Zondag 29/01/2023

Rattle & drum Percussie tijdens Het Groot Verlof

Het barst deze zomer van de leuke activiteiten in Brabant en Brussel, voor je het weet heb je een burn-out zonder dat je de zon gezien hebt. Daarom selecteert Goesting voor iedere week een toptip.

Het hele centrum van Leuven belooft mee te trillen op het gedrum, geroffel en spektakel dat de stad op vrijdag 10 juli op z'n podia loslaat tijdens de openingsavond van het gloednieuwe zomerprogramma Het Groot Verlof. Tussen de grote namen uit het buitenland staat ook lokale percussionist Jo Zanders met z'n geesteskind Alackadaisical, een 26-koppig ensemble dat rumba, opzwepende breakbeats en Zuid-Afrikaanse techno aan elkaar rijgt.

Jo Zanders: "Ik speel bij Lokomotiv, een drumband met een gelijkaardige muziekstijl. Er kwamen zoveel aanvragen om bij die band te komen spelen, dat ik een aparte lessenreeks ben opgestart. Drie jaar later waren de cursisten klaar om zelf op te treden voor een groot publiek, Alackadaisical was geboren. Het toffe is dat de groep heel divers is: van tiener tot vijftigers. Dat geeft een leuke sfeer én dynamiek. Zeker als we, zoals nu, tussen het publiek spelen."

Tussen al dat spelen door, gaan Jo Zanders en de zijnen ook even piepen naar de percussiespecialisten op de andere podia. Twee van de andere groepen zag hij al eerder aan het werk. "Ik was verbaasd toen ik hoorde Les Tambours du Bronx nog steeds spelen. Ze doen al bijna dertig jaar baanbrekend werk: toen al trommelden ze op olievaten, iets wat we nu 'ge-upcycelde' instrumenten zouden noemen. Een oergeluid. Heel spectaculair zijn ook Les Commandos Percu, die hun ritmische drums laten samengaan met knallend vuurwerk."

10 juli, centrum Leuven. hetgrootverlof.be.

De ideale vakantiemix

M de à la

Bruxelloise

Brussel staat deze zomer in het teken van de mode. Het Summer of Fashion Festival brengt je van de fancy Dansaertwijk tot aan modeschool La Cambre via verrassende installaties van Belgische modeontwerpers. In Bozar wordt de geschiedenis van 's lands modescene in de kijker gezet. Een ideale uitstap om onze nationale feestdag eer aan te doen.

Vier redenen waarom je deze expo móét zien

1. Nooit eerder werden zo veel Belgische ontwerpers in één en dezelfde ruimte samengebracht. De ruim 70 talenten in één schuitje geven je echt een dwarsdoorsnede van de modescene.

2. Naast klassiekers zoals de Antwerpse zes vind je ook vers bloed waar je mond van openvalt. Check onder meer 'Vêtements', een collectief waarvan velen bij Margiela gewerkt hebben, en 'Filles à Papa', twee zussen die al sterren als Beyoncé en Cara Delevigne in hun kledij zagen verschijnen.

3. Je raakt ontroerd door het muziekstuk Norine Blues, ingezongen door Gregory Frateur van Dez Mona en geschreven door René Magritte en zijn vrouw Georgette ter ere van Norine, het eerste volwaardige Belgische modehuis. De partituur komt voor het eerst sinds de jaren 30 weer tot leven.

4. Je ziet unieke blikvangers zoals de diamanten laarzen van AF Vandevorst en de legendarische wikkeljurken van de in Brussel geboren Diane Von Furstenberg, maar ook het jurkje dat Ann Demeulemeester ontwierp voor het mariabeeldje van de Sint-Andrieskerk van Antwerpen.

Tot 13 september in Brussel.

www.summeroffashion.be en www.bozar.be.

Chillen p het terras

Brussel Bad zet z'n cocktailtenten weer op langs de Akenkaai, de Oude en Grote Markten van de provincie worden nog eens extra opgeblonken en ook jouw stamcafé is klaar voor de zomerbestorming. Maar frisse pinten vind je deze zomer ook in enkele unieke plekjes.

De Zichtbar in Diest

Gerecycleerd materiaal, streekproducten, een toplocatie, concerten, dj-sets, een foto-expo en hippe drankjes: ziedaar de ingrediënten van de gloednieuwe pop-up bar van 400 vierkante meter bovenop de Citadel van Diest. Huisgemaakte limonade en biobier en -wijn vliegen er de toonbank over, en het zijn vrijwilligers die de drank naar de man brengen. Op 3 juli kronkelt er zwoele lounge en elektronica uit de boxen dankzij de muzikale jongens van AFTR.

Tot 4 juli, Leuvensestraat 84, 3290 Diest. www.zichtbar.be.

Pop-up bar in Herent

Herent in Beweging werpt zich ook tijdelijk op het caféleven, maar dan in 't groen. In het Wildemanspark worden cocktails geshaket, pinten getapt, spelletjes gespeeld, plaatjes gedraaid en een balletje getrapt. Fun voor het hele gezin, dus.

Tot 5 juli, Wildemanspark, 3020 Herent. Op Facebook.

Bar Bizon in Leuven

Het M-café bovenop het dak van het Leuvense museum komt met een nieuwe editie, mét een andere naam, logo en invulling. Het wordt een multidisciplinair feestje met Franse slag - je kunt er zelfs petanque spelen met zicht op de skyline! Nog even wachten tot de opening op 16 juli en dan kan je online checken welke comedy, performances en muziek je voor 7 euro kan meepikken.

16 juli tot 16 augustus, Vanderkelenstraat 18, 3000 Leuven. www.bar-bizon.be.

Zomercafé in Dilbeek

Zelfde recept, ander historisch gebouw voor de Pop-up Bar in de kasteelhoeve van Dilbeek. Elke dinsdag van juli en augustus swingt het binnenplein mee met een andere vereniging uit de gemeente. Op 7 juli laat bijvoorbeeld Fanfare De Vrije Belgen z'n hoogzomerdeuntjes los op het publiek, één week later staat de keet vol kraampjes voor een after work braderie. Ook leuk: het meubilair van de bar werd in elkaar getimmerd door twee jonge architecten én een hele hoop helpende handen die daar een gratis workshop voor aangeboden kregen.

Elke dinsdagavond van juli en augustus,

De Heetveldelaan 4, 1700 Dilbeek. Op Facebook.

Week 1

1 tot 7 juli

't Zal wel zijn dat je in de zomer ook af en toe binnen moet zitten. Zeker als de musea uit de regio zo onverbloemd een charmeoffensief inzetten...

De bollen van het Atomium inkruipen wordt extra leuk dankzij de belevenistentoonstelling over licht die er neerstrijkt met allerlei special effects, animaties en spektakel in z'n kielzog. Je ziet er illustraties van een vooruitziende illustrator die in de twenties al wist hoe licht zou evolueren en je ontdekt er de wereld door slangen-, honden- of vissenogen.

Nog tot 18 oktober, Atomiumlaan,

1020 Laken. www.b-phot.org en www.atoium.be.

Bij het Museum voor de Oudere Technieken in Grimbergen kun je op 1 augustus binnenlopen met een snoeischaar en scherp mes onder de arm. Aan het einde van de dag loop je met een zelfgevlochten mand weer naar buiten. It's magic! Ondertussen leer je ook nog eens alles over dit verloren gewaande ambacht.

Mandenvlechten op 1 augustus, Guldendal 20, 1850 Grimbergen. Kostprijs: € 50, vooraf inschrijven. www.mot.be.

Op 1 augustus kun je een 'zomerse zaterdag in de museumtuin' meemaken in het Leuvense meuseum M en luisteren naar de verhalenverteller rondom de zomereik in de binnentuin. In de tussentijd kunnen je kinderen de muziek- en klimmuur opklauteren of het blotevoetenpad uittesten, terwijl in de De Savoyestraat vlak voor de deur een permanente speelstraat wordt gehouden met massa's buitenspeelgoed, een hinkelparcours en een standje voor boeken en spelletjes.

Zomerse vertelmoment o.m. op 1 augustus, inschrijven via bezoekm@leuven.be. www.mleuven.be.

Tussen de sterren

Feesten in het kasteel

Ridders! Jonkvrouwen! Een echt kasteel! In Horst is het elke zomer reikhalzend uitkijken naar dé teletijdmachine van het jaar. Wat er dan precies gebeurt op dat middeleeuwse topspektakel? We vroegen het aan twee trouwe bezoekers: de broers Aldo (8) en Lou (5).

Aldo: "Het hoogtepunt is het toernooi. Dan vechten twee ridders met zwaarden tegen elkaar. Wie valt, moet blijven liggen. En de twee beste moeten elkaar in de eindronde aanvallen met een zwaard dat in brand staat!"

Lou: "Er is ook een vuurring waar kinderen overheen kunnen springen. Maar dat heb ik niet geprobeerd."

Aldo: "Ze laten roofvogels vliegen en er is een winkeltje met wapens. Ik heb daar een houten dolk gekocht."

Lou: "En ik een zwaard! We zijn ook in Johans huis geweest. Want in het kasteel woont Johan de Rode Ridder."

Aldo: "Ja, je kunt het kasteel écht van binnen zien. En er is een kinderparcours waar je kunt leren om een ridder te worden. Je moet dan door een doolhof lopen, en over bruggetjes springen en onder balken kruipen."

Lou: "En knotsen ontwijken! Maar geen echte, hoor."

Aldo: "Er is ook een blotevoetenpad, en een verteltentje. Maar ik zie liever het toernooi."

Lou: "Op het einde gooien ze met snoep. Aldo en ik hadden er vorig jaar héél veel gevangen. Maar we hebben eerlijk gedeeld."

Kasteelfeesten, 15 & 16 augustus,

Kasteel van Horst, Horststraat 28, 3220 Holsbeek.

www.kasteelvanhorst.be en www.pynnockriddershorst.info.

R ndneuzen

bij de r yals

Naar goede traditie zet ons koningspaar wanneer het op vakantie gaat de deuren van hun stulpje open voor nieuwsgierige onderdanen. Leuk voor mensen die vallen voor de bling bling van de monumentale zalen, gangen en trappen en voor kunstliefhebbers die wel een Jan Fabre, Marthe Wéry of Dirk Braekman weten te pruimen. Royaltywatcher Kathy Pauwels kent nóg een paar redenen waarom elke Belg eens een voet in het Paleis zou moeten zetten...

"Na al die jaren ben ik het al iets meer gewoon, maar toch blijft ook mij het koninklijk paleis nog een overweldigende plek. Het is een eiland op zich. Je zet er je wagen op de parking, en vanaf je aan de hekken komt zijn er wachten met speciale uniformen die je met je uitnodiging begeleiden en samen met jou heel wat gangen doorkruisen. Vervolgens zit je in een antichambre te wachten op de persoon met wie je een gesprek hebt, en zit je te kijken naar de overdaad aan portretten, meubels en feilloos geboende vloeren. En naar de kroonluchters die lichtjes beginnen te zingen wanneer er buiten een vrachtwagen over de kasseien davert. Je ziet er ook veel witte handschoenen - het lijkt wel een romantisch filmdecor. Er heerst een enorme stilte, er is geen radio te horen, waardoor je de voetstappen hoort kraken op het parket."

Grote spiegels

Kathy Pauwels is ook enorme fan van de hedendaagse kunst die er in het paleis te zien is. "Dat is vooral de verdienste van Paola. De Lakeien van Borremans zijn bijvoorbeeld geweldig. Eerst zie je ze niet hangen op die overladen muren, en dan is er plots het contrast met die moderne kunst, heel knap. Zelfs als je geen royalist bent, is zo'n bezoek de moeite, en ook zeker voor kinderen. Want de Belgische geschiedenis en ons patrimonium is er van de muren af te lezen. Leopold II wilde bijvoorbeeld een Congozaal inrichten, die nog niet helemaal was beëindigd toen hij stierf. Zijn opvolger Albert II heeft er dan gewoon grote spiegels tegenaan laten zetten, waardoor het de spiegelzaal werd. Elke koning heeft zijn eigen stempel op het interieur gedrukt, en dat is ongemeen boeiend."

22 juli - 6 september, gratis. Koninklijk Paleis, Brederodestraat 16, 1000 Brussel. www.monarchie.be.

Museum met een plus

Zomerfilms

in Leuven

Vertoeven tussen de sterren kan je in Leuven dankzij de verrassende openluchtvertoningen op verschillende locaties in de stad. Deze week kun je naar respectievelijk een muziekdocu over het tragische leven van Amy Winehouse, een door Lennert Coorevits van de Compact Disc Dummies live begeleide film van Spielberg uit de seventies en een Marokkaanse surffilm, ingeleid door componist Piet Swerts.

Amy, 22 juli, museumtuin van M;

Duel, 25 juli in de bib;

Atlantic in het Dijlepark, 3000 Leuven. www.zomerfilms.be.

Voor gamers &

binnenblijvers...

Wie liever binnenzit kan in Kinepolis Leuven en Brussel gaan kijken naar de spectaculaire documentaire All Work All Play over de elite pro gaming tour. De documentaire wordt onmiddellijk gevolgd door een live eSports-spektakel, met topspelers die het tegen elkaar opnemen, gastoptredens van eSports-persoonlijkheden, een Q&A voor een live studiopubliek en heel wat andere exclusieve content voor gamefanaten.

28 juli, Kinepolis Leuven en Brussel. www.kinepolis.be.

Zemst onder

de sterren

Hoe toepasselijk! Een film over de probleemwijken in Brussel en de negatieve beeldvorming van migranten die in openlucht wordt gespeeld op het Plein van de Verdraagzaamheid. Image van onze coverboy Adil El Arbi is maar een van de films onder de sterren die Zemst gewoontegetrouw op verschillende locaties in de gemeente aanbiedt. De film start wanneer de duisternis invalt. Wil je zeker zijn van een goed plekje, neem dan zeker een extra klapstoeltje mee van thuis.

Image, 28 juli, Plein van de Verdraagzaamheid, 1980 Zemst. www.zemst.be.

Fun voor

foodies

Bier en wijn in één week? Klinken op een vlotte overgang van vakantie naar werkmodus, dat kan je hier in stijl.

Wijn in Wezemaal

In de vroege 19de eeuw was de Wijngaardberg in Wilsele bedekt met 32 hectares vol wijnstokken. In 1999 legde vzw Steenen Muur opnieuw enkele wijngaarden aan, waarvan het resultaat nu te proeven is in de wijnkelder onder het oude gemeentehuis. Tijdens de Wijnfeesten worden de vaten nog een extra vrolijk opengegooid, net als die van de professionele Hagelandse wijnboeren uit de buurt.

De spelregels? Koop voor 6 euro een wijnglas, en ga ermee langs de verschillende standjes voor een proevertje. Verder is er ook plaats voor een huifkar, oude ambachten, streekproducten en muziek op het podium voor de kerk. The good old times revisited! Als we het 'Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn' even niet meetellen dan, want van die multimediavoorstelling konden ze in de vorige eeuw nog niet drómen.

Wezemaalse wijnfeesten, 29 augustus, 3111 Wezemaal.

www.rotselaar.be en www.steenenmuur.be.

Bier in Brussel

Helemaal nieuw in de bierfeesten zijn de toogbabbels in de Bar National aan de achterkant van de Beurs met bekende bierliefhebbers als Jean Blaute, Ray Cokes en Bert Kruismans en de 'fier op ons bier'-tent op de Grote Markt waarin de bezoeker bieradvies op maat krijgt.

Verder zijn de ingrediënten dezelfde als de vorige jaren. Veel hop, mout en gist dus van kleine tot grote Belgische brouwerijen, die hun nationale trots serveren in jouw bierglas. Je kunt betalen met speciaal daarvoor ontworpen 'kroonkurken', speciaalbieren op fles kraken met je vrienden, demonstraties bierproeven meemaken, mee loungen met de muziek en tussen het proosten door nog iets opsteken over gerstenat ook!

Belgisch bierweekend, 4 tot 6 september, Grote Markt, 1000 Brussel. www.belgianbrewers.be.

Zonnige vibes

De Kunstberg is misschien wel de laatste plek waar je rastaman vibrations verwacht, maar toch wagen de organisatoren van Brussels Summer Festival zich aan de heerlijke contrasterende mix van een grootstedelijke skyline en kabbelende eilanddeuntjes.

Clinton Fearon ademt met z'n hele wezen rootsraggae, en is live al even overtuigend met magistraal akoestisch gitaarwerk en mooie percussie. Het feit dat hij deel uitmaakte van de legendarische The Gladiators maakt hem alleen maar mythischer.

Maar sinds hij sinds 2005 de ontroerende liedjes brengt van zijn toepasselijke cd Mi An Mi Guitar, hoéven die andere gladiatoren zelfs niet meer. Clinton kan het helemaal zelf, en hoe. Het charisma van de man vult probleemloos de Kunstberg en verre omstreken. Dat wordt gemoedelijk meedeinen op zijn uitgeklede nummers en op zijn bindteksten die doorgaans gaan over liefde, samenhorigheid en geloven in jezelf. Yah Man!

Clinton Fearon, 22 augustus, Kunstberg,

1000 Brussel. www.bsf.be.

Lekker lui zijn

Een hele week niets doen en genieten van de kleine dingen. Post de bewijzen op de Facebookpagina van Goesting Magazine, Instagram of Twitter onder de hashtag #goestinginlekkerlui en wie weet wordt dat lui zijn beloond met een luilekker cadeautje.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234