Dinsdag 29/11/2022

Reactie Kind en Gezin

In De Morgen van gisteren staat een artikel over de schorsing van het kinderhotel Cococinelle. En ook een opiniestuk van Bart Eeckhout. Waarop baseert die zich voor deze uitspraken? Hij heeft in elk geval geen contact gehad met Kind en Gezin om informatie op te vragen of om zijn beweringen te staven.

Bovendien blijkt hij ook geen contact opgenomen te hebben met zijn collega, redactrice van het artikel 'Tien jaar klachten, nu pas respons'. Dit heeft Kind en Gezin gisteren op mail gezet naar deze redactrice: 'Om inzage te krijgen in een gerechtelijk onderzoek moet Kind en Gezin zich benadeelde partij stellen. Dit gebeurde midden 2016. Het was echter pas eind vorige week dat we effectief inzage kregen. Het recht tot inzage als benadeelde partij kan pas wanneer het onderzoek is afgerond. De onderzoeksrechter heeft wel steeds de autonome keuzemogelijkheid om zelf Kind en Gezin op de hoogte te brengen over de inhoud. Dat is niet gebeurd. Er werd ook geen beroepsverbod door het gerecht opgelegd.'

Eeckhout draait het in zijn opiniestuk dus volledig om met deze vraag: 'Waarom heeft Kind en Gezin het parket niet zelf sneller ingeseind? Waarom heeft het het onderzoek niet aangegrepen om sneller maatregelen te treffen?' En hij voegt er nog aan toe: 'Dat het onderzoek geheim is, is geen excuus. Elke advocaat weet dat de strafwet inzage in een lopend onderzoek voorziet voor belanghebbenden.' Laat dat nu net zijn waar Kind en Gezin sinds midden 2016 bij het parket op is blijven aandringen, ondanks een vraag tot registratie als benadeelde belanghebbende bij het parket sinds juli 2016.

Hij sluit af met: 'Veel ongerustheid had vermeden kunnen worden als Kind en Gezin iets actiever zijn job had gedaan.' Met deze zin ontkent Eeckhout de inspanningen die alle collega's van Kind en Gezin en partners dagelijks leveren om de kwaliteit in de opvang te stimuleren. Kind en Gezin beseft maar al te goed waar het hier over gaat. Het welzijn van jonge kinderen. Bovendien hekelt hij het gebrek aan transparantie en doortastendheid, terwijl Kind en Gezin zelf actief gecommuniceerd heeft.

Wanneer Eeckhout het heeft over 'twee incidenten met een merkwaardige gelijkenis samen in het nieuws', dan moeten we er toch op wijzen dat Cococinelle al eerder in het nieuws kwam (december 2016) en dat Kind en Gezin zich nooit heeft verstopt om op vragen hierover antwoord te geven. Verder staat bovendien: 'Minder belangstelling is er voor de plotselinge sluiting van een kinderopvang in Waregem.' Dan herbekijkt hij best nog even de voorbije dagen. De media staan er vol van en de reacties online zijn ook talrijk.

Kind en Gezin ijvert al lang voor een kwaliteitsvolle pedagogische aanpak in de kinderopvang en positief ouderschap. De Morgen zou het debat over positief opvoeden kunnen aanzwengelen. Uit reacties op de schorsing blijkt immers dat de visie op straffen en belonen in Vlaanderen voor veel discussie zorgt en vragen oproept over de bescherming van de integriteit van jonge kinderen.

Leen Du Bois, Kind en Gezin

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234