Dinsdag 07/12/2021

Radio Contact start met Arabische zender in Brussel

Sinds vorige week is Brussel een radio rijker. Contact Inter zendt uit op 94.5 FM en richt zich in de eerste plaats tot de Arabische gemeenschap van Brussel. De radio is een volwaardig deel van de Radio Contact Groep en werkt nauw samen met de nieuwsredactie van Radio Contact. 'Een groot deel van de Arabische gemeenschap vindt de bestaande migrantenradio's te amateuristisch en intolerant', zegt voorzitter Mostafa Ouezekhti. 'Contact Inter zal daar verandering in brengen.'

Brussel

Van onze medewerker

Kris Hendrickx

De initiatiefnemers hebben hun moment goed gekozen. Enkele weken nadat een omroeper van de kleine Arabische radio Salam werd opgepakt om zijn extremistische uitspraken wordt een zender gelanceerd die tolerantie en openheid hoog in het vaandel schrijft. "De Arabische gemeenschap in België leeft te veel in een eigen wereldje", vindt Mostafa Ouezekhti, die naast voorzitter van de nieuwe zender ook Brussels parlementslid voor de MR is. "Veel mensen leven hier met waarden en ideeën die ze twintig jaar geleden uit hun geboorteland meebrachten, en blijven daarmee in hun eigen gemeenschap. De bestaande radio's bevestigen die situatie. Wij willen juist openstaan voor wat in België en de rest van de wereld gebeurt."

Praktisch betekent dat bijvoorbeeld dat de zendtaal voor 60 procent Frans is, voor 40 procent Arabisch. De muziekverdeling is gelijkaardig: 40 procent Arabische muziek, 60 procent internationaal. De nieuwsuitzendingen zijn in de twee talen: elk uur wordt de nieuwsflash van Radio Contact in het Frans overgenomen. Maar daarnaast zijn er ook nieuwsbulletins in het Arabisch: specifiek nieuws voor de Arabische gemeenschap in België én journaals die focussen op de actualiteit in de Arabische wereld. Die laatste worden overgenomen van de Maghrebijnse keten Medi 1, die ook het grootste gedeelte van het weekend invult op 94.5 (zie kader). De recente ontwikkelingen in de Arabische wereld zijn voor Ouezekhti net een reden al in de ether te gaan, hoewel Contact Inter nog geen licentie heeft. "Het is nu meer dan ooit belangrijk dat de Arabische gemeenschap een evenwichtige berichtgeving krijgt. Het komt praktisch zeker tot een oorlog in Irak en dan kunnen eenzijdige standpunten grote ravage aanrichten", aldus Ouezekhti.

Dat Contact Inter zich zomaar een frequentie toe-eigent, zorgt voor wrevel op verschillende fronten. "De Vlaamse Gemeenschap vindt dat die frequentie voor een Vlaamse zender voorbehouden dient te worden", geeft Ouezekhti toe. "Maar dit is maar een voorlopige stek. We wachten op het nieuwe frequentieplan van de Franse Gemeenschap om te verhuizen."

Naast Vlaams wenkbrauwgefrons zijn er ook nog de bestaande Brusselse radio's. De belangrijkste, Al Manar, stapte al naar de rechter en naar de Franstalige mediaraad. "De bestaande wetgeving voorziet één enkele frequentie voor de Arabische radio's op 106.8 FM", vertelt directeur Ahmed Budda. "Daardoor moet Al Manar zijn frequentie delen met drie andere radio's. We proberen al jaren met die beperking te leven en nu komt daar opeens iemand die doodleuk een hele frequentie opeist. Als Al Manar een volledige frequentie had, zouden wij ook professioneler kunnen werken." Budda veegt ook het verwijt van intolerantie van tafel: "Als er een pluralistische radio is, zijn wij het wel. Er is in België geen enkele belangrijke politicus die nog niet bij ons aan bod is gekomen. Contact Inter daarentegen lijkt me toch vooral uit de liberale hoek gestuurd."

Bij Contact Inter zien ze de dingen ondertussen al grootser: Ouezekhti zou maar wat graag een Vlaamse variante van Contact Inter opstarten. Hij denkt daarbij in de eerste plaats aan Antwerpen, waar hij zelf jarenlang werkte: "Zo'n radio zou een fantastisch middel zou om de Antwerpse getto's aan te pakken. Er is in Antwerpen een enorme nood aan een medium dat op een serieuze manier over de Arabische en de Vlaamse realiteit bericht. Ik roep iedereen die aan zo'n project wil meewerken op om contact op te nemen. Neem nu Abou Jajah: hadden we een radio gehad in Antwerpen op het moment van de rellen, dan hadden we er de Marokkaanse ambassadeur bijgehaald en de broer van het slachtoffer. Abou Jahjah zou maar een belachelijk figuur geslagen hebben."

'Veel mensen leven met waarden en ideeën die ze uit hun geboorteland meebrachten, de bestaande radio's bevestigen die'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234