Zondag 25/10/2020

Reacties na het overlijden van Karel Van Miert

Beeld UNKNOWN

Freddy Willockx: "Verschrikkelijke schok"
Het overlijden van Karel Van Miert is een verschrikkelijke schok", zegt de Sint-Niklase burgemeester Freddy Willockx. Willockx is al jaren een goede vriend van Karel Van Miert en was in het verleden ook
zijn politieke secretaris. "In de eerste plaats is het overlijden van Karel een enorme catastrofe voor zijn familie en vrienden, maar ook de socialistische beweging verliest een groot man."

Van Miert zat jarenlang in het Europees parlement. "Hij werd alom gewaardeerd." Willockx had nog veel contact met Van Miert. "Ik had hem het voorbije weekend nog aan de lijn. En in principe gingen we samen met nog een aantal senioren van sp.a volgende week praten met partijvoorzitster Caroline Gennez. We wilden samen tot een hermobilisatie komen bij sp.a."

Willy Claes: "Overtuigd Europeaan"
"Met het overlijden van Karel Van Miert verlies ik een heel goede vriend", zegt gewezen SP-politicus Willy Claes in een eerste reactie. "We waren jaren samen actief en Karel stond bekend als de vernieuwer van de partij." Van Miert was volgens Claes ook een overtuigd Europeaan. "De voorbije jaren hadden we minder contact omdat Karel door zijn beheersmandaten veel in het buitenland zat, maar we hoorden elkaar geregeld aan de telefoon." (belga/sps)

Louis Tobback: "Zeer goede vriend verloren"
Ook Leuvens sp.a-politicus Louis Tobback reageert geschokt op het overlijden van Karel Van Miert. "Ik verlies een zeer goede vriend, ook al zagen we elkaar de laatste jaren wat minder."

Tobback bewondert ook de passie waarmee Van Miert opkwam voor Europa. "In recentere interviews kon hij zich nog altijd heel kwaad maken als er kritiek werd geuit op de Europese Unie. De 'drive' van toen is hij nooit verloren. Ik zal blij zijn als ik tot het einde van mijn leven die drive kan behouden."

Norbert De Batselier: "Schitterend man op wie je kon rekenen"
"Ik verlies een goede vriend", zegt voormalig Vlaams parlementsvoorzitter Norbert De Batselier in een reactie op het overlijden van Karel Van Miert. Hij omschreeft Van Miert als een schitterend man op wie je kon rekenen als je met een probleem zat. "We hadden niet altijd dezelfde mening, hoewel hij daarvoor wel altijd open stond".

De Batselier werd vanochtend van het overlijden op de hoogte gebracht door Freddy Willockx. "Ik ben ongelooflijk geschrokken", luidt het. De Batselier en Van Miert kenden elkaar sinds 1968. Beiden waren actief binnen de jong socialisten en allebei ook assistent aan de VUB. "Hij heeft me weggehaald uit de vakbeweging en naar de politiek getrokken", blikt De Batselier terug.

Louis Vanvelthoven: "Deed SP uitgroeien tot vaste waarde"
Dit is bijzonder tragisch nieuws. Karel Van Miert was niet alleen een goede vriend, maar ook één van de bezielers die de SP deed uitgroeien tot een vaste waarde in de Belgische politiek, zo reageert gewezen SP-Kamerfractieleider Louis Vanvelthoven op het plotse overlijden van Van Miert.

Zelf houdt Vanvelthoven de mooiste herinneringen over aan de periode waarin van Miert samen met Willy Claes en Louis Tobback een "triumviraat" vormde en de doorbraak van de SP als partij op poten zette.

Vanvelthoven herinnert er ook aan dat Van Miert een "fenomenale" uitslag neerzette als kandidaat voor de Europese verkiezingen. Die uitslag werd achteraf nooit meer geëvenaard. "Het was mijn stille wens dat Van Miert het als boegbeeld van de Vlaams socialisten tijdens de voorbije verkiezingen opgenomen had tegen Verhofstadt en Dehaene, maar dat is spijtig genoeg niet gebeurd", aldus nog de gewezen Lommelse burgervader.

Kris Peeters: "Monument in Vlaanderen"
Aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters betuigt in naam van de Vlaamse regering zijn medeleven bij het overlijden van oud-politicus Karel Van Miert.

"Karel Van Miert is werkelijk een monument in Vlaanderen. Zijn verdiensten als Europees Commissaris en als vaste waarde in de politieke en de bedrijfswereld zijn van onschatbare waarde. Ik heb Karel Van Miert voornamelijk gekend als een zeer gedreven en intelligent man, die zijn pleidooi voor een Vlaanderen met een sterke internationale uitstraling gedurende vele jaren kracht heeft bijgezet", stelt Peeters.

Volgens de Vlaamse formateur was Van Miert ook de drijvende kracht achter Vlaanderen in Actie, "waar hij rond het thema internationalisering sterke impulsen heeft gegeven met betrekking tot een noodzakelijke internationale mentaliteit, een positieve beeldvorming en Vlaanderen als gastvrije en open regio op de kaart heeft gezet. Wij bouwen nu verder op zijn kennis en zijn ervaring".
"Wij zijn zeer dankbaar voor wat hij heeft gerealiseerd en wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke dagen", besluit Peeters.

Elio Di Rupo: "Gerespecteerd politicus"
Ook PS-voorzitter Elio Di Rupo eert de nagedachtenis aan de overleden Karel Van Miert. "Van Miert heeft een groot deel van zijn loopbaan aan zijn land en de Europese Unie gewijd. Hij was een erg opgemerkt Europees commissaris en een gerespecteerd politiek gezagsdrager", herinnert Di Rupo zich. De PS-voorzitter betuigt zijn mededeleven aan de familie en naasten van de gewezen SP-voorzitter.

Paul Goossens: "Europese reflex altijd aanwezig"
Als politicus heeft Karel Van Miert het Europees thema altijd heel hard aangekaart. "De Europese reflex zat er bij hem systematisch in". Dat zegt Europa-journalist Paul Goossens, die als hoofdredacteur van De Morgen in confrontatie kwam met Van Miert.

Die Europese benadering volgde hij ook bij minder evidente thema's als de vredesbeweging, buitenlands beleid en de rakettenkwestie. De 'politieke vaders' van Van Miert waren volgens Goossens dan ook Europese figuren als Mansholt, Brandt of Palme.

Toen Goossens hoofdredacteur was van De Morgen (1978-1991) kwam hij eind de jaren tachtig in botsing met Van Miert, die toen als voorzitter van de socialistische partij de geldkraan naar de linkse krant dichtdraaide. "Keihard", zegt Goossens over die botsing, en "onvermijdelijk". Later legden beiden hun conflict bij.

ABVV: "Maakte van SP moderne partij"
ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw brengt hulde aan de overleden politicus Karel Van Miert, "als de man die de vredesbeweging een politiek gezicht gaf". Hij moderniseerde ook de socialistische partij, aldus De Leeuw.

De socialistische vakbond huldigt de rol van Van Miert in de vredesbeweging en het verzet tegen de Amerikaanse kernraketten.
Van Miert moderniseerde als voorzitter in de jaren tachtig de socialistische partij "tot een open partij, met veel aandacht voor de vakbond en de mutualiteit", stelt De Leeuw. Hij verwijst naar de manifestatie in 1986 van 200.000 mensen, die leidde tot de val van de volmachtenregering Martens-Gol-Verhofstadt.

Als Europees commissaris ging hij in tegen machtige bedrijven en lobbygroepen, herinnert de vakbond eraan.

"De socialistische vakbeweging verliest met Karel Van Miert een overtuigd Europeaan, een socialistisch inspirator en een goede kameraad.", aldus het ABVV.

Premier Van Rompuy: "Ik verlies een persoonlijke vriend"
Premier Herman Van Rompuy (CD&V) reageert aangeslagen op het overlijden van voormalig SP-boegbeeld Karel Van Miert, met wie hij al jaren een goede band had. "Karel was een persoonlijke vriend", zei hij aan de VRT.

Van Rompuy en Van Miert leerden elkaar kennen bij de staatshervorming in 1988. "Er was bijna een onmiddellijke verstandhouding, niettegenstaande alle tegenstellingen die er zouden kunnen zijn. We behoren tot een andere partij, we hebben een andere geestesrichting".

Volgens de premier was Karel Van Miert zeer bekommerd over de evolutie van het land. "De jongste twee maanden stond hij me bij, dat was ook zo toen ik koninklijk verkenner was. Zijn diepste wens was dat ik eerste minister zou worden en hij was blij toen ik het uiteindelijk werd. De paradox van het verhaal is dat ik vijftien jaar geleden, toen ik partijvoorzitter was en we geen echte kandidaat hadden, aan hem gedacht heb als toekomstige eerste minister".

Caroline Gennez: "Een bruisende persoon"
Sp.a-voorzitster Caroline Gennez herinnert zich Karel Van Miert als iemand die altijd beschikbaar was om de partij te helpen. Gennez omschrijft haar voorganger aan het hoofd van de socialistische partij als een bruisende persoon, die altijd aan de kant van de gewone mensen stond. Ze was dan ook heel erg geschrokken over het nieuws van zijn overlijden.

"Elke rechtgeaarde socialist kent zijn carrière van voor tot achter", stelt Gennez, volgens wie Van Miert zeer benaderbaar en bereid was de partij in raad en daad bij te staan. Zo herinnert ze er aan dat Van Miert samen met Paul Nyrup Rasmussen, de leider van de Europese socialisten, nog is komen spreken op het Visie08-congres van de sp.a. Van Miert was volgens haar ook een intelligent iemand met heel duidelijke en onderbouwde meningen.

Bart De Wever: "Bijzonder groot politicus"
"Karel Van Miert was een bijzonder groot politicus, niet alleen in Vlaanderen maar ook in Europa", zo zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op het overlijden van Karel Van Miert. "In België was hij na het Egmontpact de stichter van de Vlaamse socialistische partij en voltrok hij de scheiding met de Waalse PS uit de vroegere BSP", aldus De Wever. Daarnaast maakte Van Miert als Europees Commissaris "faam in de hele wereld en werd hij alom gerespecteerd".

"Hij bleef bovendien als politicus steeds intellectueel eerlijk en tegelijk trouw aan zijn principes en zijn politieke gedachtegoed. Karel Van Miert is dan ook een voorbeeld voor elke nieuwe generatie van politici", aldus nog De Wever.

Eurocommissaris Neelie Kroes: "Bron van inspiratie"
Eurocommissaris voor Concurrentie Neelie Kroes heeft vandaag bij aanvang van een toespraak in Parijs hulde gebracht aan haar voorganger Karel Van Miert. Zij noemde hem "een bron van inspiratie voor iedereen die hem kende". "Karel was een gentleman en een sterke bron van inspiratie voor iedereen die hem gekend heeft", zei de Nederlandse eurocommissaris.

Kroes loofde in een persoonlijk eerbetoon vooral de "vechtlust" en het "doorzettingsvermogen" van Van Miert. "Hij aarzelde niet om het gevecht aan te gaan als dat nodig was en de gevechten die hij voerde hebben nu nog steeds invloed op de wijze waarop wij het concurrentiebeleid benaderen. Ook nadat hij de Commissie verliet, bleef zijn spirit en filosofie aanwezig bij de concurrentiediensten van de Europese Commissie", zei Kroes, die de voorbije jaren eveneens respect afdwong met haar confrontaties met multinationals als Microsoft en Intel.

Van Miert moest in 1999 noodgedwongen de Commissie verlaten nadat het voltallige dagelijks bestuur van de Europese Unie was gestruikeld over de affaire van de Franse commissaris Edith Cresson. Van Miert bleef actief op tal van Europese fronten en ventileerde regelmatig ongezouten kritiek op regeringsleiders en commissarissen die onvoldoende het algemene Europese belang durven verdedigen.

Karel De Gucht: "Politieke rol moeilijk te evenaren"
Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht is aangegrepen door de onverwachte dood van Karel Van Miert "die een vriend was", maar wijst er op dat het overlijden ook politiek een enorm spijtig verlies is. "De rol die Karel Van Miert speelde in de Europese politiek is niet te evenaren. Telkens heeft hij consequent en gepassioneerd de Europese kaart getrokken op een manier die het politieke gewicht van het integratieproject vergrootte. Ook achteraf, via zijn inzet als stichter van het Museum van Europa, heb ik zijn volharding en visie van dichtbij mogen meemaken en bewonderen. Een grote mijnheer, kortom, en we kunnen hem geen betere eer bewijzen dan door aan zijn grote passie, Europa, even constructief en doortastend verder te timmeren", aldus nog de Open Vld-vicepremier.(belga/vsv/sps/eb)

Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234