Woensdag 25/11/2020

Raspoetin van Downing Street is persona non grata

Cherie Blair wil niets meer van haar weten, in de Britse pers wordt ze bespot en gisteren kreeg ze de bons van haar literair agent. Het gaat niet goed met Carole Caplin, zelfverklaard lifestylegoeroe en ooit beste vriendin van de Blairs. De relatie met de premier en zijn echtgenote is zodanig bekoeld dat ze onlangs haar toegangspasje voor Downing Street 10 mocht afgeven. Afgelopen weekend dreigde Caplin de vuile was van de Blairs uit te hangen in een boek, maar die plannen heeft ze voorlopig alweer opgeborgen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Ayfer Erkul

'Ik begrijp hoe David Kelly zich moet gevoeld hebben", verzuchtte Carole Caplin (41) eergisteren. Ze doelde op de druk die werd uitgeoefend op de wapeninspecteur en de duistere machten die aan het werk waren in de weken voor zijn dood. Het leverde haar enkel maar de hoon op van de Britse pers. Carole Caplin, styliste, ex-topless model en persoonlijke shopper van Cherie Blair, die zich met David Kelly mat? Kom nou.

En toch: afgelopen weekend zei ze in een interview met The Mail on Sunday, waarvoor ze regelmatig een column schrijft, dat ze vreesde dat ze werd gevolgd en afgeluisterd door mensen die haar in diskrediet wilden brengen. Er zou gepoogd zijn om haar bankrekening te kraken, om haar contacten in de designwereld uit te horen en haar telefoon af te luisteren. "Dit is angstwekkend", verklaarde ze. "Ik ben doodsbang en ik weet niet waarom ze mij zo in de gaten houden."

Tot voor enkele maanden nog was niemand intiemer bevriend met de Blairs dan Carole Caplin. Van een gewone fitnesstrainer had de vrouw, die ooit topless poseerde voor page three en in softpornofilms optrad, het geschopt tot vertrouweling en adviseur inzake kleding en lifestyle van de Blairs. Dankzij haar zou het nooit meer gebeuren dat Cherie Blair de deur van Downing Street 10 opent met ongekamd haar en in haar nachtjapon, zoals in 1997 toen haar echtgenoot net premier was geworden. Nooit meer zou de premiersvrouw onflatteuze heupverbredende rokken dragen of bij de verkeerde ontwerpers kopen. Daar had Carole Caplin voor gezorgd. Ook de premier zelf liet zich haar diensten welgevallen. Volgens de Britse pers zou ze vorig jaar in oktober nog de volledige kleerkast van Tony Blair hebben uitgemest, oude kleren hebben vervangen door nieuwe die zij had uitgekozen.

Ze won het onvoorwaardelijke vertrouwen van Cherie Blair. Ze gingen samen op vakantie en zelfs de premier belde haar soms midden in de nacht als hij advies nodig had. Tot Downing Street had ze ongelimiteerde toegang.

Maar meer nog dan een image voor Cherie Blair te bedenken, was Carole Caplin bezig haar eigen ik te promoten. Hier en daar werd ze al vergeleken met de Raspoetin van Downing Street, naar de legendarische Russische monnik die begin deze eeuw grote invloed had op tsarina Alexandra. Meer dan eens kregen de Blairs te horen dat Caplin zich te veel privileges toe-eigende, als vriendin en als werkneemster.

In december vorig jaar barstte dan Cheriegate los. Het echtpaar Blair had, zo bleek, twee appartementen gekocht in Bristol via de malafide Australische vastgoedmakelaar Peter Foster, die het vriendje was van Carole Caplin. Cherie Blair, die aanvankelijk loog over de aankoop, kreeg de wind van voren. Ook toen Blairs adviseurs insprongen en haar aanmaanden om zich publiekelijk te verontschuldigen, ging de storm pas na maanden liggen. De vragen over de rol van Carole Caplin in Downing Street bleven echter.

Carole Caplin beschuldigt nu vooral Alastair Campbell, de perschef van Tony Blair die onlangs opstapte na zijn dubieuze rol in het Irak-dossier van de Britse regering, een rol te hebben gespeeld in de slechte publiciteit die ze de afgelopen maanden over zich kreeg. Caplin had immers het ongeluk om de machtige Campbell tegen zich te hebben. En zijn vriendin, Fiona Millar, de voormalige perschef van Cherie Blair die samen met Campbell ontslag nam, lustte Carole al helemaal rauw.

In april van dit jaar ontdekte een verbijsterde veiligheidsdienst van Downing Street bovendien dat Caplin gewoon een pasje had dat haar ongelimiteerde toegang gaf tot het huis van de premier, een privilege dat doorgaans is voorbehouden aan ambtenaren en adviseurs van de eerste minister. Dat pasje werd haar onlangs afgenomen. Maar een echt teken aan de wand is volgens The Guardian dat Cherie Blair al minstens één keer kleren gepast heeft bij een ontwerper tijdens een sessie die niet door Carole Caplin was georganiseerd.

Terug naar af dus voor de zelfverklaarde lifestylegoeroe. Ze zal, zo liet ze afgelopen weekend weten, nog wel fitnesstraining geven aan Cherie Blair, maar de 'intieme' relatie met de Blairs is voorgoed voorbij. En ze zei in het interview met The Mail on Sunday dat ze van plan was om een boek te schrijven en eventueel een scenario voor een tv-show. "Er is een aantal programmamakers van tv geïnteresseerd in haar verhaal", zei haar agent Ian Monk afgelopen weekend nog in The Guardian. "Ze heeft ook een aantal aanbiedingen die variëren van tips over gezondheid en lifestyle tot haar verhaal van binnen uit over het leven in Downing Street."

Maar dat boek komt er dan voorlopig toch niet. Ian Monk dumpte Caplin gisteren, omdat ze te uitvoerige interviews had gegeven aan verschillende media. De vuile was van de Blairs blijft voorlopig binnenshuis.

Caplin bepaalde tot voor kort wat Cherie Blair droeg, waar ze moest winkelen en wanneer ze moest glimlachen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234