Zaterdag 17/08/2019

Reacties uit Vlaanderen

CD&V-kamerfractieleider Yves Leterme reageert erg verheugd op de nieuwe verkiezingswinst van het CDA. "Dit bewijst dat er een grondstroom in de samenleving is die gewoon degelijk en betrouwbaar bestuur wil, wars van paarse modegrillen en andere communicatietruukjes." Jan Peter Balkenende blijft dus een voorbeeld voor CD&V. "De Nederlandse situatie is natuurlijk nooit zomaar over te plaatsen naar Vlaanderen, maar CD&V kan hier wel vertrouwen uit putten. We moeten geen schrik hebben van onze eigen schaduw. Ondanks het paars-groene mediabombardement blijft er ook voor ons soort politiek een grote doelgroep."

Karel De Gucht: 'Dit is een tweede Pim Fortuyn-verkiezing'

"Ik vind dit een tweede Pim Fortuyn-verkiezing", zegt VLD-voorzitter Karel De Gucht. "Op het eerste gezicht lijkt dit een traditionele verkiezingsuitslag, met CDA en PvdA aan de kop. Alleen lijkt me dat een té eenvoudige verklaring. Tijdens de laatste weken haalt de PvdA dankzij de figuur van Wouter Bos, of dankzij zijn kontje, plots bijna twintig zetels op. De media hebben de mensen gebombardeerd met beelden en de inhoud is verdronken. Dat is geen leuke evolutie. In Nederland kun je op dit moment niet met een lijsttrekker naar de verkiezing trekken die niet mediageniek is. VVD-leider Gerrit Zalm was op voorhand verloren. Met voormalige boegbeelden zoals Ed Nijpels of Hans Wiegel had de uitslag er voor de liberalen er wellicht heel anders uitgezien. Psychologie speelt een steeds grotere rol. De kiezers van de rechtse Pim Fortuyn vloeien niet naar de partij die second best is in zijn thema's. Neen, ze gaan naar links. Met ratio heeft dat weinig te maken." (RG)

Jos Geysels: 'Het had wat meer mogen zijn voor Groen Links'

"Ik ben tevreden dat het CDA en de VVD geen meerderheid hebben en dat de PvdA vooruitgaat", zegt Jos Geysels, politiek secretaris van Agalev. "Voor Groen Links en Femke Halsema had het wat meer mogen zijn natuurlijk, maar goed, het verlies is beperkt. Op termijn kan Halsema de opvolging van Paul Rosenmöller wel aan. Volgens mij heeft de nek-aan-nekrace tussen CDA en PvdA de groenen parten gespeeld. Daardoor hebben veel kiezers een zogenaamd 'nuttige' stem uitgebracht. En dan speelt natuurlijk het feit dat Groen Links op 15 mei nauwelijks verloren heeft aan de Lijst Pim Fortuyn. Daardoor konden de groenen veel minder terugwinnen dan de socialisten.

"Algemener, ik ben niet tevreden over de evolutie die de drie grote partijen op inhoudelijk vlak hebben doorgemaakt. Ze zijn niet echt in progressieve richting opgeschoven. En ik maak me ook zorgen over de steeds grotere invloed van de marketing. Als het kontje té belangrijk wordt, dreigt het gedachtegoed op zijn achterwerk te belanden."(RG)

Yves Leterme: 'Roomsrood is een mooie kleur'

Naar het zich liet aanzien zal het CDA met de PvdA coalitiegesprekken moeten voeren. "Mooi", zegt Leterme. "Jammer dat Balkenende zich iets te vroeg tegen die kleur heeft uitgesproken. In Vlaanderen zou ik met dit resultaat alleszins graag met de SP.A samenzitten. Dan kunnen we eindelijk een echt sociaal-economisch beleid voor de mensen voeren. Alleen moet Tobback nog meewillen, natuurlijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden