Dinsdag 24/11/2020

Steve Stevaert

Reacties: "Altijd en overal bleef hij zichzelf. Gewoon Steve"

Steve Stevaert.Beeld PHOTO_NEWS

Het regent reacties op de dood van oud-politicus Steve Stevaert.

Bert Anciaux: "Ik ben compleet van de kaart"

Bert Anciaux, gecoöpteerd senator voor de sp.a, is "compleet van de kaart" door het onverwachte overlijden van Steve Stevaert. "Steve was een kameraad van mij, een echte maat", zegt hij.

Bert Anciaux was hét gezicht van Spirit toen het in kartel met de sp.a van Stevaert 23 Kamerzetels binnenhaalde bij de federale verkiezingen in 2003. Jaren later stapte Anciaux over naar de sp.a, toen met Caroline Gennez als voorzitter.

Ook al was Stevaert al een tijdje gestopt met actieve politiek, zagen Anciaux en Stevaert elkaar nog regelmatig. "Dinsdagmiddag hebben we nog plannen zitten maken", vertelt Anciaux vanavond. "Ik ben nu compleet van de kaart. Ik vraag mij af of hij het toen al wist? Of hij toen afscheid heeft willen nemen? Ik had het misschien moeten zien, maar ik heb het niet gezien."

"Stevaert was voor mij veel meer dan een politicus, hij was een mens van vlees en bloed. Hij werd groot door de media, maar werd ook afgeknakt door de media. Een van de fundamenten van onze rechtsstaat is dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. Dat principe is al zo vaak geschonden, ook nu weer. (...) Steve kon er niet mee leven dat mensen hem zouden gaan bekijken als een crimineel."

Gevraagd naar de politieke erfenis van Stevaert, moet Anciaux niet lang nadenken. "Hij kon meer dan wie ook ingewikkelde zaken op een eenvoudige manier uitleggen. Neem nu het gratis-verhaal. Dat was geniaal! Want natuurlijk is niets echt gratis, maar wordt het gedragen door de samenleving."

Anciaux prijst Stevaert ook voor "zijn schitterend inzicht en doorzicht".

Tobback: "Uniek in de enige échte zin van het woord"

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback reageert verslagen op het overlijden van Steve Stevaert. "We zijn vandaag allemaal samen diep getroffen en ontredderd door het veel te vroege verlies van Steve", zegt hij in een mededeling. Tobback zal Stevaert niet alleen herinneren als politicus, "maar bovenal als een warm en betrokken mens, een vriend. Uniek in de enige échte zin van dat woord."

"Altijd tussen de mensen, nooit erboven", zo herinnert Tobback zich Stevaert. "Altijd op zoek naar oplossingen om muren af te breken in plaats van ze op te trekken. Arm of rijk, jong of oud, gelovig of niet, op café of in het parlement, het maakte hem niet uit. Altijd en overal bleef hij zichzelf. Gewoon Steve."

"Verrassende denkbeelden en spitse humor kenmerkten hem. Dat maakte het zo fijn om met hem samen te werken, met hem te praten, met hem te zijn. Als geen ander kon hij een kamer vullen, maar zijn deur stond altijd open. Voor wie dan ook, waar dan ook, had hij een luisterend oor."

De mooie momenten met 'Steve' - voor én achter de schermen - zal Tobback blijven koesteren, "net zoals hij dat zelf deed de afgelopen jaren". "Afgunst was een woord dat hij niet kende, respect en verdraagzaamheid des te meer. Steve was daarin een toonbeeld voor ons allemaal."

Tobback vraagt om uit respect voor Stevaerts vrouw Marleen, zijn familie en vrienden de komende tijd de nodige terughoudendheid aan de dag te leggen en hen toe te laten om het pijnlijke verlies te verwerken.

Hilde Claes: "Gedreven en warm"

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes reageert zwaar aangeslagen op het overlijden van Stevaert. "Dit komt totaal onverwacht en is echt onwezenlijk. Steve is altijd een heel goede vriend geweest. Het was een gedreven, warm iemand. Wat hij heeft gedaan voor de politieke wereld is en blijft heel bijzonder."

En ook het voltallige schepencollege reageert aangeslagen in een gemeenschappelijke nota. "Stevaert was een politiek visionair. Wat hij voor Hasselt heeft gedaan was heel sterk. Hij heeft spraakmakende projecten voor Hasselt gerealiseerd, die Hasselt op de internationale kaart hebben gezet. Projecten die de geschiedenisboeken zullen halen. Met zijn overlijden verliest Hasselt een grote persoonlijkheid. Als Hasselts ondernemer en politicus was hij enorm geliefd bij jong en oud, en ook in zijn latere carrière als bestuurder werd hij geprezen om zijn unieke, frisse kijk op de dingen. We zullen hem blijvend herinneren als iemand die onmiskenbaar veel betekende voor 'zijn' Hasselt."

Vanvelthoven: "Heeft Limburg op de kaart gezet"

Sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven zegt dat de dood van Steve Stevaert voor heel wat mensen een klap zal zijn, niet in het minst in Limburg. "Hij heeft Limburg toch een beetje op de kaart gezet." In zijn hoogdagen keek iedereen naar hem op, zegt Vanvelthoven nog, die aangeeft dat hij zijn eigen politieke carrière voor een deel aan Stevaert te danken heeft. "Hij werd geapprecieerd voor zijn manier om aan politiek te doen, manier van communiceren, creativiteit."

Stevaert was volgens hem iemand die positief tegen de politiek aankeek. "In de tijd dat hij nog politiek actief was, had die politiek ook nog een plezant kantje. Maar dat wereldje is doorheen de jaren harder en harder geworden. Soms wordt dat mensen teveel." Dat Steve Stevaert zo aan zijn einde moet komen, is "intriest", aldus nog het Kamerlid.

Lieten: "Zal atijd een inspirator blijven"

Voormalig sp.a-voorzitter Steve Stevaert zal een inspirator blijven, zegt partijgenote en Vlaams parlementslid Ingrid Lieten. De kracht van Stevaert als politicus was "dat hij heel goed kon luisteren". "Nog meer naar de mensen op de markt in Hasselt. Daar haalde hij dan ideeën die je niet in het parlement hoorde", aldus Lieten, die net als vele anderen zijn talent roemde om "in heel simpele bewoordingen een ingewikkeld verhaal te vertellen".

Volgens Lieten beschouwden veel mensen - ook buiten de partij - Stevaert als "een politieke vader" omdat hij "met een andere bril naar de dingen kon kijken". De laatste jaren hield hij de media op afstand "omdat hij de huidige generatie in de partij niet voor de voeten wou lopen", aldus de Limburgse politica, maar velen konden wel nog bij hem terecht voor advies.

"Toppolitiek bedrijven is een heel intensieve functie. Niet enkel in het parlement, maar ook hoe je met de media omgaat. Dan vergt veel van mensen. Iedereen moet een manier vinden om daarmee om te gaan en kijken wanneer de grenzen bereikt zijn", aldus Lieten.

Willy Claes: "Kapot van"

"Ik ben er totaal kapot van", reageert voormalig sp.a-politicus Willy Claes. "Als er iemand is die weet wat druk betekent, zeker wanneer de hel losbarst in de media, ben ik het wel. Ik heb het gevoel dat Steve geweken is voor die druk, dat hij het niet meer aankon."

Bourgeois: "Sterk strateeg en communicator"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft "met ontstentenis" kennisgenomen van het overlijden van minister van staat Steve Stevaert. "We nemen afscheid van een van de meest invloedrijke publieke figuren in Vlaanderen. We herinneren hem ons als een sterk strateeg en communicator", zo stelt hij in een korte mededeling.

Charles Michel: "Respect voor engagement"

Premier Charles Michel biedt zijn "oprecht medeleven" aan de familie van Steve Stevaert aan. "Ik heb veel respect voor zijn politiek engagement", stelt de eerste minister in een korte reactie op het overlijden van de voormalige sp.a-voorzitter.

Elio Di Rupo: "Aangeslagen"

PS-voorzitter en oud-premier Elio Di Rupo is aangeslagen door het tragische overlijden van minister van Staat Steve Stevaert. "Dicht bij de mensen, bijzonder intelligent, hij was een politicus buiten categorie. Hij heeft zijn partij talrijke successen gebracht, zowel op electoraal vlak als wat politieke verwezenlijkingen betreft", zo staat hij stil bij de dood van de oud-voorzitter van sp.a.

Di Rupo onderhield steeds goede relaties met Stevaert. Volgens de oud-premier had de Limburger bijzonder veel aandacht voor het algemene belang. "Hij werkte voor een socialisme dat dicht bij de mensen stond, met een bijzonder aandacht voor de zwaksten", onderstreept Di Rupo. Hij spreekt de hoop uit dat er duidelijkheid kan gebracht worden over de omstandigheden van het overlijden en dat het privéleven van de familie en naasten van Stevaert "in deze pijnlijke momenten" gerespecteerd wordt.

Eric Van Rompuy: "Heel creatief"

CD&V'er Eric Van Rompuy heeft donderdag aangeslagen gereageerd op de dood van voormalig sp.a-voorzitter en minister van staat Steve Stevaert. Ze waren een klein jaar samen minister in de Vlaamse regering van Luc Van den Brande. "Hij was enorm creatief en altijd heel vriendelijk voor zijn collega's", herinnert Van Rompuy zich.

Stevaert trad in september 1998 toe tot de laatste regering-Van den Brande, die toen al haar laatste jaar was ingegaan. Van Rompuy herinnert zich naar eigen zeggen nog hoe Stevaert de minister-president tijdens de eerste ministerraad meteen op het hart drukte dat hij veel te ingewikkeld sprak en de zaken veel eenvoudiger moest uitleggen.

"Het is me altijd een raadsel geweest dat hij zo plots gouverneur werd", aldus nog de CD&V'er, terugblikkend op "de tijd dat hij koning was in de Wetstraat". "Het doet allemaal toch nadenken dat alles zo vluchtig is in de politiek."

Meyrem Almaci: "Grote meneer"

Groen-voorzitter Meyrem Almaci drukt haar medeleven uit voor familie en vrienden. "Hij is een grote meneer geweest voor de politiek en voor sp.a", onderstreept ze. "Het is gek hoe zoiets zeer snel zal keren."

De hoogdagen van Stevaert vonden plaats net voor Almaci zelf politiek actief werd. "Ik volgde het toen al allemaal van heel nabij en hij liet toch een grote indruk na, met zijn spitante uitspraken en zijn warme verschijning", zo blikt ze terug.

Guy Verhofstadt: "Geschokt"

Guy Verhofstadt is "erg geschokt door het plotse heengaan" van Stevaert. "Ik heb Steve gekend als een hartelijk man en een getalenteerd politicus. Zo zal ik me hem blijven herinneren", zo reageert de oud-premier.

"Een overlijden is sowieso een zware klap voor de naasten maar de dramatische omstandigheden waarin dit gebeurd is, maken het nog triester en zwaarder dan het al is. Ik hoop dat ze erg veel steun vinden bij elkaar", stelt Verhofstadt, die zijn medeleven betuigt aan familieleden en vrienden.

Yves Leterme: "Verslagenheid, onmacht, medeleven"

Oud-premier Yves Leterme reageert met "verslagenheid, onmacht en medeleven". "Er is geen enkele reden om te kiezen voor de dood, maar ik heb veel mededogen voor Steve."

Rudy De Leeuw: "Groot socialist"

ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw noemt Stevaert een "groot socialist". "Groot hart en een warme vriend. Dit is intriest", aldus De Leeuw. De socialistische vakbond zegt diep getroffen te zijn door het overlijden van de politicus. "Steve drukte als geen ander zijn stempel op de politiek. Zijn werk mogen we niet verloren laten gaan."

De plenaire Kamer zal vanavond een minuut stilte houden ter nagedachtenis van minister van staat Steve Stevaert. Dat heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke laten weten. De hulde zou gebeuren net voor de stemmingen.

John Crombez: "Geen woorden"

Freya Van den Bossche

Peter Mertens

Ivo Belet

Jens Mortier

Kris Peeters

Yves Desmet

Wouter De Vriendt

Didier Reynders

Wouter Beke

Gwendolyn Rutten

Rik Torfs

Horeca Vlaanderen: "We verliezen een grote medestander"

"Dit is uiteraard heel tragisch", reageert Filip Vanheusden, voorzitter van HoReCa Vlaanderen. "Steve Stevaert is als voormalig cafébaas onze sector altijd blijven steunen. Hij had een grote affiniteit met onze problematiek en het was goed om een politicus op hoog niveau te hebben die hierover op de hoogte was. Ook na zijn actieve politieke carrière hebben we hem nog regelmatig benaderd om actuele dossiers op te volgen. Zo was hij ook nog voorzitter van Gault Millau. Dit is ook voor de horeca een groot verlies."

TreinTramBus: "Grondlegger van de Basismobiliteit"

Reizigersvereniging TreinTramBus eert Steve Stevaert als de "grondlegger van de Basismobiliteit". "Na lange jaren van neergang zette hij het openbaar vervoer weer op de kaart door fors te investeren."

TreinTramBus-woordvoerder Jan Vanseveren kijkt niet enkel naar de gratis bussen in Hasselt die er onder impuls van Stevaert kwamen. "In veel plattelandsgemeenten was de bus voordien aan het wegkwijnen, van enkele bussen per dag op weekdagen tot helemaal niets op zondag. Als minister van Mobiliteit voerde hij het decreet Basismobiliteit in. Dat gaf iedere inwoner van een woonzone recht op minstens elk uur een bus, op maximaal 750 meter loopafstand", laat Vanseveren optekenen.

Voor Vanseveren was de opmars van De Lijn de verdienste van Stevaert. "Het beleid van Stevaert was succesvol: De Lijn werd een sterk merk en kon jaar na jaar sterke groeicijfers voorleggen."

Sauwens: "Verslagenheid in zijn geboortegemeente Bilzen is groot"

Volgens voormalig Vlaams minister en oud-burgemeester van Bilzen Johan Sauwens (CD&V), die vaak met Stevaert heeft samengewerkt, is de verslagenheid in de Limburgse gemeente groot. Stevaert is geboren in Rijkhoven, een deelgemeente van Bilzen.

Sauwens was tussen 1999 en 2001 Vlaams minister, een periode dat ook Steve Stevaert deel uitmaakte van de Vlaamse regering. Beiden waren ook afkomstig uit Limburg.

"Ik heb zijn vader en zijn moeder nog gekend", zegt Sauwens aan Belga. "Ik ben geschokt en iedereen hier leeft dan ook mee met de familie. Wat vandaag gebeurd is, is heel, heel erg", aldus Sauwens. "Niemand verdient dit."

"Iedereen staat wel eens in het oog van de storm, ik heb dat ook meegemaakt. Er is dan heel veel druk vanuit de media en vanuit je omgeving. Niet iedereen kan dat verwerkt krijgen."

Bart De Wever

Tom Van Grieken

Gault&Millau: "We zullen zijn kennis en enthousiasme erg msisen"

Steve Stevaert heeft de taak als voorzitter van de organisatie achter de culinaire gids Gault&Millau "met enorm veel toewijding vervuld". Dat laten de raad van bestuur, directie en medewerkers van Gault&Millau Benelux weten. Hij was sinds 2011 voorziter. "We zullen zijn kennis en enthousiasme daarom erg missen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234