Zaterdag 17/08/2019

Reacties van Belgische politici

Steve Stevaert (SP.A): 'Politiek zal nooit meer hetzelfde zijn'

"Pim heeft paars geslacht." Voor Vlaams minister en SP.A-kopstuk Steve Stevaert is het duidelijk: "Fortuyn is erin geslaagd de paarse kiezers te draineren naar het CDA. De overwinning van de christen-democraten is overweldigend. Dit had niemand verwacht." Ook Stevaert heeft het over een afstraffing van de zittende coalitie. "Had de CDA in de vorige coalitie gezeten, dan zaten ze nu evengoed in de shit. Maar de partij heeft een lijsttrekker die niet behoorde tot het politieke establishment en dat heeft het gedaan." De politiek zal wel nooit meer hetzelfde zijn, meent Stevaert. "De invloeden van wat in Nederland is gebeurd, zullen ook bij ons te voelen zijn. Alleen is nu nog niet duidelijk hoe. Maar ik zie ook goede zaken in de Nederlandse verkiezingen. De hoge opkomst bijvoorbeeld."

Patrick Dewael (VLD): 'CDA profiteert van Fortuyn-effect'

"Het CDA is de voorbije jaren in de oppositie nooit een factor van betekenis geweest. De Nederlandse christen-democraten profiteren van het Fortuyn-effect. De VVD is mee ten onder gegaan in de afschuwelijke verambtelijking van de Nederlandse politiek. Ik heb het zelf meegemaakt toen ik op het verkiezingscongres van de VVD ging spreken. Wat een koude bedoening was me dat! De zaal zat niet vol, en de politici vonden dat niet eens een probleem. Paars was een sterk verhaal in Nederland omdat het gekoppeld was aan grote figuren zoals Hans van Mierlo, Frits Bolkestein en Wim Kok. Die waren er nu niet meer, ook niet bij de VVD. Zo'n Hans Dijkstal of een Annemarie Jorritsma zijn best wel degelijke politici, maar ze hebben niet de kracht van een Wiegel, een Nijpels of een Bolkestein. De Nederlandse politieke cultuur is niet te vergelijken met de onze. Pas nu lijkt de politiek in Nederland zich bewust van de problemen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Dat moet ook voor ons de les zijn: een politicus in de Wetstraat mag nooit de Dorpsstraat uit het oog verliezen. Dat paars verliest is geen ondergang van de democratie, zoals Bert Anciaux misschien denkt. Integendeel, de democratie heeft gesproken en maakt het mogelijk dat er in Nederland een nieuw kabinet opstaat."

Jos Geysels (Agalev): 'Het gratis-verhaal werkt niet'

"Ik ben niet gelukkig, de progressieve partijen krijgen klappen." Jos Geysels, politiek secretaris van Agalev, vindt de stabilisering bij GroenLinks bijzaak. "En ik heb geen leedvermaak over de nederlaag van de socialisten. Ik denk echter niet dat rechts het gemakkelijk het krijgt: CDA, VVD en de Lijst Fortuyn hebben een comfortabele meerderheid maar ze zitten niet in een comfortabele positie. Hun verantwoordelijkheid is bijzonder groot. Dit bewijst ook dat het einde van de ideologieën dat Kok aankondigde bij de start van paars II, niet werkt. We moeten zeggen waar we voor staan, en dan heb ik het niet over de vorm maar over de inhoud. Partijen moeten duidelijk maken waarin ze van elkaar verschillen. Een andere voorzichtige les die ik hieruit trek, is dat het gratis-verhaal niet werkt. Verkiezingsoverwinningen zijn niet gratis. Het is niet omdat de individuele welvaart toeneemt dat de mensen tevreden zijn."

Patrick Janssens: 'What goes up, must come down'

"De PvdA maakt in één dag mee wat wij in twaalf jaar hebben meegemaakt", reageerde SP.A-voorzitter Patrick Janssens gisteravond. De partijvoorzitter maakt meteen de vergelijking met wat in ons land bij de verkiezingen van 1999 is gebeurd. "Het gaat hier niet om een afstraffing van paars zoals sommigen nu beweren, maar wel om een afstraffing van de zittende coalitie. Een coalitie ook die dacht dat niets haar kon raken. Maar what goes up, must come down." Janssens verwacht de komende dagen nog een telefoontje van de Nederlandse collega's van PvdA. "De voorbije dagen hebben ze al enkele keren gebeld, met de vraag hoe wij in Vlaanderen met dit soort fenomenen omgaan. Ik vrees alleen dat ze te veel van ons verwachten. Wij hebben ook niet de waarheid in pacht."

Bert Anciaux (Spirit): 'Een menselijk verhaal vertellen'

"Ik had nog een slechtere uitslag gevreesd, nog meer winst voor de Lijst Fortuyn", zegt Vlaams minister Bert Anciaux, kopstuk van Spirit. "Maar de oproep van premier Kok om verstandig te stemmen is vooral de geloofwaardigste oppositiepartij ten goede gekomen: het CDA. De mensen van de Lijst Fortuyn hebben in de weinige dagen tussen de moord en de verkiezingen zo'n arrogante indruk gemaakt dat ze kiezers hebben afgeschrikt. Nederlanders zijn niet gek... Een les voor paars in België? Naast een materieel verhaal moeten we ook een menselijk verhaal vertellen."

Ward Beysen (VLD): 'Ook vingerwijzing voor Belgische politici'

Vanuit een hotelkamer in Frankrijk volgde VLD-europarlementslid Ward Beysen de verkiezingen in Nederland met argusogen. "Dit is een mijlpaal in de politieke geschiedenis van onze noorderburen en die is veroorzaakt door één man en dat is Pim Fortuyn. Hij heeft afgerekend met het politiek correcte denken. Daaruit moeten ook de Belgische politici hun lessen trekken. In Vlaanderen moet men beginnen te luisteren naar wat de mensen zeggen, dat verkondig ik al maanden. En veiligheid moet een absolute prioriteit worden voor de regering." De nederlaag van de Nederlandse liberalen stemt Beysen niet gelukkig. "Maar ze hebben het wel aan zichzelf te danken. Ze hebben de lijn die Frits Bolkestein enkele jaren geleden uitzette, verlaten en daarvoor hebben ze klappen gekregen. Dat moet ook de VLD tot nadenken stemmen. Ook hier vertellen de liberalen nú een heel ander verhaal dan voor de verkiezingen."

Geert Bourgeois (N-VA): 'Prijs voor de grijsheid'

"De Nederlandse regering betaalt nu de prijs voor de grijsheid." Geert Bourgeois ziet grote parallellen met de Belgische situatie. "Bij het aantreden van de regering-Verhofstadt heb ik al gereageerd dat allemaal samen in dat centrum gewoon niet werkt. Kijk maar nu naar het succes van SP en LPF in Nederland. De mensen willen duidelijkheid en een rechtlijnige boodschap, geen samenraapsels van ideeën. Ze hebben niets aan partijen die per se de grootste willen zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden