Zaterdag 31/10/2020

Rasmussen handelt in bloeddoping volgens geheim rapport

Volgens het rapport speelde Rasmussen samen met Kohl en Hoffman een centrale rol in de handel in bloeddoping.Beeld UNKNOWN

In een éénkamerappartement aan de Pferdebahnpromenade in het Oostenrijkse Linz, waar de wielrenners Bernhard Kohl, Michael Rasmussen en olympisch kampioen langlaufen Christian Hoffmann de huur voor betaalden, vonden enkele maanden lang bloedtransfusies plaats. Dat blijkt uit een geheim politierapport van het Bundeskriminalamt dat De Telegraaf in bezit heeft gekregen.

De dopingzaak die door het Oostenrijkse rechercheteam SoKo Doping onderzocht wordt, stond in eerste instantie bekend als de Weense affaire rond bloedbank HumanPlasma. Uit het deel van het politierapport dat De Telegraaf in haar bezit heeft, blijkt dat deze zaak veel omvangrijker is. Nadat diverse Oostenrijkse atleten tijdens de Olympische Spelen in Turijn 2006 betrapt werden, heeft manager Stefan Matschiner de handel in eigen handen genomen en vonden er bloedtransfusies plaats in Laakirchen, Steyrermühl en Linz.

Hongarije, Slovenië en Slovakije

Toen de Oostenrijkse justitie in januari 2008 op de zaak dook, verplaatste Matschiner zijn activiteiten naar Boedapest en naar steden in Slovenië en Slovakije.

Investeringen
Uit de verhoren wordt duidelijk dat Kohl, Rasmussen en Hoffmann een centrale rol in de handel rond bloeddoping spelen. Het drietal heeft vanaf april 2006 in totaal 93.906,40 euro in een bloedcentrifuge en aanverwante apparatuur geïnvesteerd. Daarmee konden ze bloed met dynepo, cera en andere dopingproducten behandelen. Deze bloedcentrifuge zou later door Matschiner aan derde sporters zijn 'verhuurd'. Op 3 april 2009 zijn deze apparaten door de Oostenrijkse justitie in Boedapest in beslag genomen. Onderzoek toonde aan dat er met deze centrifuge de afgelopen twee jaar liefst 85 behandelingen plaatsvonden.

Boogerd, Dekker en Caucchioli

In een verhoor heeft Kohl verklaard dat Matschiner hem heeft verteld dat Michael Boogerd, Thomas Dekker en Pietro Caucchioli (Italiaanse renner, later geschorst vanwege afwijkende bloedwaarden in biologisch paspoort) voor het gebruik van de apparatuur een eenmalige betaling hebben gedaan. Beide Nederlandse renners ontkennen dit. Hoewel Boogerd en Dekker hebben aangegeven bereid te zijn met de Oostenrijkse justitie te praten, zijn ze nog altijd niet opgeroepen.

Kohl heeft zijn laatste behandeling in Linz ondergaan op 24 september 2008. Dit is dus na de Tour de France die hij als derde afsloot en waarin hij op cera werd betrapt. Matschiner heeft verklaard dat op diezelfde dag ook Rasmussen en Caucchioli daar zijn geweest om bloed af te geven. Dit betekent dat Rasmussen gedurende zijn schorsing van juli 2007 tot juli 2009 weer bezig zou zijn met bloeddoping. De Deen ontkent dit. Op 7 augustus jl. is hij in Wenen verhoord door SoKo Doping en heeft hij verklaard niets met doping en bloeddoping te maken te hebben.

Verklaringen van Kohl

Het deel van het politierapport dat De Telegraaf in handen heeft, is grotendeels gebaseerd op de verklaringen van Kohl. Over de relatie tussen de op doping betrapte oud-atleet Simon Vroemen en Matschiner, zijn voormalig manager, staat niets geschreven. Opmerkelijk is wel dat de namen van de drie nog actieve Rabobank-renners Denis Menchov, Joost Posthuma en Pieter Weening niet in dit rapport voorkomen. Deze drie renners hebben zich in juni wel in Wenen gemeld en zijn daar ondervraagd. Dit duidt er op dat Kohl hun namen niet genoemd heeft, maar dat zij door andere getuigenissen in het dossier zijn gekomen.

Rabobank was op de hoogte

Wel wordt duidelijk dat Rabobank reeds op 14 april op de hoogte was dat Menchov, Posthuma, Weening, Boogerd, Thomas Dekker en Rasmussen verzocht werden om mee te werken aan het onderzoek naar de Oostenrijkse dopingzaak. Justitie heeft op die dag een brief naar het Duitse privé-adres van communicatieman Luuc Eisenga gestuurd. In het twaalf pagina's tellende rapport staat gedetailleerd de enorme hoeveelheid doping die Kohl in zijn carrière heeft afgenomen. Van 2000 tot en met 2003 (periode dat hij ook voor de opleidingsploeg van Rabobank uitkwam) kocht hij in totaal 30.000 eenheden epo aan huis bij de Oostenrijkse profwielrenner Christian Pfannberger. Deze inmiddels op cera betrapte renner ontkent dit. In 2005 liet Kohl zich driemaal met bloeddoping behandelen bij HumanPlasma.

Na de Oostenrijkse dopingaffaire tijdens de Olympische Spelen in Turijn 2006 werden alle bloedzakken in Wenen vernietigd. Matschiner heeft daarna alle apparatuur voor een bedrag van 113.000 euro overgenomen van HumanPlasma. Via Matschiner bestelde Kohl van 2005 tot juni 2008 diverse dopingproducten zoals epo en groeihormonen voor een waarde van 50.000 tot circa 70.000 euro. Dit was niet alleen voor eigen gebruik, want ook Kohl handelde in het profpeloton. Zo nam zijn ploegmaat bij Gerolsteiner Marcus Zberg in het voorjaar van 2008 24.000 eenheden dyn-epo van hem af. (tlgf/lb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234