Donderdag 17/10/2019

Reacties uit de artistieke sector

'Nu debat over auteursstatuut voeren'

"Blij, natuurlijk, omdat dit een tegemoetkoming is aan de onmiddellijke nood van veel auteurs. Tegelijk mag het hier niet bij blijven. Laat ons nu het debat ten gronde voeren over het auteursstatuut en ik vraag alle overheden van dit land ook het debat te voeren over hoe artistieke creativiteit als volwaardige ondernemingsactiviteit kan gezien worden. Als je ziet hoe men dat in de Scandinavische landen heeft aangepakt, kunnen wij enkel jaloers zijn. Maar het feit dat deze maatregel, die nu teruggeschroefd wordt, eigenlijk per vergissing in de technische notulen was verstopt, zegt misschien meteen genoeg over de oppervlakkigheid van ons wetgevend werk en over de kwaliteit van onze politici."

'Het was meer een straf dan besparing'

"Voor iedereen die creatief bezig is, leek de maatregel eerder een straf dan dat het een besparing was voor de regering. Ook al begrijp ik dat er bespaard moet worden en dat iedereen water bij de wijn moet doen. Maar de artistieke sector werd in verhouding toch te zwaar getroffen. En dat is niet altijd rechtstreeks het geval. Als fotograaf heb ik enkel wat auteursrechten door clipjes die ik maakte. Maar als je bijvoorbeeld foto's moest maken voor de muzieksector, die nu dan wel getroffen zou worden, zou je het onrechtstreeks voelen. Want zij zouden beparen en dan is besparen op een goede foto een van de eerste beslissingen. Ooit zou het ons allemaal treffen."

'Mooi dat naar ons geluisterd is'

"Ik vind het mooi dat er af en toe toch geluisterd wordt naar wat we te zeggen hebben. Het siert de regering dat ze het lef heeft om de foute maatregel recht te zetten. De verhoging van de roerende voorheffing was van meet af aan een slecht plan. Ideeën zijn niet tastbaar en verdienen een speciale behandeling. Dat is vooral een principekwestie. Want toegegeven: ik denk niet dat artiesten door een hogere roerende voorheffing in de goot waren beland. Wat de voorbije dagen opviel, was de grote solidariteit. En dat in een sector die niet bepaald uitblinkt in organisatie."

'Sector is en blijft kwetsbaar'

"Dit is een mooie stap, maar nu moeten we doorgaan op ons elan. De realiteit heeft de creatieve sector gedwongen om samen te komen. En dat is wonderwel gelukt. Als voorzitter van de Unie van Regisseurs vind ik het geweldig hoe de sector zich deze week verenigd heeft. Dit was een wake-up call. De creatieve sector is en blijft kwetsbaar. Dat heeft deze affaire nogmaals aangetoond. Bij de volgende besparingsronde kan het dossier opnieuw op tafel liggen. Daarom moeten we zo snel mogelijk werk maken van een goed georganiseerd fiscaal statuut. De huidige solidariteit en samenwerking wordt verdergezet in een nieuw, creatief platform."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234