Dinsdag 31/01/2023

Interview

Radja Nainggolan: "Martínez vreesde wellicht problemen als hij me zou meenemen naar Rusland"

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De populairste Duivel zwaait af. Zodanig ontgoocheld dat hij weer niet naar het WK mag. "Martínez heeft me mijn jongensdroom ontnomen." Ziehier: het afscheidsinterview van Radja 'Il Ninja' Nainggolan (30), volksheld zonder podium.

Niels Poissonnier

Dit is dus het einde als Rode Duivel?

(Met klem) "Ja. Het is genoeg geweest. Mijn afscheid bij de Rode Duivels staat vast. Ik ga niet blijven vechten. Op een bepaald moment geeft iemand die in het ziekenhuis strijdt tegen de dood het ook op, hè. Kijk, ik had me vooraf al voorgenomen om te stoppen als ik niet mee naar het WK zou mogen. (Stilte) Het klopt dat ik vorig jaar ook even heb overwogen me niet langer beschikbaar te stellen voor België, maar toen hoopte ik nog altijd om mee te kunnen naar Rusland – zo'n WK meemaken was mijn jongensdroom. Dat wordt me nu ontnomen. Ik verdiende het nochtans."

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Heeft de contractverlenging van Martínez een rol gespeeld in je beslissing?

"Nee, want dat heb ik pas daarnet, na mijn besluit, ontdekt."

Heb jij met iemand overlegd? Je vrouw, je makelaar…?

"Mijn manager wist het zelfs niet toen ik aankondigde dat ik stop als Rode Duivel. Ik heb gewoon geschreven wat ik dacht. Kort en bondig – zonder er uren over na te denken. Het kwam recht uit mijn hart."

'Echt zijn is niet goed genoeg voor sommigen', postte je op Instagram.

"Ik hou geen masker voor mijn gezicht. Ik ben wie ik ben. Als dat bepaalde mensen niet aanstaat, kan ik daar niets aan doen. Ik ga niet veranderen voor hen. (Op dreef) Ik ben het wel beu om altijd als de bad boy over te komen. Voetbal is voor mij nog steeds een hobby. Oké, het is mijn werk geworden, maar ik wil beoordeeld worden op mijn prestaties en niet op wat ik buiten het veld doe.

"Zullen we anders over Maradona praten? Wat stak die allemaal niet uit? Iedereen is vrij om te doen wat hij wil, zolang hij op het veld maar goed is. Denk je dat al die andere voetballers zo braaf zijn? Ach, ik schaam me er niet voor."

België staat intussen op zijn kop, Radja.

"Ik vind het even moeilijk te begrijpen. (Zucht) Ik snap er echt de ballen van. Nu ja, we zullen allemaal geen voetbalkenners zijn, zeker? Ik sta intussen wel in het Guinness Book of Records."

Hoezo?

"Als enige topspeler die twee keer op rij niet mee mocht naar het WK. (Flauw lachje) Het is zo onbegrijpelijk dat ik er al mee kan lachen."

Hoe is dat gesprek met Martínez zondag verlopen?

"Hij belde me rond 12 uur om te weten waar ik was. 'Ben je in België of in Rome?', vroeg hij. Toen ik zei dat ik in Rome was, antwoordde hij dat hij er om 18.30 uur zou zijn. 'We spreken af in het Hilton-hotel aan de luchthaven.'

"Mijn eerste gedacht was dat ik in de selectie ging zitten en dat de bondscoach gewoon zeker wilde zijn dat ik mijn manieren zou houden. (Mijmert) Ik heb daarna meteen naar enkele andere internationals gebeld. Dries, Eden, Kevin, Marouane… Om te weten wat zij dachten. Of hij kwam om me bepaalde regels duidelijk te maken of om me te vertellen dat ik niet mee mag naar het WK."

null Beeld Icon Sport
Beeld Icon Sport

Het tweede dus.

"Ik ben triest, man. Ik verdien toch om erbij te zijn? Ik stond in de halve finales van de Champions League en presteerde opnieuw goed bij AS Roma. Als je dan nog niet in de selectie zit… Meer dan dit kon ik niet doen. (Stilte) Vier jaar geleden mocht ik ook al niet mee naar het WK, maar dat was niet op basis van mijn prestaties, wel omdat ik toen nog bij Cagliari speelde. De omstandigheden waren anders. Intussen heb ik er vier goeie jaren bij Roma opzitten en nog word ik niet beloond…"

Heeft Martínez je een uitleg gegeven?

"Eerst dit: dat de bondscoach zondag naar Rome is gekomen, vond ik knap. Ik had in zijn plaats hetzelfde gedaan. Als ik een probleem heb met iemand, ga ik ook naar hem toe.

(Denkt) "Hij is zijn verhaal begonnen met te zeggen dat ik een topspeler ben, iemand met een belangrijke rol bij AS Roma. 'Als ik een clubtrainer was geweest, zou ik een ploeg rondom jou bouwen', zei hij. 'Maar bij de nationale ploeg kan dat niet. Daar heb ik te weinig tijd voor.' Hij zei ook dat ik een te belangrijke speler ben om als 20ste man mee te gaan naar het WK. 'Er zijn jongere spelers die met een invalbeurt van één minuut supercontent zouden zijn, jij wellicht niet.'

(Zucht opnieuw) "Deels snap ik zijn uitleg, als het gaat over zijn tactiek. Maar dan nog had ik mezelf meegenomen. Want wat als er straks twee middenvelders zich blesseren? Ga je dan één van die jonge gasten zetten? Nu, het zal ook wel zijn omdat hij denkt dat ik slecht zou reageren als ik op de bank zit."

Heb je hem dan niet proberen te overtuigen?

"Ik heb hem verzekerd dat ik klaar zou staan als hij me nodig had. Desnoods als 22ste man, in gelijk welke rol. 'Zeg me gewoon wat je van mij verwacht', zei ik. 'Maar jij moet uiteindelijk wel de keuzes maken.' (Even stil) Het gesprek heeft zo'n twintig minuten geduurd. Uiteindelijk zei hij dat zijn selectie nog niet vaststond, al kwam het niet zo over. Aan zijn uitleg te horen wist ik 70 procent zeker dat ik er niet bij zou zijn… Waarom kwam hij anders speciaal naar Rome? Pfff. Hij vreesde wellicht problemen als hij me mee naar Rusland zou nemen."

Terwijl jij je als invaller keurig gedragen zou hebben?

"Ik heb nog nooit voor problemen gezorgd als ik op de bank zit. Ik ben 39 keer opgeroepen, waarvan ik 30 interlands effectief heb gespeeld. Dat bewijst toch dat ik mezelf die overige wedstrijden al meermaals heb gedragen?"

Heb je de bondscoach na jullie gesprek in Rome nog gehoord?

"Hij heeft me nog proberen te bellen, vóór hij de selectie bekendmaakte aan de pers, maar ik zat in een vliegtuig. 'Bel me even terug', vroeg hij in een bericht, maar ik kon hem nadien niet meer bereiken. Toen ik geland was, bleek al snel dat ik niet bij de 28 zit… Terugbellen heeft dan nog weinig zin."

En nu? Ga je kijken naar de wedstrijden van de Rode Duivels?

"In Rusland zal je me niet zien – vakantie is vakantie. Dat is het enige positieve: ik heb nu vijf weken vrij… Maar ik ga wel op tv kijken naar de wedstrijden. Uit respect voor mijn ploegmaats.

"Je moet weten dat ik met iedereen een heel goede band heb. Van de eerste tot de laatste speler. Eden en Marouane sms'ten me dat ik rustig moet blijven, maar ze snappen me wel. Net als Dries, Kevin, Jan… (Emotioneel) Ik wens hen het beste toe, dat ze zover mogelijk geraken op het WK. We hebben de spelers om wereldkampioen te worden. Waarom er dan niet in geloven ook?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234