Maandag 28/11/2022

Rapport: doorgedreven digitalisering van economie schept groei en banen

België staat op digitaal vlak in de kopgroep van het Europees peloton. En het potentieel oogt nog fraaier. Tegen 2020 zouden er in het meest optimistische scenario tot 385.000 extra jobs bij kunnen komen.

Hoezo automatisering en robots bedreigen onze economie? Integendeel, een doorgedreven digitalisering van de economie schept groei en banen. Dat besluit de Boston Consulting Group (BCG) in haar rapport Digitizing Europe, dat vandaag wordt gepubliceerd maar dat De Morgen al kon inkijken. BCG is een van de grootste adviesbedrijven ter wereld, en werkt voor overheden, privé en non-profit.

De BCG-studie wijst België, samen met de Scandinavische landen, Estland, Nederland en Luxemburg aan als een van de digitale frontrunners in Europa. Dat is een bevestiging van een eerder onderzoek door de Europese Commissie dat ons land in de digitale top vijf van Europa plaatst. Dat hebben we te danken aan het feit dat we een relatief kleine bevolking hebben, een sterke digitalisering en een uiterst exportgerichte economie. "Door de digitale eenheidsmarkt binnen Europa heeft België veel te winnen", zegt Filiep Deforche van BCG.

Die digitale eenheidsmarkt valt samen te vatten onder grensoverschrijdende online-activiteiten, via ultrasnelle, veilige en betrouwbare infrastructuur. "Die digitale revolutie gaat hard. En de impact ervan zal sterk voelbaar zijn", verklaart Deforche. "Zowel in de internettechnologie (zoals e-commerce) als in de automatisatie (robotisering, internet of things). Ofwel vecht je daartegen, en tel je je verlies. Ofwel omarm je die revolutie en grijp je het potentieel ten volle aan."

Jobs, jobs, jobs

En dat potentieel wordt voor heel Europa een plusverhaal, maar voor de kleinere groeilanden, waaronder België, zou het effect nog groter zijn. Voor die hub van digitale groeilanden zou dit neerkomen op een potentiële stijging van 80 procent van hun bbp-groei tegen 2020, wat het dubbele is van de grote EU-landen in die periode. Het gecombineerde netto-effect op de arbeidsmarkt wordt berekend op 1,6 tot 2,3 miljoen extra jobs tussen 2015 en 2020.

Voor België schuift het rapport een haast euforische becijfering naar voren: een potentiële verdubbeling van 1,6 naar 3,2 procent jaarlijkse bbp-groei (+106 procent). Wat 275.000 tot 385.000 extra jobs zou kunnen betekenen.

"Ik besef dat dit heel rooskleurige cijfers zijn", erkent Deforche. "Maar als iedereen meewil, overheden, bedrijven, sociale partners, dan kunnen we er volop de vruchten van plukken. We hebben alles in huis: onderwijs, universiteiten, mensen en middelen. De trein staat vertrekkensklaar in het station, hij moet alleen het startsein krijgen."

Vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld) lijkt de geknipte conducteur om dat signaal te geven. De Croo wil van België een digitale topper maken. Met zijn actieplan 'Digital Belgium' wil hij de voorwaarden scheppen om dat mogelijk te maken.

"Ja, de geschetste vooruitzichten zijn optimistisch, maar we hebben de troeven. We hebben een sterke internetinfrastructuur, en brede taalbeheersing. Onze kmo's zijn zeer exportgedreven en actief in sterke niches. Door de digitale eenheidsmarkt opent zich straks een markt van 520 miljoen burgers."

Die e-commerce zit dan wel in de lift, echt de graantjes ervan meepikken lukt onvoldoende. Ons land slaagt er voorlopig niet in om grote e-commercebedrijven te overtuigen hun pakjesverdeling bij ons te organiseren. Precies een half jaar nadat de sociale partners een akkoord sloten over nachtarbeid in de distributiesector, is het nog altijd niet tot een individueel akkoord gekomen met een distributiebedrijf.

"Dat kan echt niet meer", zegt De Croo. "We moeten daar sneller in vooruit. De burger gebruikt e-commerce, en koopt nu vooral in Nederland. Dat zijn 30.000 jobs die we mislopen. Online kopen zullen we blijven doen, en almaar meer. Zouden we dan niet zelf zorgen dat we die jobs hier kunnen ontwikkelen?"

Hogere welvaart

Naast de al bestaande bedrijven wil De Croo ook de digitale start-ups alle kansen geven. Zo komen er een taxshelter en lagere loonlasten aan voor beginnende bedrijven, net als een reeks fiscale stimuli voor crowdfunding. "Technologie creëert jobs, dat is de logische evolutie uit de geschiedenis", zegt De Croo.

Alvast professor en start-upkenner Omar Mohout (verbonden aan Sirris, het centrum van de Belgische technologische industrie) noemt het BCG-rapport "verfrissend". Al wil hij ook enkele kanttekeningen plaatsen. "Het zou kunnen kloppen dat technologie meer jobs creëert dan ze vernietigt. Ze verhoogt in elk geval de productiviteit en dus de welvaart. Maar de jobs die gecreëerd worden vragen meestal andere skills dan voor de jobs die vernietigd worden. Digitale bedrijven zijn hyper-schaalbaar en bedienen megamarkten met relatief weinig personeel. Een grote marktomvang vertaalt zich niet zonder meer in zeer veel jobs."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234