Woensdag 19/01/2022
William Barr.

AnalyseVerenigde Staten

Rapport Mueller: Trump wist de Russische avances net van zich af te houden

William Barr.Beeld EPA

Het rapport van speciaal onderzoeker Robert ­Mueller over de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in 2016 bevat een schat aan nieuwe details. Uiteindelijk blijkt dat het campagneteam van Donald Trump de Russische avances net ver genoeg van zich af heeft weten te houden.

Michael Persson

Op de afgeleide vraag of Trump het onderzoek heeft proberen te dwarsbomen geeft Mueller geen antwoord. Omdat minister van Justitie William Barr dat drie weken geleden wel deed en Trump vrijpleitte, zal vooral dat aspect de komende maanden tot juridisch geanalyseer en gesteggel leiden.

Barrs inhoudelijke conclusies in zijn samenvatting van drie weken geleden worden door Mueller duidelijk onderbouwd. Een: de Russische regering heeft op een brede en systematische manier geprobeerd de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden. Dat deed ze via een socialemediacampagne ten voordele van Donald Trump, en via het hacken van Democratische e-mailservers, ten nadele van Hillary Clinton.

Twee: De Russen begrepen dat ze ­gebaat zouden zijn bij een presidentschap van Trump, en diens campagneteam begreep dat hij electoraal baat zou hebben bij de gestolen informatie die door Russische inspanningen zou vrijkomen.

Drie: desondanks hebben de onderzoekers niet kunnen vaststellen dat de campagne met de Russen heeft samengewerkt of iets heeft gecoördineerd voor een beter resultaat.

WikiLeaks-spoor

Het is een conclusie die Trump zelf niet zag aankomen, toen Mueller in mei 2017 werd aangesteld. “Dit is het einde van mijn presidentschap”, reageerde hij toen, schrijft Mueller in zijn rapport. “I’m fucked.”

Mueller onderzocht vijftien verdachte contacten: acht voor de verkiezingen, zeven tijdens de transitieperiode erna, tot de inauguratie. Die hoofdstukken herbergen de meeste nieuwe feiten, en bevatten opmerkelijke details.

Eens te meer blijkt hoe vaak de betrokkenen hebben gelogen over de inhoud en de bedoeling van die ontmoetingen. Wat de campagne vrijpleit, is dat nooit serieuze vervolgafspraken zijn gemaakt en dat betrokken campagneleden op eigen houtje bezig waren.

Er is wel een verdacht contact dat nog steeds niet is vrijgepleit: dat van Roger Stone met WikiLeaks. Omdat tegen hem een afzonderlijke rechtszaak loopt, zijn die passages in het Mueller-rapport zwartgelakt. De Wikileaks-connectie lijkt een van de meest behulpzame kanalen voor Trump te zijn geweest. Tegen het eind van de zomer van 2016 plande het Trump-team een persstrategie, een communicatiecampagne en een communicatietactiek gebaseerd op de mogelijke vrijgave van Clinton-documenten door WikiLeaks.

Maar hoe strafbaar is het gebruik van gestolen documenten als die door anderen worden verspreid?

Jerrold Nadler, voorzitter van de commissie Justitie van het Huis van Afgevaardigden, bij de presentatie van het rapport.  Beeld AFP
Jerrold Nadler, voorzitter van de commissie Justitie van het Huis van Afgevaardigden, bij de presentatie van het rapport.Beeld AFP

Game of Thrones

Het rapport bevat saillante nieuwe details, zoals het feit dat nog geen vijf uur nadat Trump tijdens een campagnetoespraak in juli 2016 de Russen had gevraagd de verdwenen e-mails van Hillary Clinton te vinden (“Rusland, als jullie luisteren…”) de hackers van de Russische militaire inlichtingendienst GROe een eerste aanval uitvoerden op vijftien e-mailadressen die behoorden tot de persoonlijke entourage van de Democratische presidentskandidaat.

Maar ook saillant is dat communicatiewoordvoerder Hope Hicks tijdens de verkiezingsnacht van 2016 een telefoontje kreeg uit DC waaruit op te maken was dat Poetin Trump wilde feliciteren. Stuur maar een mailtje, zei ze. Toen ze de volgende dag een mailtje kreeg en bij de Russische ambassadeur wilde checken of het geen grap was, wist Trumps schoonzoon Jared Kushner, aan wie ze om raad vroeg, zich de naam van de Russische ambassadeur (die hij eerder had ontmoet) niet te herinneren, blijkt uit een mailtje waarin hij op zijn beurt om hulp vroeg. Zo schiet het niet op met een samenzwering.

En Trump zelf? Die reageerde met een verwijzing naar Game of Thrones: “Geen collusie, geen obstructie. Voor de haters en de radicaal-linkse Democraten: Game Over.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234