Vrijdag 21/01/2022

Column

Radicale gelovigen zijn overal net iets te enthousiast bezig

null Beeld dm
Beeld dm

Els De Pauw is journalist en copywriter. Ze schrijft meestal onder haar nom de plume Amélie O.

OPINIE

In het klasje van het eerste leerjaar zat een troep ouders op veel te lage stoeltjes. Ter voorbereiding op de grote overgang van onze kroost mochten we komen kennismaken met klas en juf. Een wereld van letters, cijfers en sprookjes. Voor volgend schooljaar moesten we voor onze kinderen bovendien de keus maken tussen katholieke leer, zedenleer en islam. Of er in de les zedenleer ook onderricht werd gegeven over de verschillende religies, zo vroeg een moeder. Andere ouders knikten instemmend. Ze vonden het belangrijk dat hun kinderen van het bestaan wisten van ene Jezus. Of Mohammed. Van parabels uit alle windstreken. De juf kon er niet direct een antwoord op verzinnen. Of er over religies gerept werd, dat lag volledig in handen van de leerkracht zedenleer, zo excuseerde ze zich verder.

Ik vroeg mij vervolgens af of een blootstelling aan religie op die sponzige leeftijd eigenlijk wel zo'n goed idee was. De ontvankelijkheid voor überhelden als Sinterklaas en Spiderman is op dat moment ontzettend groot. Jezus is voor mijn dochter al een tijdje een soort prins die aan het kruis hangt en kan toveren. Doet alsof hij dood is en dan 'Boe!' roept. Een soort koppige antiheld die niet wil wegvliegen van zijn kruis, vuist vooruit, lendendoek wapperend in de wind. De wilde verhalen over water en wijn en verlamde mensen die weer opstaan, daar rep ik trouwens nog met geen woord over. Volgens mij vraagt ze dan direct of ze dat een even op YouTube kan checken.

Maar goed. Ik mag dan zelf het katholicisme in mijn wortels hebben, uit mijn kruin is het lang verbannen. Dat moet plaatsgegrepen hebben zo net voor mijn plechtige communie, op het moment dat de pastoor in de ijskoude kerk halthield bij mijn stoel en mij vervolgens briesend gebood om mijn handen van onder mijn cape te halen. Doodsbenauwd was ik van die man, en ik had toen nog niet eens een idee van zijn perverse geest. Sindsdien is de kerk mij in al haar schijnheiligheid blijven ontgoochelen. Een systeem dat zegt dat een vrouw bij elke geboorte moet lijden omdat ze ooit in een appel heeft gebeten, is pervers. Een systeem dat de naastenliefde predikt en slechts appelleert aan angst voor het hiernamaals of vrees voor uitsluiting, en daar zelf onmetelijk veel wereldse goederen mee heeft verzameld: pervers. De paus die homo's, lesbiennes en nu ook gezinnen met één kind veroordeelt: pervers. Uiteraard is het met de katholieke roestige kerk even erg gesteld als met andere religies die hun blik op de wereld almaar blijven verengen en hun greep op hun gelovigen verstrakken. De imam in Egypte die dreigt en brult en het hoofd in verachting afwendt omdat de journaliste haar hoofddoek afneemt: even pervers. De reporter van CNN, die tussen de brokstukken van de tornado in Oklahoma aan een vrouw vraagt of ze de Lord toch wel bedankt heeft omdat ze nog leeft: een kalf. Gelukkig was de reactie van de vrouw omgekeerd evenredig kalm en bedaard. "Nee, ik ben een atheïst."

De radicale gelovigen van tegenwoordig zijn overal net iets te enthousiast bezig. Ik hoop dat vrijheid van ongeloof (of van twijfel) straks geen recht is waar we straks voor moeten vechten. En dat de lessen moraal toch bol zullen staan van sprookjes, parabels en andere ongelooflijke verhalen, teneinde wat respect tussen de kindjes te kweken. Maar dat ze evenzeer het een en ander in het midden zullen laten. De rest blijft bijzaak.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234