Zondag 05/02/2023

Rapport over begroting: wie wist wat wanneer

16 december 2009:

Het Vlaams Parlement bespreekt een aanpassing aan de begroting 2009. De regering gaat uit van een tekort van 1 miljard euro. Er wordt zwaar gediscussieerd over de inschatting van de onderbenutting. Dat is geld dat mag besteed worden, maar op het einde van het jaar niet is uitgegeven. Als er bijvoorbeeld 5 miljoen wordt voorzien voor een project en dat maar 4 miljoen kost, dan is er sprake van 1 miljoen onderbenutting op deze post. Minister Muyters gaat uit van een onderbenutting van 750 miljoen.

Het Rekenhof heeft vragen bij dat cijfer. "Het is de eerste maal dat de toelichting zoveel onderbenutte uitgavenkredieten in rekening brengt, namelijk 750 miljoen euro in 2009 zonder daar veel uitleg bij te geven. De onderbenuttingen blijken nochtans niet onmiddellijk uit de begrotingscijfers", klinkt het. Muyters antwoordt echter dat het cijfer gerechtvaardigd is.

17 december 2009:

Muyters ontvangt een rapport van het monitoringscomité dat de overheidsinkomsten en -uitgaven opvolgt. Het tekort wordt op 1,125 miljard euro geraamd. Indien een aantal maatregelen worden genomen kan dat dalen tot 1,060 miljard. Dat is 60 miljoen meer dan de minister een dag eerder verklaarde.

30 december 2009:

Muyters laat weten dat de Vlaamse begroting afsluit met een tekort van 1,2 miljard. De gerealiseerde onderbenutting bedraagt uiteindelijk slechts 478,8 miljoen. Dat is 270 miljoen minder dan aangekondigd.

12 januari 2010:

Verschillende parlementsleden ondervragen de minister in de commissie Begroting. Muyters antwoordt dat het monitoringscomité in december meermaals bijeen is geweest om de toestand van de uitvoering van de begroting te analyseren en te bewaken. "In hun rapportering was er geen indicatie te vinden voor de gerealiseerde afwijking ten opzichte van de geraamde onderbenutting." Vier parlementsleden vragen na afloop verschillende documenten op.

22 januari 2010:

Lieven De Rouck, medewerker van de N-VA-fractie in het Vlaams Parlement, mailt naar Wim Adriaens, adviseur Begroting van het kabinet-Muyters. De Rouck vraagt of het haalbaar is om de gevraagde documenten door te sturen. "I suppose not (maar waarom niet)", schrijft hij.

22 januari 2010:

Adriaens antwoordt De Rouck in een mail. Over de verklaring van Muyters in de commissie dat hij het rapport zou overmaken aan de commissie, klinkt het: "Is gelogen :-)" Er waren wel al indicaties dat we de onderbenutting niet gingen halen, met name door die smeerlappen van Onderwijs, die in plaats van de gebruikelijke onderbenutting aan het overbenutten waren. We kunnen die rapporten dus in geen geval overmaken."

De vraag van de parlementsleden om een gedetailleerd verslag van de onderbenutting en om een lijst van de niet-betaalde facturen, wordt eveneens afgewimpeld. "Ze willen weten hoe de onderbenutting is geraamd: dit is met de grove borstel gebeurd (geven we uiteraard ook nooit toe). Het is de bedoeling dat we dit deze begrotingscontrole meer gedetailleerd gaan ramen."

5 februari 2010:

De toenmalige woordvoerder van Muyters stuurt om 20u38 het rapport van het monitoringcomité door aan Herman Overheyden, de secretaris van de commissie Begroting in het Vlaams Parlement.

9 februari 2010:

Alle leden van de parlementscommissie krijgen het rapport doorgestuurd.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234