Vrijdag 03/02/2023

OverzichtCoronamaatregelen

Reacties na verstrengingen Overlegcomité: ‘Er wordt een totaal verkeerd signaal gegeven’

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De coronacijfers in ons land blijven stijgen. Om de vierde golf van het coronavirus het hoofd te kunnen bieden heeft het overlegcomité dinsdagavond enkele maatregelen aangekondigd. Vanuit verschillende hoeken stromen nu reacties binnen op de verstrengingen.

Redactie

Marc Van Ranst: ‘Niks doen was geen optie’

“Deze maatregelen volstaan voor de huidige situatie”, reageert viroloog Marc Van Ranst tevreden in een interview bij De Morgen. “De ministers hebben pro-actief en pragmatisch gehandeld. Met pragmatisch bedoel ik: we hebben al die maatregelen al eens gezien, niemand zal hiervan achterover vallen. Het Covid Safe Ticket wordt wel uitgebreid, maar voor veel mensen is die coronapas niet nieuw meer.”

De viroloog benadrukt ook dat “niks doen geen optie was” omdat dan de scholen, de eerstelijnszorg en de ziekenhuizen nog meer onder druk zouden komen.

Fitnessfederatie: ‘CST enkel invoeren in fitnesszaken is stigmatiserend voor onze sector’

“Ik begrijp niet dat de invoering van het Covid Safe Ticket enkel gebeurt in onze sector”, zegt Erik Vandenabeele van de Belgische Fitnessfederatie Fitness.be. “Het is discriminerend en stigmatiserend dat enkel de private sector wordt geviseerd en bijvoorbeeld dansscholen, zwemclubs en boksclubs gewoon verder mogen zonder CST.”

Dat er bijkomende maatregelen volgen, had Vandenabeele wel verwacht aangezien in Brussel en de Vlaamse rand al problemen werden gemeld, maar hij had dit voor de volledige sportsector verwacht. “Wij zijn voortrekkers inzake hygiëne, veiligheid en ventilatie, heel wat uitbaters hebben intussen forse investeringen gedaan in een goed ventilatiesysteem. Het signaal dat nu gegeven wordt, is totaal verkeerd.”

Steven Van Gucht: ‘Ik denk dat het draagvlak nu weer wat hoger is’

“Ik vind het gepaste maatregelen”, zegt Van Gucht op VTM Nieuws. “Ik denk dat het draagvlak nu weer wat hoger is. En dat helpt ook. Soms is het beter om even terug te draaien wanneer dat nodig is.”

De uitbreiding van het gebruik van het Covid Safe Ticket lijkt misschien een verrassing, stelt Van Gucht, maar zijns inziens heeft het Overlegcomité gepast gereageerd op de epidemiologische situatie. “Ik denk dat terecht is aangehaald dat veel anderen landen het Covid Safe Ticket al gebruiken, Brussel nu ook, maar Vlaanderen niet. Dat was een eiland aan het worden”, meent Van Gucht.

Margot Cloet (Zorgnet-Icuro): ‘Hopen dat het opschalen in de zorg snel weer weggeschakeld kan worden’

“Ik hoop dat de huidige maatregelen voldoende zijn om de stijgende curve in te dijken.” Dat zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. “De virologen hadden bij het loslaten van de maatregelen in september verwacht dat dit zou gebeuren; we lopen telkens achter de feiten aan.”

“Het is hoopvol dat onze beleidmakers nu de ernst van de situatie goed inschatten”, zegt Cloet. “Nog meer covid-patënten in de zorg, dat gaat niet meer lukken. Dan gaan onze mensen crashen.”

Cloet denkt wel dat de genomen maatregelen hun effect zullen hebben. “Covid Safe Tickets in de horeca en fitness, en mondmaskers in publieke binnenruimtes zijn zeker goede maatregelen. Het had nog iets beter gekund door ook bij buitenevents waar veel mensen samenkomen het mondmasker in te voeren”, besluit ze.

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. Beeld Wouter Maeckelberghe
Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.Beeld Wouter Maeckelberghe

Horeca Vlaanderen: ‘Ik hoop dat ze die teksten nog aanpassen’

Horeca Vlaanderen had zelf voorgesteld om deze winter het Covid Safe Ticket aan te bieden, dus de beslissing is geen verrassing. “Het komt wel een beetje sneller dan gedacht”, zegt Matthias Decaluwé van Horeca Vlaanderen.

Maar Horeca Vlaanderen vindt het wel jammer dat het personeel nog steeds een mondmasker moet dragen. “Ik hoop dat ze die teksten nog aanpassen”, klinkt het. Hetzelfde horen we bij de vzw Oude Markt in Leuven. “Als dit de prijs is die we moeten betalen om open te kunnen blijven, dan nemen we dat erbij”, zegt Eric De Rop van de vzw. “Maar het is een beetje vreemd dat gevaccineerd personeel nog met een mondmasker moet blijven rondlopen.”

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Comeos betreurt dat ‘overheid verantwoordelijkheid niet opneemt’ met verplichte vaccinatie

Comeos betreurt dat er geen verplichte vaccinatie komt, zo luidt de reactie na het Overlegcomité. De handelsfedederatie vindt dat de overheid zo “haar verantwoordelijkheid niet opneemt”. De sectororganisatie van de winkelketens vraagt ook begrip bij de klanten omdat de medewerkers de opnieuw ingevoerde mondmaskerplicht zullen moeten controleren.

Volgens Comeos biedt een hogere vaccinatiegraad “een veel betere bescherming” voor de volksgezondheid dan het dragen van een mondmasker in de winkel.

VOKA: impact maatregelen beperkt voor ondernemingen

De beperkingen voor bedrijven blijven al bij al beperkt, reageert Voka. “Logisch, want bedrijven zijn niet de bron van de stijgende besmettingen.” Daarbij roept de werkgeversorganisatie nogmaals op om COVID-19-vaccinatie mogelijk te maken op de werkvloer en een eventuele derde prik voor werknemers via de arbeidsgeneeskundige dienst van bedrijven te laten verlopen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234