Zaterdag 22/01/2022

Raes verliest al zijn publieke partijmandaten

Roeland Raes, die vorige week ontslag nam als ondervoorzitter van het Vlaams Blok, heeft nu ook ontslag genomen als senator, als beheerder van de Gentse universiteit en als secretaris van verscheidene partij-vzw's. Raes is nog enkel lid van het Vlaams Blok. Met die loodzware 'sanctie' hoopt het Blok dat de storm die ontstond nadat Raes de systematische uitroeiing van de joden door de nazi's en de echtheid van de dagboeken van Anne Frank in twijfel had getrokken, gaat liggen.

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Voorzitter Frank Vanhecke van het Vlaams Blok had stiekem gehoopt dat hij een persconferentie zou kunnen houden waarop geen vragen gesteld konden worden. Hij zou het "kort en sec" houden, zei hij bij aanvang toen hij, geflankeerd door Raes, het zaaltje van het partijsecretariaat aan het Brusselse Madouplein betrad. Vanhecke en Raes lazen beiden een korte mededeling voor. Vanhecke las dat hij al afstand had genomen van de verklaringen van Raes, "omdat verkeerdelijk de indruk kon ontstaan dat het Vlaams Blok de geschiedschrijving over de Tweede Wereldoorlog als een soort prioritair thema beschouwt", en "omdat even verkeerdelijk de indruk kon ontstaan als zou het Vlaams Blok een totalitair regime en de misdaden van dat regime vergoelijken", én "omdat politici en vooraanstaanden van het Vlaams Blok zich moeten bezighouden met de zeer grote problemen van vandaag en niet met de verscheurdheden van het verleden." Het papiertje van Vanhecke vermeldde bij de redenen om afstand te nemen bijvoorbeeld niet dat de verklaringen van Raes onjuist zouden zijn, en hij weerde zich als een duivel in een wijwatervat om toch maar niet te moeten antwoorden op vragen over de holocaust of de Tweede Wereldoorlog. Vanheckes "principiële standpunt" luidt dat "een zo groot mogelijke vrije meningsuiting, inclusief wat de geschiedschrijving betreft", moet worden verdedigd. Alleen "is het niet de taak van politici om zelf amateur-historicus te spelen"... Door Raes' ontslag "is op de meest duidelijke manier gesteld dat zijn uitspraken strikt persoonlijk waren en op geen enkel moment de partij binden. Voor het Vlaams Blok is hiermee het incident gesloten."

Raes was zo mogelijk nog korter, omdat de tekst op zijn papiertje ook korter was. Wat Raes vooral getroffen had, was dat "vele media mij hebben afgeschilderd als iemand die het leed dat de Tweede Wereldoorlog heeft aangericht, zou negeren of goedkeuren". Het was volgens Raes de bedoeling van sommige media - hij verwees daarbij specifiek naar teksten uit De Morgen, en week daarmee even af van zijn papiertje - "niet zozeer mij als individu te treffen maar wel de partij in haar geheel in diskrediet te brengen". Raes bevestigde zijn ontslag als senator en als beheerder van de UG. Hij zei niet enkel lid te zullen blijven van het Blok, maar ook "in en voor de partij" te zullen blijven werken. De oud-ondervoorzitter en oud-senator verklaarde tot slot dat het "erg zou zijn indien ik ongewild maar enige vorm van verdeeldheid zou teweegbrengen in het Vlaams Blok", en riep dan ook op om "de rangen te sluiten".

Vanhecke en Raes maakten daarop aanstalten om het hazenpad te kiezen, waarop een spervuur van vragen hun vlucht afremde. Nee, Raes voelde zich niet "geofferd door zijn strijdmakker Dewinter", die vorig weekend zijn ontslag had geëist. Hij had niet eerder ontslag genomen uit zijn functies omdat hij "had verwacht dat de discussie naar aanleiding van de NCRV-uitzending zou stilvallen. En dat is niet gebeurd." Raes had zelfs niet eens "verwacht dat er een discussie zou ontstaan", en gaf grif toe dat "ik naïef ben geweest". Hij zei ook dat hij de uitspraken die hij voor de Nederlandse televisie had gedaan "niet zou herhalen" omdat ze "schadelijk zijn voor de partij". Op aanhoudende vragen van journalisten of er nu al dan niet een systematische uitroeiing van de joden was gebeurd in nazi-Duitsland, zei Raes: "Ik wens daarop niet meer te antwoorden." Dezelfde vraag werd meermaals aan voorzitter Van Hecke gesteld. Zijn antwoord was gevarieerd: "Ik ben van 1959, ik heb geen uitstaans met de oorlog", en: "Ik wens niet over de Tweede Wereldoorlog te spreken" en "ik hou er dezelfde mening op na als Manu Ruys en Frans Verleyen", tot: "Om u een plezier te doen, wil ik wel zeggen dat er een systematische uitroeiing van joden is geweest." Maar of dat ging over zes miljoen joden, wilde Van Hecke dan weer niet gezegd hebben, want "ik ben geen historicus".

Vanhecke ontkende ook dat het ontslag van Raes uit de partij-vzw's iets te maken zou hebben met het proces dat lopende is tegen die vzw's. Raes was onder meer secretaris van de Nationalistische Omroepstichting (NOS), het Nationalistisch Vormingsinstituut (NVI) en de Vlaamse Concentratie (VC), die terechtstaan op beschuldiging van racisme. Een bestuurslid dat de holocaust minimaliseert en twijfelt aan de echtheid van de dagboeken van Anne Frank, is koren op de molen van de tegenpartij. Dat moet ook het Vlaams Blok weten, maar Van Hecke ontkende met klem: "Ik zie niet in wat dat proces met het ontslag van Raes te maken heeft."

Ook op vragen over de rol van Philip Dewinter, die Raes' ontslag had geëist, wilde Vanhecke niet ingaan. Raes zelf zei "niet te weten of Dewinter gezwicht is voor de joodse lobby in Antwerpen". Dewinter droomt er immers hardop van ooit burgemeester van Antwerpen te worden en kan dus vervelende uitlatingen over de joden missen als kiespijn. Maar Raes zei "Dewinter het burgemeesterschap van Antwerpen te gunnen".

Inmiddels was Vanhecke al zenuwachtig recht gaan staan en had zich strategisch opgesteld nabij de deur. Tussen twee vragen in kondigde hij aan dat de persconferentie nu echt afgelopen was, om daarop Raes snel door de deur te loodsen.

Het is duidelijk dat het Vlaams Blok wil verhinderen dat er nog lang aandacht wordt besteed aan de 'uitschuivers' van Raes. Philip Dewinter, die vorige week nog hard van leer trok tegen Raes, was nu "blij dat er duidelijkheid is", maar vond het ontslag van Raes "zeker geen overwinning". Over de uitspraken van partijgenoot Gerolf Annemans, die gisteren in Het Laatste Nieuws liet uitschijnen dat Dewinter vroeger ook niet vies was van het ideeëngoed dat Raes had verkondigd, wilde Dewinter geen commentaar kwijt. "Voor mij is deze zaak afgerond. Ik ga er dan ook niet verder over polemiseren."

Dat het Vlaams Blok zich nooit verontschuldigd heeft voor de uitspraken van Raes, en zelfs nooit openlijk gezegd heeft dat ze fout waren, is ook het Forum van Joodse Organisaties niet ontgaan. "Vlaams Blok-voorzitter Vanhecke verklaarde enkel in eerste instantie dat de uitspraken van Raes 'het imago van het Blok schaadden'", zegt voorzitter Eli Ringer, die ook "vaststelt dat de heer Dewinter het ontslag van de heer Raes enkel evalueert in functie van een zogenaamde specifieke Antwerpse situatie. De laakbaarheid van de uitspraken van de heer Raes kan evenwel onmogelijk beoordeeld worden naargelang van de politieke opportuniteit ervan in een bepaalde streek of stad, of nog ten overstaan van een bepaalde groep van de maatschappij." Ringer noemt het standpunt dat Dewinter eerder verkondigde "dubbelzinnig". "Het mist het duidelijke engagement van het afzweren van een verleden van negatie en minimalisering en het afwijzen van een verwerpelijke ideologie die nog door leden van zijn partij wordt verdedigd." Voor het Forum is het ontslag van Raes uit al zijn functies, terwijl hij toch lid blijft van het Vlaams Blok, onvoldoende. Het bevestigt volgens Ringer dat het Vlaams Blok enkel om opportunistische redenen optreedt.

Roeland Raes heeft nu ook ontslag genomen als senator, als bestuurder van de Gentse universiteit en als secretaris van verscheidene partij-vzw's

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234