Woensdag 08/02/2023

Reactie ministerie van defensie: 'Er is een probleem, een Kongolees probleem'

Belgisch leger bewaakt discreet 268 resterende stagiairs

Appèls, inspectie van de bedden, dertig man bewaking rond de kazerne overdag, twaalf man bij nacht. Na de eerste verdwijningen heeft de Belgische krijgsmacht de bewaking in en rond Elsenborn drastisch verscherpt.

Defensie beseft dus dat er een probleem is?

Elsenborn-woordvoerder luitenant-kolonel Daniël Dumont: "We hebben hier te maken met ingezetenen uit een Afrikaans land. Ik hoef u niet uit te leggen dat in dergelijke landen corruptie voorkomt."

U weet van de omkoperij?

"Het risico is reëel, maar het ontbreekt ons aan harde bewijzen."

Inmiddels zijn er twaalf militairen verdwenen, allemaal meegekomen uit Kinshasa met de Belgische C130. Stricto sensu heeft Defensie meegeholpen aan de intocht van illegalen...

"Nee, dit is een Kongolees probleem. Die mannen staan onder Kongolees bevel. Minister André Flahaut heeft ze enkel een opleiding beloofd. We betreuren wel dat nog maar 268 mensen van die cursus kunnen genieten."

Wij vernemen ook dat een heleboel stagiairs het Frans machtig niet is, laat staan dat ze kunnen lezen of schrijven. Toch wel een beetje vreemd voor 'officieren'?

"Het verschil in opleiding vloeit voort uit de situatie in Kongo. Het onderwijs is daar al jaren ontwricht. Stagiairs weigeren op grond van hun kennisgebrek zou niet fair zijn. Bovendien hebben wij niets te maken met de selectie, wel met de aard van de cursussen."

Heeft de minister zijn Kongolese ambtsgenoten ingelicht over de toestand in Elsenborn?

"Het gerucht gaat ginds rond. De rest moet u hem zelf vragen."

Wat doet het Belgische leger aan de toestand in het trainingskamp?

"Er zijn appèls, conterappèls, we onderzoeken zelfs de bedden, omdat een aantal 's nachts is gevlucht. 's Nachts is een Belgisch-Kongolees team op de been om de zaak te bewaken. Overdag patrouilleren dertig Belgische militairen discreet rond de kazerne."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234