Woensdag 22/03/2023

Radio Vlaanderen Internationaal gaat digitaal

Radio Vlaanderen Internationaal (RVI) kent zoals alle wereldomroepen maar twee seizoenen: zomer en winter. Als we met zijn allen onze klok een uur achteruit zetten, dan begint voor RVI de winter. En dat winterschema loopt tot 25 maart 2000, de dag dat de zomertijd opnieuw in voege treedt. In het programma-aanbod zijn er deze winter niet veel nieuwigheden. Het belangrijkste nieuws komt immers uit technische hoek.

Net zoals de meeste andere internationale omroepen zendt ook RVI uit via de satelliet. Totnogtoe gebeurt dat via de Astra 1D, die het signaal analoog verspreidt. Maar volgens netmanager Wim Jansen is de evolutie van analoog naar digitaal niet langer tegen te houden. De Nederlandse wereldomroep en BVN TV (de satellietzender Beste van Vlaanderen en Nederland stuurt dagelijks een aantal tv-programma's van de Nederlandse en Vlaamse publieke omroep de wereld rond) zijn al op 1 september gestopt met analoge uitzendingen. RVI zal dat doen op 31 maart 2000. RVI wacht evenwel niet op deze datum om digitaal uit te zenden. Dat zal al gebeuren vanaf 15 november via de satelliet HotBird.

Met digitale uitzendingen kan RVI zijn luisteraars een veel betere geluidskwaliteit bieden. Maar om van deze 'cd-kwaliteit' te genieten, moeten de luisteraars wel beschikken over een digitale ontvanger. En daarvoor tel je toch al gauw zo'n 20.000 frank (496 euro) neer. "Maar wie deze investering doet voor ons, krijgt er meteen ook een tiental Nederlandstalige tv-stations bij", zo relativeert Wim Jansen deze uitgave. Dat zal zeker zo zijn vanaf 1 januari. De satelliet HotBird mag dan wel het voordeel bieden dat zijn footprint een groter deel van Europa bedekt dan de Astra's, het nadeel is dat hij niet veel Nederlandstalige programma's te bieden heeft. Daarom gaat RVI vanaf 1 januari ook digitaal uitzenden via Astra 1G. Binnenkort worden de RVI-programma's ook opgenomen in het DAB-aanbod van de VRT. Maar dat is dan weer een service die vooral gericht is op het anderstalige publiek in Vlaanderen en Brussel.

Wat de programma's betreft neemt RVI deze winter voor Europa opnieuw tussen zeven en acht uur 's morgens het Radio 1-magazine Voor de dag over op korte golf. "Dat gebeurt op vraag van nogal wat luisteraars in het buitenland die blijkbaar de dag niet kunnen beginnen zonder nieuws- en persoverzicht", zegt nethoofd Wim Jansen. De luisteraars in Centraal-Afrika krijgen opnieuw een uitzending rond het middaguur: Vlaanderen Vandaag tussen 13.00 en 13.30 uur Belgische tijd. Zolang er Belgische militairen in Kosovo verblijven, blijft RVI op vrijdagavond ook het groetenprogramma Radio Balkan uitzenden.

(LB)

Voor info: RVI - 1043 Brussel, fax: 02/741.46.89, e-mail: info@rvi.be of de website www.rvi.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234