk, omdat we het vertrouwen van een aantal partijen dienen te herwinnen. We zullen dat proberen."

Real Software is dus voorlopig gered. De nieuwe meerderheidsaandeelhouder gaf volgens Dilissen niet de intentie aan om het bedrijf te ontbinden, maar hij verwacht dat het op termijn Real Software zal trachten te verkopen. "Ze zullen wellicht de waarde van het bedrijf proberen op te drijven, en het daarna opnieuw trachten te verkopen, dat is volgens mij hun strategie", zegt Dilissen. "Dan spreken we wellicht over een termijn van een vijftal jaar."

De voormalige meerderheidsaandeelhouder, de Indi-groep rond ex-stichter Rudy Hageman, toonde zich de afgelopen weken een felle tegenstander van het plan, maar geraakte er uiteindelijk voor gewonnen. Ook al omdat de laatste 'Vlaamse' piste, die van een investering door de zakenlui Tony Gram en Franky Carbonez, op de valreep werd afgeschoten omdat de banken geen verlenging van het schuldenmoratorium meer toestonden. Dat laatste was een belangrijke voorwaarde in het alternatieve reddingsplan dat de twee hadden uitgedokterd. Hageman kreeg als toemaatje een positie van consultant aangeboden bij de Gores-groep, waarvoor hij Europese overnames zal adviseren. Dilissen, die in 2001 Hageman verving als gedelegeerd bestuurder en het afgelopen halfjaar een kleine 'coup' van de ex-stichter moest afwenden, vindt dat niet erg. "Het bedrijf gaat door, dat is het voornaamste. Als daar links en rechts akkoorden voor worden afgesloten in de marge, zijn die voor mij niet belangrijk."

Gedelegeerd bestuurder

Theo Dilissen: 'Resterende 45 miljoen euro is een draagbare schuld'

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234