Zondag 27/11/2022

Radio 2 vernieuwt maar blijft 'altijd dicht bij jou'

Brussel l Als er elke dag anderhalf miljoen mensen naar je zender luisteren, waarom dan nog vernieuwen? Bij Radio 2 denken ze daar duidelijk anders over. De zender gooit vanaf vandaag zijn voormiddagprogrammering helemaal om.

Door Sarah Theerlynck

Vergeet Koffers & co, Kook, Allemaal SAM, De zevende hemel en Huisraad. Vanaf vandaag maken Inspecteur Decaluwé en De madammen 's morgens de dienst uit op Radio 2. In het eerste programma brengt Hein Decaluwé consumenteninformatie, in het tweede hebben Anja Daems, Cathérine Vandoorne en nieuwkomer Ilse Van Hoecke het over koken, reizen, media, wellness: alles wat voordien in aparte programma's aan bod kwam. "We hebben al die onderwerpen in een personalityshow gebundeld, omdat we merkten dat er in de luistercijfers nagenoeg geen verschillen waren tussen programma's als Kook, Huisraad en Koffers & co", zegt netmanager Jan Knudde. "Al die lifestyleonderwerpen spreken eenzelfde groep mensen aan. In de nieuwe programma's kunnen we ook beter inspelen op de actualiteit. Als er nu iets gebeurt in een of ander vakantieland kunnen we dat direct meegeven. Vroeger moesten we tot woensdag wachten om het in Koffers & co te brengen."

Het behoefteonderzoek dat de VRT een tijdje geleden liet uitvoeren vormde de handleiding voor de vernieuwing. "We leerden dat er veel vraag was naar een consumentenprogramma", zegt Knudde. "Inspecteur Decaluwé wordt zeker geen afkooksel van Peeters en Pichal. Hein zal vooral aandacht hebben voor de verhalen van mensen. In de nieuwe VRT-structuur wisselen de redacties ook informatie uit. Inspecteur Decaluwé en Peeters en Pichal zullen elkaar aanvullen, niet overlappen."

Of die vernieuwing ook een poging is om een jonger en dus commercieel interessanter publiek aan te boren? "Niet direct", zegt de netmanager. "We merken dat mensen op jongere leeftijd beginnen te vallen voor Radio 2. In absolute cijfers bereiken wij ook vaak meer jongeren dan bepaalde zenders die zich expliciet op een jeugdig publiek richten. Voor adverteerders zijn zenders met een jong publiek natuurlijk interessant, maar wij laten onze programmering daar niet van afhangen. We zijn in de eerste plaats een brede zender met een breed publiek."

De vernieuwing van de primetime van Radio 2 is volgens Knudde "een evolutie, en geen revolutie". "We worden geen compleet andere zender. Radio 2 blijft Radio 2: een in Europa unieke combinatie van een regionaal station en een groot ontspanningsnet. En de essentie blijft: 'Radio 2 is altijd dicht bij jou'. Het SAM-gehalte zal even hoog liggen."

Inspecteur Decaluwé en De madammen, op Radio 2 om 8 en om 9 uur

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234