Dinsdag 02/03/2021

Rammelseks in de Bossen van Twin Peaks

Met 'Speed Queen' veroverden de Bossen vorig jaar vol overgave de Studio Brussel-ether. Deze messcherpe rocksong met popappeal kwam van hun debuut-ep 'Big Bang Machine'. Sinds kort ligt hun eerste langspeler 'The Girl Collection', in de winkel. Tekst en uitleg van Wim DB en Inneke 23.

Het Antwerpse trio legt een voorliefde aan de dag voor puntige rock-'n-roll in de lijn van The Ramones ('Car') of The Cramps ('G-Shirt'), wilde meidenpop à la Blondie (de cover van 'Heaven Only Knows') en draait evenmin zijn hand om voor een rustig akoestisch liedje (een hidden track) of een lange, psychedelische song in de trant van The Dream Syndicate ('Pisces 23'). Al in '91 werden de eerste boompjes van de Bossen (met kleine 'd') geplant, maar pas in '94 kreeg de groep zijn huidige bezetting. Zanger-gitarist Wim DB, alias Wim De Beuckelaer en zijn vriendin, zangeres-bassiste Inneke 23, née Ingrid Veerman, kregen de ruggensteun van de toen 15-jarige drumster Lara Wolfsmelk, in het daagse leven Lara Dhondt.

Dat deze laatste tien jaar jonger is dan haar medemuzikanten, is volgens Wim DB en Inneke 23 geen probleem. Dat beiden een koppel vormen, heeft zo wel zijn nadelen, al zijn er ook voordelen. Wim DB: "Omdat we beiden in de groep zitten, hebben we geen partner die het vanop een afstand bekijkt en niet begrijpt waarmee we bezig zijn. Dat is een pluspunt. Het nadeel is dat de band bijna voortdurend in ons leven aanwezig is. Al is dat pas echt een probleem als we ruzie maken." Inneke 23: "Vorig jaar zijn we een week met vakantie geweest zonder één woord over de Bossen te zeggen. Dat was prettig. Dat proberen we dit jaar zeker opnieuw."

de Bossen zijn een groep die seks uitstraalt, zowel in de muziek als de wijze waarop ze zich presenteert. Nog voor ik daar goed en wel iets over kan vragen, lacht Inneke 23: "Dat komt er bij Wim altijd bij." Ja? Wim DB: "Dat is niet bewust, al is rock-'n-roll is voor mij altijd seks geweest. De bands waar ik als 15-, 16-jarige van hield, waren The Birthday Party, The Stooges, daar zit toch ook seks in. De gemengde bezetting van onze groep zal ook wel meespelen zeker. Tja, niets is bij ons echt gepland, alles aan de Bossen is uit noodzaak gegroeid omdat we niks anders konden. We hebben van de nood een deugd gemaakt."

'Omdat we niks anders konden' - is dat niet te bescheiden? Wim DB: "Het is leuk om nu wat erkenning te krijgen, maar muzikaal-technisch zijn we niet zo sterk als andere groepen." Inneke 23: "Als we kritiek krijgen na een optreden, dan komt die altijd van muzikanten. Je voelt daar toch wel wat jaloezie in. Niet dat ze dat met zoveel woorden zeggen, het is altijd vermomd als: 'Jullie drumster moet eens leren roffelen' of tegen mij: 'Amai, jij gebruikt alleen de bovenste twee snaren van je bas'. (lacht)" Wim DB: "Die nonchalance hoort erbij. Het mag niet glad zijn. Voor de volgende plaat zullen we evenmin met een producer werken, wat niet betekent dat ze hetzelfde zal klinken. Alleen willen we dat rauwe zeker bewaren. Mensen noemen onze muziek vaak 'rammelrock'. Dat is een mooie omschrijving."

Een van de knapste songs van The Girl Collection is 'Phil Spector'. Ombeschroomd zingt Wim DB, op het eerste gezicht nochtans een wat verlegen man, "I wanna be Phil Spector, I wanna be the girl detector" en "I wanna be the girl protector". Is de legendarische producer en brein achter het succes van meidengroepen als The Crystals en The Ronettes een voorbeeld voor onze gesprekspartner? Voor hij kan antwoorden, gooit Inneke 23 er snel nog dit tussen: "Op het vlak van girl detection zeker wel." Wim DB: "Het is niet zo dat ik een groot producer wil zijn. Ik hou wel erg van de popmuziek van vóór 1967, voor Sgt. Pepper's zeg maar, zoals doowop en girl group-muziek. Phil Spector heeft in dat genre voor nogal wat meesterwerkjes gezorgd. Al is het nummer vooral een woordspeling. 'Detector' en 'collector' rijmen op Spector, in de strofen parafraseer ik titels van songs die hij heeft geproducet en voor het overige zit er ook een vunzig kantje aan. (lachend:) Ik kan het niet laten." Hij hoeft zich niet te verontschuldigen, het nummer 'Sex Blues' geeft een afdoende verklaring. En als dat niet genoeg is, is er nog het bijbelcitaat dat op de cd is gedrukt, een beginselverklaring die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat. 'And the LORD God said, it is not good that the man should be alone'.

De leden van de Bossen zijn muzikale veelvraten. Op de hoes van Big Bang Machine verklaart Lara Wolfmelk haar liefde voor Motown-muziek en Inneke 23 voor country. Ik hoef het woord country maar uit te spreken of de zo al uitgelaten zangeres-bassiste begint met nog meer enthousiasme te praten. "Het begon met countryrock zoals The Jayhawks, maar ook Pavement, waar toch behoorlijk wat country-invloeden in zitten. Dat ging dan naar Johnny Cash en nu heb ik net (grinnikend) een cd-box van Buck Owens gekocht, wat niet bepaald rauwe muziek is." Wim DB is behalve een fan van pre-'67-pop en wilde rock-'n-roll ook een verwoed technoliefhebber. "Mensen denken vaak dat het een grap is, maar ik ben onlangs nog naar zeven avonden van de Ten Days Of Techno in Gent geweest. Thuis luister ik meer naar techno - in de ruime zin, dus ook triphop, drum-'n-bass, experimentele dingen - dan naar rock."

De korte track 'nessobe droove jdeil' (probeer het eens van rechts naar links te lezen) is door Wims broer gemaakt. "Hij zit in een digital hardcore groep, is achttien en een beetje geschift. Voor dat nummer heeft hij onze muziek gesampeld." Met zijn broer wil Wim DB "iets soundtrackachtig doen", en samen met zijn Inneke 23 en Hans Van Rompaey van nANcy* broedt hij op "een akoestisch zijproject in de stijl van Palace Of Smog". Ja, dit is Antwerpen! Inneke 23: "Het blijven wel zijprojecten, hoor, de Bossen blijft de moedergroep."

Soms is het leuk om de danklijst van een cd een blik waardig te gunnen. Bij The Girl Collection lezen we de namen van regisseur David Lynch en acteur Kyle MacLachlan, die in Lynch' culttelevisiereeks Twin Peaks speelde en in diens film Blue Velvet. De ondertitel van 'Last Night I Was A Girl' luidt dus niet voor niets '(She Wore Blue Velvet)'. Wim DB: "Veel van de songs op de cd zijn al een paar jaar oud en geschreven toen we Wild At Heart en Twin Peaks hebben gezien. Vandaar dat er nogal veel David Lynch-verwijzingen in de songs zitten. In Twin Peaks duikt een kwade geest op, Killer Bob. Onze 'Lover Bob' is een tegenovergestelde figuur, een soort Messias die de liefde komt brengen, maar dan wel de vleselijke liefde. Diane uit de gelijknamige song is de secretaresse van special agent Dale Cooper in Twin Peaks. Je ziet haar nooit en hij communiceert met haar via een dictafoon. We samplen Dale Cooper ook. Want wat wil het toeval?" Geen idee. "Cooper rijdt Twin Peaks voor het eerst binnen op 24 februari en laten wij toch net 'Diane' hebben opgenomen op... 24 februari." Asjemenou.

Christophe Verbiest

Big Bang Machine en The Girl Collection zijn uit op Kinky Star en worden verspreid door Bang!

Foto Guy Kokken / RV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234