Maandag 20/03/2023

Radio Vlaanderen Internationaal wordt meer digitaal

De lente is nog maar een paar dagen oud, maar voor Radio Vlaanderen Internationaal (RVI), de wereldomroep van de VRT, begint de zomer reeds op zondag 26 maart. De start van het nieuwe zomerschema valt immers, zoals altijd, samen met de overstap van de winter- naar de zomertijd. RVI kent dan ook maar twee seizoenen.

Aan het programma-aanbod verandert er bitter weinig. Het basisschema blijft behouden. Wel zorgt RVI ervoor dat de zomerse vakantieganger de sportactualiteit niet hoeft te missen. Niet alleen wordt, zoals gewoonlijk, de verslaggeving van de Ronde van Frankrijk overgenomen op kortegolf, ook is er dit jaar extra aandacht voor Euro 2000, het Europees kampioenschap voetbal dat in onze lage landen wordt beslecht.

Het belangrijkste nieuws van Radio Vlaanderen Internationaal komt evenwel uit technische hoek. De Vlaamse wereldomroep zendt, zoals de meeste andere internationale omroepen, ook uit via de satelliet. Tot nu toe is dat de Astra 1D, die het signaal analoog verspreidt. Maar de evolutie van analoge naar digitale verspreiding is niet meer te stuiten. Zo is de Nederlandse Wereldomroep en BVN TV (Het beste van Vlaanderen en Nederland) al gestopt met analoge uitzendingen vanaf 1 september 1999. Radio Vlaanderen Internationaal koos voor de geleidelijke overgang. Naast de analoge verspreiding zendt RVI sinds 15 november van vorig jaar ook digitaal uit via de satelliet HotBird. Op 31 maart echter stopt ook RVI definitief met analoge uitzendingen.

De digitale uitzendingen bieden de luisteraars uiteraard een veel betere audiokwaliteit. Bovendien biedt de satelliet HotBird het voordeel dat zijn footprint een groter deel van Europa bedekt dan de Astra's. Het nadeel is dan weer dat hij niet veel Nederlandse programma's te bieden heeft. Daarom zendt RVI ook digitaal uit via Astra 1G. Voorwaarde is uiteraard dat de luisteraar over een digitale ontvanger beschikt. Maar die investering (circa 25.000 frank) hoeft die niet uitsluitend voor RVI te doen. Alle Nederlandse programma's en ook BVN worden uitsluitend digitaal verspreid.

Sinds enkele maanden zijn de RVI-programma's ook opgenomen in het DAB-aanbod van de VRT. Hiermee mikt de Wereldomroep vooral op het anderstalige publiek in Vlaanderen en Brussel. Ook daarvoor is evenwel een speciale DAB-ontvanger vereist. Intussen zijn die toestellen ook bij ons op de markt.

Uiteraard blijft RVI ook via de klassieke manier zijn programma's verspreiden op de middengolf en de kortegolf. En ook via internet (www.rvi.be) biedt RVI in real audio 24 uur lang programma's aan, met behalve de eigen uitzendingen ook een mix van andere VRT-radionetten. (LB)

RVI stopt analoge uitzendingen via satelliet vanaf 31 maart

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234