Woensdag 23/06/2021

Rani De Coninck

Je hebt zo van die mensen bij wie het als journalist ondoenbaar is om telkens als ze lachen een (lacht) achter de zin te plaatsen. Rani De Coninck is zo iemand. Nochtans geven de kijkcijfers van VIPS, het eerste programma dat ze voor VTM presenteert, de ex-Miss Belgian Beauty weinig reden tot lachen. Misschien was ze een paar jaar terug toch beter ingegaan op het VRT-aanbod om De rode loper te presenteren?

Lachebek maakt 'klein comebackske'

Van onze medewerkster

Sarah Theerlynck

In oktober 2005 tekende Rani De Coninck een exclusiviteitscontract met VTM. Daarvóór leek het er nog op dat ze na een grillig carrièreparcours langs VT4 en de Oost-Vlaamse regionale zender AVS voorgoed thuiskwam bij de zender die haar groot had gemaakt: Eén. Ze was de sidekick van Rob Van Oudenhoven in De thuisploeg, dook op als kapitein in De tabel van Mendeljev en waagde zich op de dansvloer van Dans Mondial. Naar VTM overstappen was dan ook een beslissing waar heel wat getob aan vooraf ging.

"Ik ben een heel trouw beestje. Bij de VRT liepen veel mensen rond die me veel kansen hebben gegeven. Zo mocht ik als absoluut groentje De droomfabriek presenteren. Het blijft het beste programma dat ik ooit heb gedaan en waar ik de mooiste herinneringen aan overhoud. Het is als je eerstgeborene, hé. Ik loop allang rond met het idee voor een nieuwe versie."

Maar ondanks de mooie herinneringen bood VRT je toch niet zo'n mooie kans als VTM.

"Inderdaad, daarom ben ik toch maar gesprongen. Bij de VRT zijn er veel passagiers, maar weinig plaatsen. En VTM kon me voor drie jaar zekerheid geven. Ik ben een kleine zelfstandige en alleenstaande moeder en dan is het handig te weten of je volgende maand nog werk hebt. Bovendien heeft VTM in tegenstelling tot de VRT heel wat amusementsprogramma's lopen of op stapel staan en die liggen me nu eenmaal het best. Mijn serieuze gezicht is niet mijn beste."

Jan Segers, de nieuwe programmadirecteur, wil van VTM opnieuw een gezellige familiezender maken.

"Ik vind dat zeker geen slechte zet. Ook voor mij is het niet slecht: ik spreek een breed publiek aan en werk het liefst voor een familiepubliek. Ik ben namelijk zelf een familiemens."

Stoort het gebrek aan vernieuwing, aan risico's ook, je niet?

"Ik heb er geen probleem mee dat vernieuwing niet de boventoon voert. Je moet je publiek trouw blijven. De mensen mogen niet denken: 'Hallo, waar is mijn zender naartoe?'."

Beschouw je VIPS als je grote comeback?

"Nee, hooguit als een klein comebackske. Ik ben nooit helemaal weggeweest, hé. Maar ja, ik sta er weer en ben meer dan ooit mezelf op tv."

VIPS werd aangekondigd als hét wapen in de strijd om de tv-vooravond. Dat is wel veel druk op je schouders.

"Toen Jan het zo stelde, schrok ik inderdaad. Ik had mezelf nooit als een strijdmiddel gezien. Ik vond het ook al jammer dat ik tegenover mijn goede vriend Ben Crabbé moest staan."

Is het daarom dat ze VIPS verplaatst hebben naar zes uur, tegenover De rode loper?

"Inderdaad, ik kon het Ben niet aandoen. (lacht)"

Veel concurrentie ondervinden ze aan de Reyerslaan nochtans niet van jullie. De kijkcijfers van VIPS schommelen rond de 170.000. De rode loper scoort dubbel zo hoog.

"Je kunt de voorsprong van jaren van sommige zenders moeilijk in een week inhalen. Blokken of De rode loper waren ook geen instantsuccessen, hé. Als we consequent dezelfde koers aanhouden, zullen de mensen wel volgen. We moeten volharden in de boosheid. (lacht)"

Zullen jullie die kans wel krijgen? Rupel werd vroegtijdig afgevoerd wegens tegenvallende kijkcijfers, net als Geknipt voor de show en Het hart van Vlaanderen.

"Ik kan alleen maar hopen, natuurlijk. Wij zullen onze aanpak alleszins niet veranderen."

Die aanpak kenmerkt zich door wat Dwarskijker in Humo 'halve ironie' noemde. Jullie kiezen voor de zogenaamde knipoog, maar gaan niet voluit.

"We kunnen niet te ver gaan. Uit respect voor de mensen over wie we berichten. Je mag geen televisie maken op de rug van mensen. Laten we zegggen dat we het nieuws relativerend brengen. Ik weet dat zelfrelativering niet bij alle BV's het sterkste punt is, maar ik wil het ze wel graag aanleren (lacht). En dat er daar kritiek op komt, god ja. Als je voor een bepaalde zender gaat werken, weet je gewoon dat die er zal komen. Je kunt bij wijze van spreken je kritieken zelf schrijven, ze in een verzegelde envelop in een kluis leggen en ze maanden later weer opendoen. Gegarandeerd heb je gelijk gekregen. Trouwens, mocht ik een recensent zijn, ze zouden er ook niet goed van zijn. (lacht)"

Stond een showbizzprogramma op de eerste plaats op je verlanglijstje?

"Niet echt, nee. Ik ben niet meteen een showbizzbeest, maar blijkbaar kom ik wel zo over. Mensen zien een glamourgirl in mij. Ik weet niet of ik dit mag vertellen, maar het heeft weinig gescheeld of ik had De rode loper gepresenteerd."

Geen spijt?

"Nee."

Streven jullie bewust een andere aanpak na dan die van De rode loper?

"Nee. Wij doen De rode loper niet na, maar proberen ook niet bewust een compleet ander programma te maken. Je hebt toch ook 101 verschillende sportprogramma's?"

VIPS, elke werkdag om 18 uur op VTM

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234