Donderdag 27/01/2022

Rapport Franse dokters biedt geen definitief antwoord over doodsoorzaak Palestijnse leider

Regering-Sharon noemt vermoedens van kwaad opzet 'nonsens'

Aids of vergiftiging? Geruchten blijven Arafats dood omringen

Is de Palestijnse leider Yasser Arafat aan aids of vergiftiging gestorven? Volgens sommige Palestijnen zeker aan een van beide. Maar ook een Israëlische specialist meent te weten dat Arafat aids had. Eén ding is zeker: nu heel wat mensen Arafats medisch rapport konden inkijken, zijn de speculaties terug van weggeweest.

Brussel

Eigen berichtgeving

De doodsstrijd van Yasser Arafat, eind vorig jaar in Parijs, bood de internationale gemeenschap een bevreemdende inkijk in een wereld van intriges, mysterie en verdachtmakerij. Van meet af zei de omgeving van de Palestijnse raïs dat haar baas vergiftigd was. Onder te verstaan: door Israël.

De jongste jaren was de regering-Sharon er inderdaad veel aan gelegen Arafat te isoleren. De raïs kon zijn kantoor in Ramallah, de Muqata, niet meer buiten; en er was op gezinspeeld dat Israël Arafat niet meer naar huis terug zou laten keren als hij nog buitenlandse reizen maakte. In de Palestijnse gebieden en daarbuiten groeide de vrees dat het Israël weleens menens kon zijn, meer nog, dat de joodse staat Arafat zou uitschakelen.

"Israël wou Abu Amar (zoals Yasser Arafat ook genoemd werd) altijd al elimineren en in het verleden vergiftigden ze ook (Hamas-voorman) Chaled Mesjal", citeert de krant Haaretz Palestijnse bronnen. "Waarom zouden ze het niet opnieuw proberen?"

Tezelfdertijd bleek Arafats omgeving, waar de bittere strijd tussen zijn vrouw Soeha en de Palestijnse verantwoordelijken vorig jaar dagenlang voorpaginanieuws was, op zijn zachtst gezegd een krabbenmand. Inzet was niet alleen de controle over de Palestijnse Autoriteit na Arafats dood, maar de vraag wat er met zijn niet geringe fortuin moest gebeuren. Yasser Arafat bleek immers geen testament die naam waardig te hebben achtergelaten.

Het medisch rapport van het Parijse Percy-ziekenhuis werd na Arafats dood aan Soeha en aan een select kransje hoog geplaatste Palestijnen overgemaakt. De bevindingen eruit worden volgende week gepubliceerd in een boek van de hand van de Israëlische journalisten Amos Harel en Avi Isacharoff. De twee gingen met een ruime groep lezers van het rapport praten, en kwamen tot de vaststelling dat de dood van de raïs drie mogelijke oorzaken kan hebben gehad: vergiftiging, aids of een of andere ontsteking.

In het Franse rapport zelf wordt, vreemd genoeg, geen definitieve conclusie getrokken. Mogelijk was dat een bewuste keuze, zeggen Israëlische dokters die de bundel inkeken, om de mogelijke implicaties van een totale openbaarmaking onder controle te houden. De enige zekerheid is dat de onmiddellijke aanleiding voor Arafats overlijden een fatale hersenbloeding was.

In de laatste dagen voor zijn dood werd Arafat aan een hele rist toxische onderzoeken onderworpen (cocaïne, cannabis, methadon, paracetamol, amfetamine), tests die geen bevredigende slotsom opleverden. Overigens werden Arafats tests op naam van ene Etienne Louvet gedaan, om veiligheidsredenen.

Vreemd vinden de Israëlische journalisten dat Soeha Arafat zich bij het ziekbed van haar man verzet heeft tegen een cruciale leverbiopsie, die misschien wél uitsluitsel had kunnen geven. Vreemd is ook, zeggen ze, dat de resultaten van het aids-onderzoek dat een Tunesisch doktersteam in de Muqata op Arafat gedaan had, ergens tussen Tunis, Amman en Ramallah zoek geraakt zijn. En dat in Frankrijk geen aids-onderzoek is uitgevoerd, terwijl de raïs wel symptomen had waardoor een verband met aids niet kon worden uitgesloten.

De lijfdokter van wijlen Arafat, Ashraf al-Koerdi, zegt alvast dat de Franse dokters juist wél het aids-virus in Arafats bloed hadden aangetroffen. En dat hij waarschijnlijk aids geïnjecteerd gekregen had nadat hij eerder al vergiftigd was; het ging met Arafat steil bergaf na een avondmaal op 12 oktober. Ook een Israëlische arts vindt het verdacht dat er geen spoor te vinden blijkt van een aids-test. "Als er een aids-test geweest was met negatief resultaat, dan zou er toch geen probleem geweest zijn met het publiceren ervan?", zegt professor Gil Lugassi.

Toch acht niet iedereen de gissingen even spectaculair. "Er is niets in het rapport dat wijst op vergiftiging of aids", zei de Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat, alsof hij de zaak daarmee als afgesloten beschouwde. Ook de regering-Sharon noemt de inhoud "nonsens".

(LD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234