Woensdag 21/04/2021

FM-radio

Radiozenders staan achter plannen van minister Gatz

Minister van Media Sven Gatz heeft een plan om FM-radio af te schaffen. Beeld Eric de Mildt
Minister van Media Sven Gatz heeft een plan om FM-radio af te schaffen.Beeld Eric de Mildt

Luisteren we binnen vijf jaar alleen nog digitaal naar de radio? Als het van minister van Media Sven Gatz (Open VLD) afhangt wel. Hij wil werk maken van een versnelde digitalisering van het radiolandschap en mikt op 2022 om de FM-radio uit te schakelen. Dat blijkt uit zijn conceptnota voor een nieuw radiolandschap dat net goedgekeurd is door de Vlaamse regering. De radio's staan alvast achter zijn plannen.

Digitale radio mag dan al borg staan voor betere kwaliteit en plaats bieden voor extra zenders, in Vlaanderen blijft het iets in de marge. Alleen de VRT-radiozenders en kleinere zenders als Family Radio en Top Radio kan je beluisteren via DAB. Qmusic, JOE fm en Nostalgie zitten er nog niet op. Volgens het laatste digimeter-onderzoek zou slechts drie procent dagelijks via DAB naar de radio luisteren.

Na de stiefmoederlijke behandeling van het radiodossier door Ingrid Lieten (sp.a), de vorige minister van Media, wil Gatz nu de forcing voeren. "We lopen niet voorop als het op digitale radio aankomt, maar als we er nu werk van maken kunnen we nog aanpikken bij het Europese middenpeloton." In Noorwegen bijvoorbeeld wordt FM-radio volgend jaar al uitgeschakeld. Gatz pleit daarbij wel voor het gebruik van DAB+, een geavanceerde versie van DAB die meer ruimte biedt voor verschillende zenders. De VRT test nu al DAB+ en is vrijwel klaar om de stap te zetten als de rest van de markt dat ook doet.

Verschillende sporen

Om dat te realiseren bewandelt Gatz verschillende sporen. Als Qmusic, JOE FM en Nostalgie volgend jaar een nieuwe erkenning aanvragen voor 2018-2012, zullen ze die alleen krijgen onder de voorwaarde dat ze investeren in DAB+. Daarnaast komt er ook overleg met detailhandelaars en autofabrikanten. Omdat er nog steeds veel in de auto naar de radio geluisterd wordt, kan je alleen een doorbraak realiseren als auto's standaard een DAB+-radiotoestel hebben. "Hopelijk kunnen we dit najaar tot afspraken komen", zegt Gatz.

Bij de VRT lopen al testen met DAB+, "dus wij zijn vrijwel klaar voor de switch, maar wel alleen als heel de markt dat doet", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. De digitalisering van de radionetten maakt ook deel uit van de beheersovereenkomst van de openbare omroep, die stelt dat ze zowel op DAB+ als op het internet (via Radioplus) en digitale tv aanwezig moeten zijn.

Ook Medialaan, dat de radiozenders Q-Music en JOE fm bezit, is "verheugd dat de Vlaamse regering voluit inzet op de digitalisering van radio". "Kiezen voor een toekomstgericht radiobeleid garandeert de Vlaamse luisteraar een kwaliteitsvol aanbod met meer mogelijkheden", zegt woordvoerster Sara Vercauteren. "Medialaan wil dan ook graag meewerken aan een digitaal groeiverhaal waarbij het succes van radio verder wordt uitgebouwd."

Dirk Guldemont, algemeen directeur van Nostalgie Vlaanderen, zet wel vraagtekens bij de "heel ambitieuze streefdatum" van 2022-2023 die de minister vooropstelt voor de overschakeling op DAB+. "Het is geen evidente taak om op zo'n korte termijn iedereen te doen overschakelen en mensen te overtuigen om andere radiotoestellen te kopen", zegt hij. "Toch ondersteunen wij elke positieve actie die meer spelers en dynamiek op de radiomarkt brengt."

De conceptnota van Gatz voorziet ook in ruimte voor "commerciële netwerkradio's met een semi-landelijke dekking". "Ik heb een déjà-vu-gevoel naar de tijd van de provinciale radio's. Die waren te groot om kleinschalig te kunnen werken, maar te klein om nationaal mee te spelen. Ik vrees dus ook voor de leefbaarheid van die commerciële netwerken", besluit Guldemont.

Einde van Radio Maria

Officieel zal FM afgezet worden ten laatste twee jaar nadat minstens de helft van de luisterduur via digitaal is. Gatz mikt op 2022, al wil hij zich niet vastpinnen op dat jaar. "Als het dan 2022 of 2023 wordt maakt me niet, zolang we maar zien dat de penetratie van digitale radio aan een normaal tempo stijgt."

De overgang van FM naar DAB+ moet vooral ook ruimte scheppen voor nieuwe commerciële zenders. SBS Belgium (VIER, VIJF) roept al jaren om een eigen radiozender en zegt nog steeds dat dat mogelijk is als er wat geschoven wordt met de huidige FM-frequenties. Het heeft daarvoor een dossier ingediend bij de Vlaamse regering, maar volgens de administratie is er geen plaats meer op de FM-band. Een derde partij moet nu oordelen wie er gelijk heeft. Gatz wil tegen 30 juni de knoop doorhakken of er een VIER FM komt.

Als er geen plaats blijkt te zijn, zal SBS Belgium moeten wachten op DAB+. Maar meer radiozenders zijn broodnodig op de radiomarkt die gedomineerd wordt door de VRT en Medialaan, vindt ook Gatz. "Nu is er een relatieve ongelijkheid. We willen dat de concurrentie iets meer kan spelen." Voor SBS Belgium is radio ook belangrijk omdat het een lucratief medium is dat veel opbrengt, geld dat dat ook gebruikt kan worden om te investeren in de tv-poot. Op dat vlak heeft nu een concurrentieel nadeel tegenover de VRT en Medialaan (Qmusic, JOE fm).

Het nieuwe radioplan van Gatz zal wellicht ook het einde betekenen van ketenradio's als Top Radio, Family Radio en Radio Maria. Naast de lokale radio's, die geen keten meer mogen vormen, komen er vanaf 2018 vier commerciële netwerkradio's. Gatz zal voor elk een profiel bepalen, waarna kandidaten een dossier zullen kunnen indienen. "We hebben nog niet uitgemaakt welke profielen dat zullen zijn, maar het zou bijvoorbeeld een kunnen zijn voor het Vlaamse levenslied, of klassieke rock", zegt Gatz. "Ze zullen in ieder geval behoorlijk verschillend zijn, zodat we een diverser radiolandschap krijgen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234