Zaterdag 19/10/2019

Gerecht

Radiopresentator niet gestraft voor verkrachting tijdens uitzending

De Urgent.fm-studio waar de feiten gebeurden. Beeld Kos

Een 33-jarige Gentse lokale radiopresentator die beschuldigd werd van verkrachting van een vrouw tijdens een uitzending, heeft van de Gentse correctionele rechtbank de gunst van de opschorting gekregen. De man werd schuldig bevonden maar de rechtbank aanvaardde dat het "niet om een brutale verkrachting" ging maar dat de man "de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde", motiveerde de rechtbankbankvoorzitter.

De feiten gebeurden eind 2014 in een radiostudio van Urgent.fm in Gent. Slachtoffer en dader hadden elkaar op het festival Gent Jazz leren kennen en hadden af en toe gechat met elkaar. De vrouw kwam naar de radiostudio en er werd gekust. De beklaagde raakte "dermate opgewonden dat hij het slachtoffer zonder toestemming penetreerde", aldus de rechtbank, die aanvaardde dat het "niet om een brutale verkrachting" ging.

"De rechtbank benadrukt dat de beklaagde niet kan beschouwd worden als een persoon die voorafgaandelijk de intentie had om het slachtoffer in de val te lokken en te verkrachten", klonk het. "Veeleer is er sprake van een persoon die op een bepaald ogenblik opgewonden raakte bij de opbouw van seksuele spanning, die de signalen van de burgerlijke partij verkeerd interpreteerde, die de controle verloor en die op een bepaald ogenblik seksuele handelingen stelde vanuit zijn eigen beeld van de realiteit waarbij hij geen aandacht meer had voor de duidelijke grenzen getrokken door de burgerlijke partij", motiveerde rechtbankvoorzitter Hans De Waele.

Het openbaar ministerie had 18 maanden cel gevorderd, waarvan een deel met uitstel onder probatievoorwaarden. Volgens zijn verdediging had de man de signalen inderdaad verkeerd geïnterpreteerd. De rechtbank hield ook rekening met het schuldinzicht en blanco strafblad van de beklaagde. "Hij had spontaan zijn handelingen gestaakt omdat hij wist dat hij te ver ging", oordeelde de rechtbank.

De beklaagde kreeg opschorting van straf, wat betekent dat de feiten bewezen werden maar dat de man geen straf krijgt opgelegd. Het slachtoffer kreeg een schadevergoeding toegekend. De raad van bestuur van radiozender Urgent.fm had al beslist om de man te schorsen in afwachting van het vonnis.

Vrouwenraad gechoqueerd

De Vrouwenraad reageert vol ongeloof op het vonnis van de Gentse correctionele rechtbank. "De uitspraak bevestigt de algemene mentaliteit binnen het justitiële apparaat ten opzichte van seksueel geweld ten aanzien van vrouwen", zo zegt voorzitster Magda De Meyer.

"Het is vreselijk dat de rechter meegaat in de redenering dat de vrouw de feiten zelf heeft uitgelokt. Dat bevestigt de heersende mentaliteit binnen justitie tegenover seksueel geweld op en verkrachting van vrouwen. Die zaken worden vaak beschouwd als puur relationele kwesties, waarover een rechter moeilijk een uitspraak kan doen. Vaak zien we dan dat de redenering van de man - dat hij de signalen van de vrouw fout interpreteerde - gevolgd wordt."

De Vrouwenraad vindt dat seksueel geweld tegenover vrouwen in ons land onvoldoende bestraft wordt. "Een onderzoek uit 2011 toonde aan dat bijna een op de twee klachten over verkrachtingen geseponeerd wordt. Als reden hiervoor werd vaak het gedrag van het slachtoffer, de beperkte maatschappelijke weerslag, of het feit dat het ging om een misdrijf van relationele aard opgegeven. Voor ons als Vrouwenraad is dat ronduit choquerend", zo klinkt het bij De Meyer.

Volgens de Vrouwenraad is er dringend nood aan meer sensibilisering binnen justitie. "Alle klachten over seksueel geweld moeten serieus genomen worden en agressors moeten daadwerkelijk vervolgd worden. Op die manier krijgen vrouwen die de moed hebben om aangifte te doen, het gevoel in een echte rechtstaat te leven", zo besluit De Meyer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234