Dinsdag 18/01/2022

Catalaanse crisis

Rajoy: "Ik ga absoluut akkoord met Charles Michel, mijn enige gesprekspartner in België"

Spaans premier Mariano Rajoy. Beeld REUTERS
Spaans premier Mariano Rajoy.Beeld REUTERS

De Spaanse premier Mariano Rajoy is tevreden met de verklaring die de Belgische premier Charles Michel vanmorgen in de Kamer aflegde over de Catalaanse kwestie. Michel zei dat hij zich niet wil mengen in de scheiding der machten en het gerecht zijn werk zal laten doen. Op Twitter liet Rajoy weten dat hij het helemaal eens is met Michel.

DBA

"We moeten de rechtsstaat respecteren en daarom de onafhankelijkheid van de Belgische en Spaanse rechters", klinkt het op Twitter. Daarmee schaart Rajoy zich achter de woorden van Michel. Die had gezegd dat er een crisis is in Spanje, niet in België. Al erkende hij wel dat de Catalaanse crisis in België reacties heeft uitgelokt, buiten en binnen de regering.

Na de aankomst van de voormalige Catalaanse premier in België heeft de premier de regeringsleden discretie gevraagd tot hij uitleg bekomen had over de reden van de komst van Carles Puigdemont naar België. Die uitleg heeft hij intussen gekregen. "De regering heeft sinds vorige week dinsdag een positie van gezond verstand ingenomen: Carles Puigdemont is een Europees burger met rechten en plichten, zonder privileges".

De premier wees erop dat dit een zaak van het gerecht is, zowel in Spanje als in België. De Belgische rechter moet zich volgende week uitspreken over de eventuele uitwijzing van Puigdemont en vier van zijn ministers. Daar zal de politiek op geen enkele manier tussenkomen, benadrukte Michel.

N-VA

Door te stellen dat dit ook een zaak is van het Spaanse gerecht wees hij zijn coalitiepartner N-VA subtiel terecht. Ministers Jambon en Van Overtveldt lieten zich de afgelopen dagen erg kritisch uit over de Spaanse rechtsstaat. Michels boodschap aan hen was dat ze zich niet moeten moeien.

Voor verschillende partijen in meerderheid en oppositie was die erg subtiele terechtwijzing echter onvoldoende. "U wil discreet zijn en niet de megafoon hanteren, maar de Vlaams-nationalisten hebben u de megafoon afgenomen", zei Ecolo-Kamerlid Benoit Hellings.

Heel wat partijen vinden ook dat Michel een grotere rol zou mogen spelen in de oplossing van het Spaans-Catalaanse conflict. Zowat elke partij prees de premier voor zijn snelle reactie op de dag van het referendum, toen hij het Spaanse politiegeweld veroordeelde. Sindsdien bleef Michel echter stil.

"Ik zou u graag bestendigd zien in die rol als woordvoerder van de regering in deze kwestie", zei Open Vld-fractieleider Patrick Dewael, die ook nog eens fijntjes zijn N-VA-collega's op de vingers tikte: "U heeft geen versterking nodig van andere collega's binnen uw ploeg."

Dat werd ook nog eens onderlijnd door Rajoy, die stelde dat Michel in België zijn enige gesprekspartner is. Lees: niet de N-VA-ministers.

Dat de Catalaanse kwestie de relaties binnen de meerderheid op scherp zet, bleek vooral uit de tussenkomsten van Peter De Roover (N-VA) en Vincent Van Peteghem (CD&V).

De christendemocraat stelde zich de vraag "of alle stoere uitspraken van ministers de dialoog bevorderd hebben". Hij pleitte er ook voor om geen buitenlands conflict te importeren, een duidelijke sneer naar N-VA. De Roover van zijn kant benadrukte dat de geloofwaardigheid van Europa in het gedrang komt. "Stilzwijgen is geen optie. Mag ik de christen-democraten vragen om hun Madrileense geestesgenoten op te roepen om tot een vreedzame oplossing te komen?"

Europa

Ons land moet zijn traditie van Europese bemiddelaar voortzetten, menen heel wat partijen. Dat Europa zich zo afzijdig houdt, zorgt voor heel wat wrevel. Dewael riep Michel op tot meer voluntarisme. Iets wat ook Groen-fractieleider Kristof Calvo graag zou zien. Dat verschillende Catalaanse ministers vorige week in de cel belandden, zorgt voor heel wat verontwaardiging over de partijgrenzen heen. "Het is tijd om de terughoudendheid achter zich te laten", aldus Calvo. "Het is onbegrijpelijk hoe Europa zich in dezen niet laat horen. Dus, premier, roep uw Europese collega's op om een Europese bemiddeling te starten."

Michel stelde dat hij vanaf het begin heeft opgeroepen tot dialoog. Hij voegde eraan toe dat er achter de schermen diplomatieke contacten plaatsvinden met Spanje, en dat hij bereid is zelf een rol op te nemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234