Donderdag 25/02/2021

Rapport kraakt Europees milieubeleid

Vooral autoverkeer en landbouw blijven voor massale vervuiling zorgen

Brussel/Kopenhagen.

Eigen Berichtgeving

Ondanks alle inspanningen die de Europese landen leveren, nemen de ozon-, smog- en klimaatproblemen op het continent nog altijd toe. Ook worden er meer pesticiden in het grondwater gevonden en neemt het aantal sites met bodemerosie indrukwekkende afmetingen aan. Tot die conclusie komt het Europees Milieuagentschap (EMA) in een lijvig rapport. "De balans die we aan de vooravond van de Europese milieuconferentie moeten maken is overwegend negatief", zegt directeur Peter Bosch in een gesprek met De Morgen. "Europa dreigt de afspraken die ze tijdens de klimaatconferentie van Kyoto heeft gemaakt niet te kunnen nakomen."

Eerst het (schaarse) goede nieuws. Het Europees milieuagentschap stelt vast dat de dioxide-, lood- en fosforuitstoot op het 'oude continent' de voorbije twee jaar is afgenomen. De gemeten concentraties chloorfluor koolstof daalden dankzij een algemeen CFK-verbod met ruim 90 procent. Ook het stijgend gebruik van loodvrije benzine zou tot positieve resultaten kunnen leiden, maar dat is helaas niet het geval omdat het toenemend autoverkeer het effect tenietdoet.

"In zowat heel Europa faalt het openbaar-transportbeleid als je het vergelijkt met de groei van het autoverkeer, dat de voorbije tien jaar met ruim 46 procent toenam", stelt EMA-directeur Bosch vast. "Nochtans zou het openbaar vervoer een sleutelrol moeten spelen."

Het effect van de acties inzake bodemsanering en milieuvriendelijke afvalverwerking die in vele Europese landen lopen, is ondertussen nog niet echt vast te stellen. Bosch: "Het gaat allemaal veel te traag". Het aandeel van de landbouwsector in de totale vervuiling neemt toe, terwijl dat van de zware industrie afneemt. Maar die 'groene' trend heeft heel wat nadelen. Zo is landbouwvervuiling veel moeilijker te bestrijden.

De heroplevende economie in Oost-Europa vormt ondertussen een flinke bedreiging voor de smog- en ozonconcentraties in de lucht. "De voorbije vijf jaar daalde het energieverbruik in Oost-Europa met 5 procent maar we vrezen dat het weer gaat toenemen." Het Europees Milieuagentschap pleit alvast voor een verhoging van de energieprijzen, zodat mensen zuiniger worden. Het is echter zeer de vraag of de milieuministers van de Europese landen een dergelijke, onpopulaire maatregel durven verdedigen.

Eén magere troost, alhoewel: in de VS en Canada werden de voorbije dagen ook milieurapporten vrijgegeven en die waren al evenmin hoopgevend. Zo nam in Amerika de productie van gassen die het klimaat kunnen opwarmen de voorbije zeven jaar met 20 procent toe. (GSC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234