Woensdag 19/01/2022

'Raúl heeft verwachtingen geschapen maar zal ze niet kunnen inlossen'

Cubadissident Pablo Díaz Espí:

Madrid l 'Raúl Castro zal geen economische hervormingen doorvoeren. Niet omdat hij niet wil, maar omdat hij niet kan. Havana heeft zichzelf klemgereden.' Dat zegt Pablo Díaz Espí van Cuba Encuentro, een in Madrid gevestigd platform van gematigde opposanten.

Door Lode Delputte

Raúl Castro volgt zoals verwacht zijn broer op. Hij omringt zich echter niet met jonge krachten, maar met leden van de oude garde. Heeft u dat verrast?

Díaz Espí: "Ik was van meet af sceptisch. Het feit dat Machado Ventura (77, verantwoordelijk voor het departement Organisatie in de Partij, LD) de nummer twee van het regime wordt, lijkt wel een grap, een verkeken kans vooral."

Raúl is sinds de zomer van 2006 aan zet. Er is sprake van voorzichtige tegemoetkomingen aan de verzuchtingen van de burgers.

"Ik denk niet dat het hier om voorzichtigheid gaat. Ik denk dat de traagheid vooral met gebrek aan alternatief te maken heeft. Ook al zou het Castroregime economisch enkele zaken willen veranderen, en dat wíl het, dan nog beseft het dat het onmogelijk is, dat het zichzelf heeft klemgereden.

"Zo is een van de dingen waarover zowel Havana, de interne oppositie als de bevolking het eens zijn, dat Cuba van zijn dubbele munt (een goedkope voor basisproducten; een gedollariseerde, dure munt voor consumptieproducten, LD) af moet. Helaas, doordat het land bijna niets produceert en alles tegen dollars moet importeren, is die optie niet haalbaar. Raúl heeft verwachtingen geschapen door de Cubanen over hun problemen te laten spreken, maar oplossingen zal hij niet kunnen aanreiken. Daardoor staat hij voor een enorm dilemma. De enige optie die het regime momenteel heeft, is tijd winnen."

Er leeft veel speculatie over een 'Chinees model', economische openingen met behoud van de eenpartijstaat. Zit er zoiets aan te komen?

"Raúl heeft de reputatie een goed manager te zijn. Maar als hij het Chinese model wil nadoen, zal hij wel heel veel investeringen moeten aantrekken. Als echter de Cubaanse diaspora niet eens mag participeren, enerzijds door het VS-embargo, anderzijds omdat het regime zelfs de Cubanen in Europa niet laat investeren, waar willen ze dan naartoe? In China heeft de diaspora juist een erg belangrijke rol gespeeld in de economische ontwikkeling."

Zit er voor de eiland-Cubanen dan niet wat meer ondernemingsvrijheid in?

"Om te ondernemen heb je kapitaal nodig, welnu, dat hebben de mensen eenvoudigweg niet. Zelfs als een Mexicaanse bank de Cubanen microkredieten wil toestaan, waardoor de lokale economie een doorstart zou beleven, laat de aard van het regime dat niet toe. Van politieke hervormingen zal onder Raúl, zeker met de orthodoxe oude garde om hem heen, al helemaal geen sprake zijn."

Een andere verzuchting die de jongste tijd luider klinkt, is die om Cuba vrij in en uit te kunnen reizen.

"Daar zal niet snel verandering in komen, al is het maar omdat de staat veel inkomsten opstrijkt met zijn beleid van uitreisbeperkingen voor de enen en inreisbeperkingen voor de anderen."

Wat is uw indruk van de stemming op Cuba? Maakt de kersverse opvolging iets in de samenleving los?

"Het leven gaat zijn gewone gang, velen tonen zich onverschillig. De Cubanen hebben met de jaren geleerd om zich geen illusies te maken. Wat uiteraard niet betekent dat ze geen verwachtingen koesteren."

Van politieke hervormingen zal onder Raúl, Castro zeker met de orthodoxe oude garde om hem heen, al helemaal geen sprake zijn

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234