Zaterdag 28/05/2022

Defensie

Radicale rekruten komen kazerne niet in

Een demonstratie tijdens een jobdag van Defensie. Toekomstige militairen worden gescreend. Beeld Bas Bogaerts
Een demonstratie tijdens een jobdag van Defensie. Toekomstige militairen worden gescreend.Beeld Bas Bogaerts

Militairen die dwepen met Hitler of Osama bin Laden, kunnen nog steeds niet ontslagen worden. Wel voert Defensie sinds een paar jaar scherpere controles bij de rekrutering. 'Kandidaat-militairen met radicale opvattingen komen er niet in.'

Sara Vandekerckhove

"Gebeurlijk salafisme binnen Defensie wordt niet getolereerd en salafisme leidt dus onherroepelijk tot ontslag." Het was de vorige minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) die de gebalde uitspraak een paar jaar geleden deed in de commissie Defensie. Ook toen was ophef ontstaan over een tiental aanhangers van het salafisme in het Belgisch leger.

Ondanks die dure belofte, zitten die tien salafisten vandaag nog steeds onder de Belgische wapens (DM 19/02). Iets waar De Crem zelf liever geen commentaar op geeft. Nochtans is de verklaring eenvoudig: je kunt nu eenmaal niemand ontslaan om zijn overtuiging. Zelfs als die overtuiging luidt dat de sharia het beste rechtssysteem is of dat kleurlingen inferieure mensen zijn.

"Salafisten zijn belijders van het salafisme, wat een stroming is binnen de islam", verduidelijkt defensiewoordvoerster Ingrid Baeck. "En de Belgische wet is zeer duidelijk: salafisme is niét verboden. Dus zolang die militairen niets strafbaars doen, kunnen wij niet ingrijpen."

Die Gedanken sind frei dus, naar het bekende Duitse lied. Vrijheid van geloof, vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vereniging zijn grondwettelijk beschermd. Zelfs als die meningen en opinies niet stroken met de democratische basisbeginselen.

Dat Defensie in 2009 vier leden van het extreem rechtse Bloed, Bodem, Eer en Trouw (BBET) aan de deur zette, had weinig te maken met hun nazistisch gedachtengoed. Wel met het feit dat de splintergroepering van Blood & Honour strafbare feiten hadden gepleegd, zoals het beramen van een terreuraanslag.

"Het is pas als extremisten hun woorden omzetten in daden, dat we kunnen tussenkomen", zegt Baeck. "Gaat iemand pamfletten uitdelen of mensen opjutten, dan kan dat een reden zijn om die persoon uit het leger te zetten. Een salafist kunnen we niets maken. Een jihadist, iemand die oproept tot gewapende strijd of naar het buitenland trekt om te vechten, wél."

Echt geruststellend is het natuurlijk niet dat ons leger radicalen met een machinegeweer leert werken. "We houden de gekende personen nauwlettend in de gaten", verzekert de woordvoerster. "Ook zullen we de kat niet bij de melk zetten. Mensen van wie we vermoeden dat ze extremistische sympathieën hebben, krijgen geen veiligheidsfuncties."

Goed gedrag en zeden

De enige manier om extremisme uit Defensie te weren, is strenger controleren aan de ingang. Komen er sollicitanten met radicale opvattingen aankloppen, dan kan het Belgisch leger zonder probleem beslissen om die niet aan te nemen. Al liep het daar in het verleden weleens fout. Kandidaat-militairen moesten alleen een bewijs van goed gedrag en zeden voorleggen. Enkel bij de hogere functies kwam er een veiligheidsonderzoek aan te pas.

"Sinds 2012 hebben we een wettelijke basis om die rekruten strenger te controleren", verzekert Tony Langone, woordvoerder van defensieminister Steven Vandeput (N-VA). "Dat doet de militaire inlichtingendienst ADIV. Zij werken daarvoor onder meer samen met de Staatsveiligheid. Verder hebben we nu ook toegang tot het Centraal trafregister."

Elk jaar krijgt het leger acht- tot tienduizend sollicitaties binnen. Langone: "Bij een eerste selectiedag vallen een heleboel kandidaten af. De groep die daarna doorgaat, wordt onderwerpen aan een veiligheidsscreening. Kandidaat-militairen met radicale opvattingen komen er niet in.

"Hoeveel personen sindsdien zijn geweerd uit het leger, wil de militaire inlichtingendienst niet kwijt. "Dat zijn cijfers die ze enkel achter gesloten deuren willen bespreken", zegt Langone. "Vaststaat dat het om meerdere personen gaat."Niets sluit natuurlijk uit dat iemand tijdens zijn legercarrière radicaliseert. Dan staat Defensie opnieuw machteloos. "Dat klopt", geeft Ingrid Baeck toe. "Dan zit er opnieuw niets anders op dan die personen goed in de gaten te houden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234