Zaterdag 01/04/2023

NieuwsCoronacrisis

Rapport over aanpak coronacrisis VK: ‘Een van de grootste volksgezondheidsdebacles’ uit de Britse geschiedenis

Demonstranten voor de ambtswoning van Boris Johnson houden foto's omhoog van familieleden die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Beeld Getty Images
Demonstranten voor de ambtswoning van Boris Johnson houden foto's omhoog van familieleden die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19.Beeld Getty Images

De Britse regering heeft te lang gewacht met het opleggen van een lockdown in de begindagen van de coronapandemie. Daardoor miste ze een kans om de ziekte in een vroeg stadium in te dammen, wat leidde tot duizenden onnodige sterfgevallen. Dat is de conclusie van een parlementair rapport dat vandaag verschijnt.

Patrick van IJzendoorn en Tynke Landsmeer

De vertraging was volgens de onderzoekers te wijten aan ministers die de aanbevelingen van wetenschappelijke adviseurs in die eerste drie maanden blindelings opvolgden, zonder daarbij kritische vragen te stellen. Daardoor wezen ze de veel agressievere aanpak van sommige Aziatische landen, die wel direct ziektegevallen isoleerden en een lockdown instelden, af.

Volgens het gezamenlijke rapport van wetenschaps- en gezondheidscommissies van de House of Commons, het Lagerhuis, ging de Conservatieve regering van premier Boris Johnson pas overstag toen de Britse gezondheidsdienst overweldigd dreigde te raken door de snel stijgende besmettingen. De onderzoekers hebben het over ‘een van de grootste volksgezondheidsdebacles’ uit de Britse geschiedenis.

“De regering wilde een ​​lockdown vermijden vanwege de enorme schade die het zou gaan veroorzaken aan de economie, de normale gezondheidsdiensten en de samenleving”, aldus het rapport. “De lockdown had er eerder moeten komen, zeker aangezien ook andere maatregelen uitbleven, zoals het isoleren van besmettingen, bron- en contactonderzoek en strenge grenscontroles.”

Johnson kondigde voor het eerst een lockdown af op 23 maart 2020. Dat was twee maanden nadat Britse regeringsadviseurs voor het eerst bijeen waren gekomen om over het nieuwe virus te spreken.

Slechter dan andere landen

Het parlementaire rapport wil een antwoord geven op de vraag waarom Groot-Brittannië tijdens de begindagen van de pandemie ‘aanzienlijk slechter’ presteerde dan veel andere landen. Het 150 pagina’s tellende rapport is gebaseerd op zo’n vijftig getuigenissen, van onder anderen de voormalige minister van Volksgezondheid Matt Hancock en Dominic Cummings, voormalig topadviseur van de premier. De getuigenis van Cummings, die een jaar geleden was ontslagen, speelt een belangrijke rol in het rapport.

Het Verenigd Koninkrijk is zwaar getroffen door het coronavirus. Er zijn in totaal 138.000 mensen overleden die in de maand voor hun dood positief waren getest voor het virus. Het onderzoeksrapport loopt vooruit op een formeel openbaar onderzoek, dat volgens Johnson pas volgend voorjaar zal beginnen.

De onderzoekscommissie prees wel de vroege focus van de regering op vaccinaties als de ultieme uitweg uit de pandemie en haar beslissing om te investeren in de ontwikkeling van vaccins. Deze beslissingen hebben geleid tot het succesvolste inentingsprogramma van Europa, waarbij bijna 80 procent van de mensen van 12 jaar en ouder nu volledig zijn gevaccineerd.

Van alle Europese landen is het Verenigd Koninkrijk afgelopen zomer als eerste weer volledig open gegaan.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234