Dinsdag 18/02/2020

Radiomakers nemen vtm over

Peter Bossaert is de nieuwe algemeen directeur van de Vlaamse Mediamaatschappij (vtm, 2BE, Jim, Q-music). Erwin Deckers wordt directeur strategie. Bossaert en Deckers zijn de architecten achter het succes van Q-music.

Vijf maanden na het vertrek van Peter Quaghebeur heeft de Vlaamse Mediamaatschappij (VMMa) een nieuwe CEO gevonden. Nadat Christian Van Thillo, de gedelegeerd bestuurder van De Persgroep die zich de laatste maanden intensief met vtm bezighield en aanvankelijk buitenshuis naar een nieuwe directeur zocht, koos hij uiteindelijk toch voor een interne kandidaat. Peter Bossaert dus, de directeur van Q-music in België en Nederland. Hij zal leiding geven aan zowel de radio- als televisieteams.

Bossaert kreeg al voor de kerstvakantie het aanbod om CEO te worden, maar vroeg enkele weken bedenktijd. Uiteindelijk stemde hij toe, op voorwaarde dat ook Erwin Deckers, zijn kompaan bij Q-music, de stap naar de top van de Vlaamse Mediamaatschappij zette. Op die manier wil Bossaert zich verzekeren van voldoende steun mochten er in de toekomst meningsverschillen met andere VMMa-directieleden ontstaan. Met name de verstandhouding met programmadirecteur Jan Segers loopt al geruime tijd moeilijk. Voor Deckers werd daarom een nieuwe functie gecreëerd: als directeur strategie is hij voortaan verantwoordelijk voor de strategie en invulling van alle televisie- en radiomerken van de VMMa.

Met die functie lijkt Deckers op het terrein van Jan Segers te komen, die als programmadirecteur van de VMMa ook verantwoordelijk is voor de programmering en invulling van de zenders. Toch luidt het intern dat dit geen probleem mag zijn. "Deckers is directeur naast Jan Segers, hij komt dus niet boven hem te staan." Beide hebben ook al verschillende gesprekken daarover met elkaar gevoerd.

Bossaert en Deckers wilden gisteren nog niet meer uitleg geven over wat ze van plan zijn bij de VMMa. Ook bij de voorstelling aan het personeel zei Bossaert dat hij "geen schrik had om de strijd met SBS België aan te gaan". Die strijd wordt een van de belangrijkste uitdagingen voor de VMMa. De Vijver Media, de nieuwe eigenaars van SBS België, willen met VT4 en VIJFtv 40 procent van de reclamemarkt veroveren. Dat zou voor de VMMa een fors inkomensverlies betekenen.

Succes

De promotie van Bossaert en Deckers betekent wel een aderlating voor Q-music. Beide heren waren van bij de start in 2001 bij Q-music betrokken en maakten van de radiozender een succes. Enkele jaren geleden deden ze dat kunstje nog eens over in Nederland, nadat De Persgroep in 2005 die zender had gekocht.

In een mail aan het personeel geeft Van Thillo aan dat net dat een van de redenen was waarom de benoeming van de nieuwe VMMa-baas zo lang op zich liet wachten. "Je mag de risico's niet onderschatten. We hebben immers niet alleen radiozenders in Vlaanderen maar ook in Nederland en we zullen de nodige maatregelen moeten nemen om er de leiding van te verzekeren. Peter en Erwin zullen Nederland wel blijven opvolgen. We hebben het daar uitvoerig over gehad en we denken dit te kunnen opvangen."

l

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234