Maandag 29/05/2023

Verenigde Staten

Rapport: 1 op de 7 Amerikanen krijgt te kampen met ernstige verslaving

Een Amerikaanse heroïnegebruik in Chicago in 2013. Elke dag sterven 78 Amerikanen aan een overdosis opioïden.  Beeld Photo News
Een Amerikaanse heroïnegebruik in Chicago in 2013. Elke dag sterven 78 Amerikanen aan een overdosis opioïden.Beeld Photo News

Uit een vandaag gepubliceerd rapport van het Amerikaanse ministerie voor Volksgezondheid blijkt dat een op zeven Amerikanen tijdens zijn leven in contact komt met een verslaving aan verdovende middelen. Slechts 10 procent van de verslaafden zou ook kunnen rekenen op een behandeling.

YV

Een bijzonder ontluisterend feit in het rapport van Vivek Murthy, hoofd van het Amerikaanse ministerie voor Volksgezondheid, is dat er 20,5 miljoen Amerikanen lijden aan een zware verslaving. Dat is anderhalf keer het aantal Amerikaanse kankerpatiënten. Nog naargeestiger: elke dag sterven 78 Amerikanen aan een overdosis opioïden (waartoe heroïne behoort) of een per 19 minuten.

"We moeten erkennen dat verslaving geen persoonlijk falen is", zegt Murthy in een interview met de Amerikaanse krant USA Today. "Het is een chronische ziekte van het brein, die even veel mededogen verdient als diabetes of een hartaandoening."

In het rapport is ook berekend wat een goede zorg oplevert. Meer investeringen in een goede behandeling verminderen de kosten voor het gerechtelijk apparaat, sociale diensten en verloren productiviteit, staat er. De jaarlijkse schade die verslavingen toebrengen aan de Amerikaanse economie wordt geschat op 249 miljard dollar (ongeveer 234 miljard euro) voor alcohol en 193 miljard dollar (iets meer dan 181 miljard euro) voor drugs.

"Nu Amerikanen niet veel middelen hebben, kunnen we het ons om humanitaire en financiële redenen niet veroorloven om het verslavingsprobleem in Amerika niet aan te pakken", aldus Murthy.

Obamacare

Dat slechts tien procent van de verslaafden in behandeling is, wijst op serieuze gaten in de Amerikaanse ziekenzorg. Volgens het rapport maken hoge kosten en een gebrek aan screening op verslavingen het probleem erger.

Onder de Affordable Care Act van president Obama (Obamacare) zijn de zaken er wel op vooruitgegaan, zegt Murthy, die benoemd is door Obama en nog twee jaar aanblijft als hoofd van de Amerikaanse gezondheidszorg. Obamacare en de Mental Health Parity and Addiction Equity Act van 2008 hebben voor een betere toegang tot verslavingscentra gezorgd. Sinds de verkiezing van Donald Trump is de toekomst van Obamacare echter onzeker, al heeft Trump vorige week verklaard dat hij sommige delen van Obama's gezondheidsplan wil behouden.

Vivek Murthy. Beeld AP
Vivek Murthy.Beeld AP

"Maar er is meer nodig dan actie van de overheid, dit vraagt een inspanning van ons allemaal", zegt Murthy. In het rapport staat dat ouders met hun kinderen moeten praten over verslaving - hoe vroeger hoe beter. Wie voor zijn 15de begint met drinken heeft meer kans om later verslaafd te geraken dan iemand die daar op zijn 20ste of later mee begint. Scholen moeten preventiecampagnes op touw zetten en dokters moeten meer opleiding krijgen over hoe ze verslavingen moeten opsporen en behandelen. Ook benadrukt het rapport hoe belangrijk de steun van naasten en proffesionele hulp is.

"Ik heb ingezien dat verslaving het leven van iedereen raakt", vertelt Murthy nog. "Het is een ziekte die niet discrimineert en ze eist een tol van elke gemeenschap in dit land."

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234