Woensdag 08/12/2021

Ratko Mladic vandaag al voor rechter

Ratko Mladic in 1993. Beeld UNKNOWN
Ratko Mladic in 1993.Beeld UNKNOWN

De veronderstelde Servische oorlogsmisdadiger en ex-generaal Ratko Mladic (69) komt vandaag al voor de rechter van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag. Daar zal hij zich moeten verantwoorden voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid.

Hem zal vandaag worden gevraagd of hij schuldig of onschuldig pleit en men mag aannemen dat hij 'onschuldig' zal zeggen. Mladic verblijft momenteel in een gevangenisziekenhuis in Den Haag, maar zou ondervraagd kunnen worden. Het openingsverhoor zal voorgezeten worden door de Nederlandse rechter Alphons Orie, die dat ook in het proces tegen Radovan Karadzic al deed. Karadzic was politiek leider van de Bosnische Serviërs en Mladic de militaire. Karadzic zit al sinds juli 2008 in de gevangenis van Scheveningen.

Beiden worden van dezelfde misdaden beschuldigd tijdens de Bosnische oorlog (1992 - 1995) en er is zelfs sprake van dat hun processen zouden worden samengevoegd om tijd te winnen. Het Tribunaal zou immers in 2014 ophouden te bestaan en zijn procedures bleken in het verleden erg langdurig. Openbaar aanklager Serge Brammertz sluit zo'n samenvoeging alvast niet uit, maar vond het nog te vroeg om daar al concrete uitspraken over te doen.

Prominente advocaat
Mladic is uitermate snel uitgewezen door de Servische regering, die daarmee wellicht een groot massaprotest wilde voorkomen. Het Tribunaal heeft hem ook erg snel een advocaat toegewezen en een hele prominente nog wel. Het gaat om Aleksandar Aleksic die al heel wat verdachten van oorlogsmisdaden heeft verdedigt in Servië en in Bosnië.

In een zeer recent bekend proces was hij dan weer de verdediger van de immens populaire Servische zangeres Ceca, die beschuldigd werd van geldverduistering, maar die hij heeft vrij gekregen. Ceca is de weduwe van de beruchte Servische militieleider Arkan, die hoogstwaarschijnlijk ook in Den Haag zou gezeten hebben als men hem niet had vermoord in een hotel in Belgrado. Arkans militie had destijds honderden moorden op Kroaten en Bosniakken op haar geweten.

Het is niet uitgesloten dat het proces tegen Mladic al meteen wordt uitgesteld. Advocaat Aleksic is te nieuw om zich al in het hele dossier-Mladic te hebben ingewerkt en hij zal vermoedelijk onmiddellijk om dat uitstel vragen. Mladic kan ook klacht indienen bij het Tribunaal tegen zijn uitlevering en dan moeten de rechters tijd nemen om die al dan niet ontvankelijk te verklaren.

Gisteren is gesteld dat Mladic aan lymfklierkanker lijdt en zijn proces in Den Haag mogelijk niet zal overleven. Dat stelde advocaat Milos Saljic, die Mladic in Belgrado vertegenwoordigde toen hij was opgepakt en in de Servische hoofdstad in de gevangenis zat. In de Servische krant Press publiceerde de advocaat een medische diagnose uit het jaar 2009 van Mladic. De zogenaamde 'slachter van de Balkan' zou dat jaar van 20 april tot 18 juli in een ziekenhuis in Belgrado hebben verbleven voor een operatie en de daaropvolgende chemotherapie.

De woordvoerder van het Servische parket, Bruno Vekaric, zei tegenover de krant echter dat het medische dossier een vervalsing is. Dat Mladic aan kanker lijdt, is volgens hem een deel van de verdedigingsstrategie van diens advocaten. De autenticiteit van het document kan moeilijk bewezen worden, ook omdat de namen van de dokters die Mladic in 2009 zouden hebben behandeld zijn weggehaald, evenals de naam van het ziekenhuis waar hij zou zijn behandeld.

Niet gerust
Toch is men in Den Haag niet helemaal gerust omdat men geen tweede prominente dode wil. Slobodan Milosevic, de voormalige president van Servië, is in 2006 in zijn cel in Scheveningen aan een hartaanval gestorven nog voor het proces tegen hem tot een vonnis was gekomen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234