Maandag 06/02/2023

ramp in Pakistan: de harde cijfers

‘Dit is erger dan de tsunami, de aardbeving in Kashmir, cycloon Nargis en de aardbeving in Haïti samen’, zei Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. En er wordt voor de volgende weken nog meer regen voorspeld. ‘Pakistan stevent af op een slow motion tsunami’, waarschuwde Ban Ki-moon nog. ‘Zijn destructieve krachten zullen nog toenemen.’ De Morgen maakte een round-up in cijfers van de ramp tot nu toe. Door Nele Van Doninck

Menselijk leed

dat is de voorlopige schatting van het aantal slachtoffers van de waterellende.

werden getroffen door het water. Dat is ongeveer een negende van de bevolking, en bijna dubbel zoveel als er Belgen zijn.

moeten het nog steeds zonder dak boven hun hoofd stellen.

lopen een groot risico op besmetting met dodelijke ziektes door besmet water en insecten.

ontvingen tot nog toe al voedsel van hulporganisaties, 1,4 miljoen kregen toegang tot schoon water. Maar er is dringend meer geld nodig om meer mensen te kunnen helpen, aldus Maurizio Giuliano van de Verenigde Naties.

kregen medische hulp.

Landbouw

staat nu onder water, bijna een vijfde van het totale grondgebied van Pakistan. Het gebied is ongeveer acht keer groter dan ons land (30.528 km²).

undefined

, een van de belangrijke exportproducten van het land, werden vernietigd door het water. Dat is bijna een zevende van de normale jaarproductie.

ging verloren door het wassende water. De Pakistaanse graanproductie is voor 75 procent afkomstig uit de zwaargetroffen Punjabprovincie.

landbouwgrond staat blank.

verdronken al.

het normale volume, dat is de laatste schatting van de fel aangezwollen Indus, de belangrijkste rivier in de zwaargetroffen landbouwprovincie Punjab. En er wordt de volgende weken nog meer regen verwacht.

Infrastructuur

werden al vernield door de waterellende.

werden via de hulporganisaties verspreid. “Maar”, nog volgens Maurizio Giuliano. “Dat is nog niet eens de helft van de reële nood.”

raakten al beschadigd, net als 175 ziekenhuizen en 1.000 watervoorzieningen.

Noodhulp

dat bedrag wil de Asian Development Bank (ADB) in een fonds voor de wederopbouw. Het geld moet dienen om wegen, bruggen, elektriciteitslijnen, huizen, scholen, ziekenhuizen en andere beschadigde infrastructuur te herstellen. Een team experts zal in samenwerking met de Wereldbank vaststellen waar de noden het hoogst zijn. Onder welke voorwaarden het geld toegekend zal worden, is nog niet bekend.

zoveel hopen de Verenigde Naties nog in te zamelen voor het noodlijdende land. Zo’n 60 procent van de fondsen zou al toegezegd zijn. De Europese Unie beloofde gisteren bij monde van onze minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) 140 miljoen euro. De Verenigde Staten schonken al 150 miljoen dollar. Ze stuurden ook al 1.000 mariniers en 19 helikopters naar het getroffen gebied.

dat nam de Pakistaanse regering na enig aarzelen en op aandringen van de VN aan van buurland en aartsrivaal India. Uiteindelijk klonk het toch dat de hulp “heel welkom” was.

wil het Belgische consortium 12-12 ophalen. Ter vergelijking: de opbrengst van de recentste Music for Lifeactie van radiozender Studio Brussel tegen malaria bracht ‘slechts’ 3.649.595 euro op, inclusief 1 miljoen van de federale regering.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234