Zaterdag 28/05/2022

Reacties

Paul Verhaeghe

"Materiële armoede toeschrijven aan te weinig inzet is een illustratie van intellectuele armoede."

Eva Brems

"Armoede is een schending van de mensenrechten en wordt ook steeds vaker zo bekeken. Dat heeft positieve gevolgen want het maakt duidelijk dat het een absolute prioriteit moet zijn voor een overheid én het zorgt ervoor dat geholpen worden geen gunst is, maar een recht."

Karel Van Eetvelt

"De beste manier om uit de armoede te geraken is zorgen dat mensen werken. Dat kan door enerzijds de kansen op werk te vergroten, anderzijds door mensen ook maximaal aan te zetten om werk te aanvaarden."

Tine Embrechts

"Ik geef met veel plezier een cent aan mensen die muziek spelen op straat, maar ik weet niet goed hoe ik moet reageren wanneer een bedelaar om geld vraagt. In hoeverre help je iemand door een paar euro's te geven?"

Tinneke Beeckman

"Armoede is niet alleen een financieel tekort, het is ook een kwestie van zich afgesloten voelen. Niet alleen van de ander maar ook van waartoe je zelf in staat bent. Een financiële herverdeling volstaat niet, je moet mensen het gevoel geven dat ze bijdragen. Respect en zelfrespect zijn essentiële elementen om uit armoede te geraken."

Koen De Vylder

"De globalisering zet onze nationale solidariteit zwaar onder druk, en duwt ons naar rechts. Iedereen wil zijn territorium afbakenen, maar dat lost niets op. Mensen zullen altijd migreren om hun lot te verbeteren. Dus moeten we op zoek naar een nieuwe vorm van solidariteit, puur uit eigenbelang. Wie geen papieren heeft, mag hier niet werken. Dat moeten we omkeren: wie hierheen komt moet de kans krijgen om bij te dragen aan onze sociale zekerheid, waarmee we armoede kunnen bestrijden."

Marleen Temmerman

"Een goede ondersteuning van alleenstaande moeders is van groot belang, want zij zijn de eersten die in de armoede belanden. Ook moeten voorbehoedsmiddelen voor iedereen beschikbaar zijn, want dat is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de bevolkingsgroei en de economie."

André Oosterlinck

"Het is een schande dat er in ons landen nog armen zijn, vaak ook nog verdoken. Wij moeten deze mensen bereiken en uit hun eenzaamheid halen. Maatschappelijk werkers, maar ook postbodes, kunnen daarbij worden aangezet om armoede te detecteren."

Rachida Aziz

"In Duitsland hebben nog nooit zoveel mensen gewerkt. Er is ook nog nooit zoveel armoede geweest. Ik hoop dat de politieke en economische actoren goed nadenken voor we, samen met de rest van West-Europa, Duitsland achterna hollen. De zwaksten, zoals vrouwen en zieken, zijn zoals steeds de grootste slachtoffers."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234