Zaterdag 04/02/2023

Radiumstaaf gevonden in vergeten Brusselse loods

Brussel

Eigen berichtgeving

In een gemeentelijke opslagplaats voor aangeslagen goederen in Brussel werd vorige week tussen afgedankte meubelen en toestellen een rek ontdekt dat gemaakt is van het radioactieve materiaal radium 226. Een radiumstaaf was gezaagd in twee helften van ongeveer vijftig centimeter die als stut dienden voor het rek. De Brusselse schepen van Stedebouw Simons laat nu een onderzoek uitvoeren naar "de gek die zo stom is geweest om de radiumstaaf in twee te zagen en het radioactieve rek vervolgens jaren in een vergeten hoek van de loods te laten staan".

Wegens het stralingsgevaar werd de loods gesloten, in afwachting van de ontmanteling van het door het radium besmette gedeelte. De staven worden deze week door het Niras (Nationale instelling voor radioactief afval en splijtstoffen) afgevoerd. Hoe de staven in de loods terechtkwamen, is nog een raadsel.

Het gebouw aan de Arthur Maesstraat in Haren is nog maar een jaar eigendom van het Brusselse stadsbestuur. Voordien deed het dienst als atelier voor broodplankjes. De schrijnwerkerij stond al een tijd op non-actief toen de stad Brussel het pand op 18 mei 1999 in een openbare verkoop opkocht als opslagplaats van uitgewezen goederen. Het radioactieve rek werd ruim een jaar later toevallig ontdekt door de afdeling Controlatom van het metingsbureau AIB Vinçotte. De controleurs waren op 28 juli naar de loods geroepen door het ministerie van Volksgezondheid om een heel andere reden. Ze moesten radioactief medisch afval verwijderen dat zich tussen de inboedel van een daar opgeslagen failliet medisch laboratorium bevond.

"Terwijl de controleurs op zoek waren naar het medisch afval sloeg de geigerteller plots op tilt", zegt Dirk Van Asbroeck, kabinetschef op het kabinet Stedebouw. "Toen ontdekten ze het rek in een andere hoek van de loods."

De radiumstaaf, een 'ionotron static eliminator', is gefabriceerd door het Amerikaanse bedrijf US Radion Corporation, zo staat vermeld op de staaf. Het ontbreken van een sinds 1963 verplicht kengetal doet vermoeden dat zij ouder is dan veertig jaar. Er is geen rechtstreeks stralingsgevaar voor de buurt, zegt het rapport van Controlatom. Volgens de Europese richtlijn bedraagt de maximaal toelaatbare blootstellingsnorm 1.000 microsievert per jaar. Op de zaagsnede zelf bedraagt de straling 5.000 microsievert per uur, maar van een meter afstand daalt dit gehalte tot 15 sievert per uur. "Omgerekend betekent dit dat je 66 uur per jaar op een meter van het radiumrek mag staan", zegt Van Asbroeck. "Niemand van het stadspersoneel heeft dat gestaan. Anders is het misschien gesteld met de vroegere werknemers van de schrijnwerkerij." Omdat de zaagsnede naar de grond was gericht, is slechts een klein deel van de vloer radioactief geworden. "Het was erger geweest als de zaagsnede naar boven was gericht." De stad Brussel maakte de gegevens over het incident over aan het parket en wil achterhalen wie verantwoordelijk is voor het gevaarlijke 'meubelstuk', dat tot nog toe al 400.000 frank (10.000 euro) aan sanering kostte.

(AmB)

Twee helften van radiumstaaf dienden als stut voor rek

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234