Zaterdag 28/01/2023

Radio 1 in de voetsporen van Jacques Brel

Op 9 oktober is het precies twintig jaar geleden dat Jacques Brel is overleden. Deze verjaardag laat Radio 1 niet ongemerkt voorbijgaan. De legendarische chansonnier krijgt zowel in Rang 1 als in De Zuidkant de nodige aandacht. Bovendien heeft PolyGram in samenwerking met Radio 1 de nieuwe verzamel-cd Brel - Mijn vlakke land uitgegeven.

De aanpak van beide Radio 1-programma's is echter heel verschillend. Rang 1 kijkt de hele maand oktober terug op het leven en het werk van deze opmerkelijke artiest. Dit gebeurt aan de hand van een selectie van nummers die in mindere of meerdere mate over Vlaanderen gaan, zoals bijvoorbeeld 'Le Plat Pays', 'Mon père disait', 'Marieke' en 'Les Flamandes'. Deze reeks van Arnold Rypens schetst dagelijks het verhaal rond die nummers. De informatie haalde hij bij Brel-kenner Johan Anthierens, bij de Brelstichting, uit de enige Brel-biografie van Olivier Dodd, maar ook uit de spraakmakende interviews die de chansonnier destijds heeft gegeven. De bedoeling is de liefhebber op een andere manier te doen luisteren naar deze liedjes van Brel.

Het zijn ook deze nummers die nu terug te vinden zijn op de nieuwe Brel-cd. Luc Standaert, marketing manager van PolyGram, beseft dat elke selectie aan kritiek onderhevig is. "Elke Brel-kenner zal wel zijn specifieke redenen hebben om bepaalde songs op een voetstukje te plaatsen en andere weer niet", aldus Standaert. Maar als niet-kenner is hij bijzonder opgetogen met deze compilatie, omdat ze de luisteraar toelaat Brel te ontdekken of te herontdekken. Bovendien bevat ze twee liedjes die nog niet eerder op cd zijn uitgegeven, met name 'Laat me niet alleen' en 'Marieke'.

Het Radio 1-magazine De Zuidkant heeft een heel ander uitgangspunt gekozen. Het programma neemt de luisteraar een week lang mee naar de belangrijkste plaatsen en momenten in het leven van Brel, om op vrijdag 9 oktober te eindigen bij zijn graf op de Markiezeneilanden. Bijna twee jaar geleden klopte Radio 1-producer Toni Coppers bij Brel-kenner Johan Anthierens aan om samen een reeks Brel-uitzendingen te maken. Maar het is daar niet bij gebleven. Het idee groeide uit tot een multimediaal project, met enerzijds de radioreeks Brel, de passie en de pijn en anderzijds het pas verschenen boek van Johan Anthierens over Brel, waarvan u vorige week trouwens een voorpublicatie kon lezen in De Bijsluiter.

De radioreeks kan grosso modo in drie thematische delen opgesplitst worden. In het eerste deel wordt zijn Belgische periode (1929-1953) geschetst, van zijn Brusselse kinderjaren tot zijn vertrek naar Parijs. Daarna volgt zijn Franse periode (1953-1973), met de jaren van zwarte sneeuw, zijn moeizame doorbraak en het stoppen met optreden op het toppunt van zijn succes. Dan is er ten slotte zijn verblijf op de Markiezeneilanden, met aandacht voor zijn filmwerk, zijn breuk met de 'beschaafde' wereld en zijn laatste plaat (Les F), die in België en vooral in Vlaanderen voor grote opschudding zorgt. In 1978 overlijdt Brel in Parijs op 49-jarige leeftijd aan kanker.

Wat deze reeks (en het boek) bijzonder boeiend maakt, is dat Johan Anthierens 'Marieke' uit Brels wereldberoemde chanson heeft ontmoet. Deze Vlaamse vrouw, die absoluut anoniem wenst te blijven, heeft Brel van heel dichtbij meegemaakt. Anthierens heeft haar levensverhaal naast dat van Brel gelegd. Wat zij over Brel te vertellen heeft, is ook onthullend. (LB)

Brel, de passie en de pijn De Zuidkant Radio 1 9.00

Brel, mijn vlakke land Rang 1 Radio 1 16.00

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234