Maandag 23/05/2022

Radioactief afval? Bij het gewone vuil

In Menen heeft een schroothandelaar bij de ontmanteling van twee Boeings 747 circa 1.500 kilo verarmd uranium gewoon op zijn terreinen tussen de andere resten gestockeerd. 'Ongehoord en onwettelijk', zegt het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle.

Recyclagebedrijf Galloo uit Menen kocht twee Boeings 747 die al sinds 2010 aan de grond staan op het vliegveld van Oostende. De schroothandelaar begon maandag 9 december aan de ontmanteling van de vliegtuigen. Gedelegeerd bestuurder Jan Vandeputte van Galloo legde toen in de media nog persoonlijk uit hoe hij de Boeings van elk 140 ton helemaal zou gaan strippen.

Alles leek vlot te verlopen tot de Vlaamse Milieu-inspectie vorige week op de luchthaven van Oostende vaststelde dat het grootste deel van het verarmd uranium uit de staarten van de Boeings verdwenen was. Ze waarschuwde meteen het FANC, dat het verarmd uranium al snel terugvond bij de Menense schroothandelaar, gewoon tussen de resten van de verzaagde wrakken. "Het gaat naar schatting om zo'n 1.500 kilo in de vorm van stalen blokken", aldus Nele Scheerlinck van het FANC.

Het FANC moet verwittigd worden wanneer radioactief afval wordt verplaatst en getransporteerd. "En dat is in dit geval niet gebeurd, wat ongehoord is", vervolgt Nele Scheerlinck. "In ons land mag ook alleen de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) dergelijk afval verwerken. Zoiets kost geld, ja. Maar geld mag geen excuus zijn om zo'n afval zelf te gaan verwerken en de wet te overtreden. Het is verboden dat een exploitant radioactief afval zomaar even zelf gaat verwerken."

"Een exploitant mag radioactief afval wel tijdelijk zelf stockeren, maar: dan moet hij daarvoor wel een vergunning hebben van het FANC", vervolgt Nele Scheerlinck. "En die vergunning hebben wij niet afgeleverd."

"De blokken verarmd uranium zijn bij de ontmanteling intact gebleven, dus er is waarschijnlijk geen gevaar voor de gezondheid van de bevolking en de werknemers", zegt Nele Scheerlinck nog.

Menselijke fout

Gedelegeerd bestuurder Jan Vandeputte van Galloo in Menen zegt in een korte reactie dat hij geen inbreuken pleegde. "Er is ook geen gevaar voor de volksgezondheid. Voor de rest wil ik er niet veel over zeggen. We wachten het onderzoek van het FANC af."

Dat onderzoek zal moeten uitwijzen of hier kwaad opzet in het spel is of dat er gewoon sprake is van een menselijke fout. Het parket van Kortrijk wacht op zijn beurt de resultaten van het FANC-onderzoek af. Indien er strafrechtelijke inbreuken worden vastgesteld op het vlak van het afvalstoffendecreet of het decreet ioniserende stralingen, dan kan het komen tot vervolging.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234