Vrijdag 14/05/2021

Aanslag Joods Museum

Radicaal, radicaler, Nemmouche: al in 2010 kondigde terreurverdachte plannen voor aanslag aan

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Negen jaar geleden kondigde terreurverdachte Mehdi Nemmouche tegenover een gevangenisdirecteur aan dat men hem maar beter kon doden, want zodra hij zelf de kans zou krijgen, zou hij “een maximaal aantal goddelozen, ongelovigen en afvalligen elimineren”. Dat blijkt uit het requisitoir van de federale procureurs op het assisenproces over de aanslag op het Joods Museum in mei 2014.

Mehdi Nemmouche (33) zat ook vandaag tussen twee agenten met bivakmutsen in onbewogen te luisteren. De federale procureurs Yves Moreau en Bernard Michel schetsten in hun requisitoir zijn levensloop, en stonden vooral stil bij de periode tussen september 2009 en december 2010. De jonge Nemmouche zat opgesloten in de gevangenis van het Zuid-Franse Salon-de-Provence. Hij leerde er Nacer Bendrer (30) kennen, die nu op het proces rond de aanslag op het Joods Museum naast hem zit in de beklaagdenbank.

Moreau: “De directie kreeg er van een interne bron te horen dat enkele gevangenen bezig waren met een plan om een explosief product de gevangenis binnen te smokkelen. Ze wilden demonstreren dat ze overal konden toeslaan, ook op een goed beveiligde plek van de Franse staat.”

De gevangenisdirecteur is een van de 116 getuigen die tussen volgende week vrijdag en midden februari worden opgeroepen voor het assisenproces.

‘Klassieke bandiet’

Nemmouche en Bendrer zagen elkaar in de gevangenis dagelijks en terroriseerden volgens een intern rapport uit november 2010 de overige gedetineerden: “Ze vormden een echte bekeringsploeg. Ze oefenden een heel zware druk uit op de andere gedetineerden om de regels van de islam zo strikt mogelijk te volgen. Ze verboden hen om varkensvlees te eten of muziek te luisteren, en verplichtten hen om te bidden.”

Bendrer, die in april 2014 de wapens zou leveren voor de moordaanslag in Brussel, werd in het rapport getypeerd als zwakkere figuur, die erg onder invloed was van Nemmouche, die op zijn beurt werd beschreven als “een klassieke bandiet die ook moslim is”.

Juist omwille van zijn onophoudelijk gestook werd Nemmouche eind 2010 overgeplaatst naar de gevangenis van Avignon. Nemmouche, die op dat moment nog een kleine twee jaar cel te gaan had vanwege een overval, sprak bij zijn afscheidsgesprek met de directeur volgende woorden: “Jullie, handlangers van jullie Republiek, jullie zouden me beter fysiek uitschakelen want zodra ik de gelegenheid heb, zal ik niet aarzelen om zo veel mogelijk mensen te elimineren, een maximaal aantal goddelozen, ongelovigen en afvalligen.”

Lowbudgetterreur

Volgens de ballistische experts was dat ook de bedoeling, op zaterdag 24 mei 2014. Er werden in het Joods Museum dertien schoten afgevuurd met een Llama Scorpio-pistool en nog eens acht met een machinegeweer. Dat er niet meer dan vier mensen werden gedood, komt volgens het requisitoir doordat er niet meer aanwezigen waren.

Beide wapens werden op 30 mei 2014 ontdekt in de bagage van Nemmouche, toen de douane in Marseille een controle uitvoerde op de Eurolines-bus waarmee hij de vorige dag uit Brussel was vertrokken. Nemmouche had toen trouwens exact 10,07 euro op zak, wat volgens het openbaar ministerie kadert in het klassieke patroon van vanuit Raqqa aangestuurde IS-strijders. Ze moeten leven met een heel klein budget, en hun hele traject is van daaruit dag na dag en uur na uur uitgestippeld.

Nemmouche wou eigenlijk de avond na de aanslag al naar Marseille afreizen, maar had geen bankkaart, en kon dus ook niet vooraf online een ticket bestellen. Hij moest zijn ticket (83 euro) cash gaan afrekenen in het kantoor van Eurolines aan het Brusselse Noordstation. Daar kreeg hij te horen dat de eerste zitplaats op de bus naar Marseille pas vrijkwam op 29 mei.

Het is dit geklungel, de lowbudgetterreurdaad, die het federaal parket sterkt in zijn overtuiging dat met Nemmouche en Bendrer de enige werkelijk betrokken daders in de beklaagdenbank zitten.

Het proces hervat dinsdag met de ondervragingen van de twee verdachten. Ook al weigerde Nemmouche jarenlang te praten, toch zijn voor de ondervragingen drie volle dagen uitgetrokken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234